”Äntligen är matsvinnet på allas läppar”

18 augusti, 2016

Att minska matsvinnet är högre upp på dagordningen än någonsin internationellt. Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer 17 globala mål. Världens länder har åtagit sig att från och med den 1 januari 2016 fram till år 2030 leda världen mot en hållbar och rättvis framtid. Mål nummer 12 handlar om hållbar konsumtion och produktion, och här står det att matsvinnet, till 2030, ska minska med 50 procent. Eftersom Sverige antagit FN:s mål inlemmas målen direkt i den svenska agendan.

Louise_Ungerth_2015_Foto_KfSLouise Ungerth är chef för Konsument & Miljö på Konsumentföreningen Stockholm. Föreningen har arbetat med matsvinn sedan 2008 och står bakom sajten slängintematen.se. Louise känner stor tillförsikt om att matsvinnet i världen kommer att minska.

– När vi började jobba med matsvinnsfrågan 2008 pratade ingen om detta. Nu vimlar det av initiativ för minskat matsvinn. Fyra bra svenska exempel är Matmissionen, Stockholms MatbankMatsmart.se och Coops knasiga grönsaker. Initiativen är bra exempel på att samarbete, envishet och entreprenörskap ger resultat, säger Louise.

Matmissionen är en social supermarket som möjliggör arbetsträning, bidrar till minskat matsvinn och ger ekonomiskt utrymme för personer som lever i ekonomisk utsatthet. Stockholms Matbank är en central matbank i Stockholm som på sikt ska kunna förse sociala verksamheter i hela Stockholmsområdet med överskottslivsmedel. På Matsmart.se säljer inte bara kolonialvaror som har eller snart kommer att gå ut i datum med 20-90 procents rabatt utan även godis som inte har rätt färg eller form. Under 2015 startade Coop sälja så kallade knasiga grönsaker. Det är frukt och grönt som tidigare inte nådde butikerna för att de såg annorlunda ut. Nu säljer Coop dem till reducerat pris, för att minska matsvinnet.

På vår egen agenda står just nu ett Höstseminarium den 17 oktober där den kände brittiske matsvinnsaktivisten Tristram Stuart är en av talarna. Och redan i september genomför vi vår tredje Restfest, denna gång i Södertälje, den 14 september, säger Louise Ungerth.

 

Louise har sammanfattat fler fina matsvinnsinitiativ i sin blogg Louise Konsumentkoll.

 

Previous post:

Next post: