Släng inte broccolistammen – den är ju jättegod!

6 maj, 2015

Den 28 maj bjuder vi in till #restfest på Medis i Stockholm. Med oss har vi Ludvig Brydolf från Sveriges mästerkock 2015. Han har varit superhygglig och delat med sig av sina bästa resttips. Bland annat detta om broccoli. Fler tips hittar du här: Koka fond på kycklingskrovet, Gör puré av trötta morötter, Gör crostini på torrt bröd.

Ludvigtipsar_broccoli

Jag använder gärna broccoli, det är gott och dessutom nyttigt! Att inte slänga utan använda broccolistammen är en insats för plånboken och ett minskat svinn men framför allt är stammen faktiskt väldigt god.

Broccolistammen är mångsidig – man skalar ned den till en stav som sedan kan skäras i bitar och användas i allt möjligt, personligen gillar jag att pickla den! Att pickla innebär att man lägger in en råvara i en lag som är både söt och syrlig, vanligt är en så kallad 1-2-3-lag med en del ättika till två delar socker och tre delar vatten. Sötningsmedlet och syran kan varieras, vinäger, citrusjuicer, honung, och sirap är bara några exempel.

Pickla broccoli

I broccolins fall brukar jag lösa 1-1,5 msk strösocker per dl äppelcidervinäger och lägga in broccolistammen som skivats så tunt det går. Detta blir en väldigt snabb inläggning, eftersom lagen inte späds ut med vatten blir den väldigt kraftig och snabbverkande vilket även hjälps av att broccolin skivas tunt. Skivorna av broccolistammen får ligga i lagen i minst tio min, och används därefter som ett syrligt och krispigt bidrag i exempelvis en sallad eller för att toppa rätten.

Lycka till!

/Ludvig

Previous post:

Next post: