Ekologiska värphöns blir finfin buljong

13 mars, 2014

Scandinavian organic

När de värphöns som levererar våra ägg har tjänat ut sin roll – vad gör man med dem då? Enligt branschorganisationen Svenska Ägg går 20 procent till destruktion, vilket innebär att de till sist blir bränsle i ett värmevärk eller ingrediens i biogas och 30 procent blir minkmat. Resten (50%) tas till vara för att bli människoföda.

Scandinavian Organics är ett företag vars affärsidé bygger på att ta tillvara på ekologiska värphöns. Varje månad tar de reda på 50 000 höns som annars skulle gått till destruktion.

– Av en höna som väger ett kilo får vi ut 500 gram prima kött och en liter underbart god och nyttig buljong. De urkokta skroven gör vi sedan hundmat på, och allt är ekologiskt, säger Nils Wetterlind på Scandinavian Organics.

Utöver de ekologiska värphönsen använder de ekologiska oxben och ekologiska kantstötta grönsaker.

Exempel på slutprodukter är färska buljonger, soppor, fonder, färser och grytor och de säljs i butiker i hela Sverige och till skolor, sjukhus och restauranger. Här finner du en lista med butiker som säljer Scandinavian Organics produkter.

Previous post:

Next post: