Minska matsvinnet – hardcore

26 april, 2016

Många har blivit riktigt bra på att  minska sitt matsvinn. Men här kommer några tips för dig som vill gå ”all in” och verkligen ta vara på ALLT. Tipsen kommer från danska Samvirke, här hittar du resten av deras tips.

Gör egen buljong av veckans matavfall

potatisskal

Spara veckans potatisskal, lökskal och diverse kärnor i en stor kastrull i kylskåpet. I slutet av veckan kokar du resterna som då förvandlas till en koncentrerad arom. Häll buljongen i en sån där form som man brukar göra i isbitar i och ställ i frysen – vips har du hemlagade buljongtärningar.

Sylta apelsin- och citronskal

apelsinskal_kaka_460

Apelsin- och citronskal passar bra att använda när du bakar. Sylta dem, dvs koka dem i sockerlag, så fungerar de att lägga som garnering på tårtor, cupcakes och andra bakverk. Snyggt och gott. Om du brukar göra egen sylt och marmelad passar det bra att lägga med apelsin- och citronskalen i den.

Trötta örter blir örtsmör

mortla örter

Färska örter tenderar att blir trötta ganska fort. Men smaken är ju kvar trots att de ser lite hängiga ut. Hacka eller mortla dem och spara dem i en ask i frysen. Perfekt att krydda upp en gryta med en annan dag. Du kan också mosa ner örterna i en klick smör – så får du ett gott örtsmör.

Tipsen kommer från danska Samvirke, här hittar ni fler matsvinnstips från dem.

Previous post:

Next post: