Kycklingskrovet ger dig en toppenfond!

6 maj, 2015

Den 28 maj bjuder vi in till #restfest på Medis i Stockholm. Med oss har vi Ludvig Brydolf från Sveriges mästerkock 2015. Han har varit superhygglig och delat med sig av sina bästa resttips. Bland annat detta om att koka fond på kycklingskrov. Fler tips hittar du här: Gör puré av trötta morötter, Pickla broccolistammen och Gör crostini på torrt bröd.

Ludvigtipsar_fond

Överblivna grönsaksrester, räkskal, kycklingskrov och köttben kan enkelt tas tillvara genom att koka egen fond. Folk drar sig ofta för att göra detta vilket jag tycker är synd, det är inte svårt, det lyfter matlagningen rejält och det är ett bra sätt att se till att det man slänger verkligen är uttjänt. Man kan variera innehållet lite som man vill men en vanlig grönsaksbas är lök, morot och selleri.

 Koka fond på kycklingskrov

Grovhacka och bryn skrov och eventuellt puts från en kyckling i lite smör eller olja tillsammans med en stor gul lök, en stor morot och motsvarande mängd rot- eller stjälkselleri. När ingredienserna fått färg tillsätts en klick tomatpuré som får bryna med en stund. Täck därefter med vatten, tillsätt ett lagerblad, 5 pepparkorn och låt sjuda ungefär en timme. Sila därefter av och koka ihop tills hälften återstår. Nu har du en smakrik bas att använda i exempelvis soppor, såser och grytor. Helt utan tillsatser, plus att du har minimerat ditt matsvinn!

Lycka till!

/Ludvig

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: