Mycket äpplen? Gör must!

20 september, 2016

Det är ett riktigt äppelår i år, det vill säga mycket frukt i trädgårdarna. Härligt för dem som har tid att ta hand om allt i eget kök, men en källa till dåligt samvete för andra. En enkel lösning är att samla ihop frukten och köra till ett musteri. Man får tillbaka god must som rätt förvarad kan hålla upp till ett år.

apple_460sim

Det har blivit populärt att musta sina äpplen och i Stockholm finns flera musterier. Vi har pratat med Värmdö musteri som berättar vad man ska tänka på när man vill musta:

  • Alla äpplen som är goda att äta blir bra must. Ju finare frukt, ju bättre must.
  • Använd inga äpplen som har börjat ruttna
  • Fallfrukt kan användas om de fallit samma dag som de ska mustas, men annars inte. Fallfrukt från beteshagar kan föra med sig allvarlig smitta.
  • Det går bra att använda äpplen som har lättare skador, skorv eller märke efter någon insekt eller mask/larv
  • Hantera äpplen varsamt, som om du skulle plocka ägg
  • Lägg äpplena i papperskassar (inte plast) i väntan på att de ska mustas. Räkna med att de behöver mustas inom två veckor. Förvara kassarna svalt, men se upp för frost.
  • Om äpplena stått i papperskassar några dagar före mustningen, gå igenom dem och släng dem som eventuellt börjat ruttna eller fått mögel.
  • Flaskor och andra förvaringskärl måste vara rena för att minimera risken för mögelbildning
varmdo_musteri_malin_nikolaj_skjernov_press

Malin och Nikolaj Skjernov, Värmdö musteri.

– När man plockar sina äpplen smakar man på några och delar på dem så att man ser att de är mogna och ser bra ut inuti, säger Malin Skjernov på Värmdö musteri. Om kärnorna har börjat bli lite bruna i kanten är äpplena oftast färdiga att mustas.

Alla äpplen på ett träd mognar ju inte samtidigt. Om man börjar med att ta dem som först blivit halvmogna, så kommer de att vara lagom att musta när man plockar ner resten. Och hänger några halvmogna kvar går det bra att ta med dem också.

– Äpplen som börjat ruttna eller mögla utvecklar ett gift som heter patulin och det är inte bra att få i sig. Det är därför man ska vara så noga med att inte använda sådana äpplen.

Det spelar ingen roll om man tänkt göra äppelvin och tror att alkoholen tar död på eventuella mögelgifter. Dåliga äpplen ska aldrig användas.

Man delar in äppelsorter i sommar-, höst- och vinteräpplen.

– Sommaräpplen är generellt syrligare, berättar Malin Skjernov. Höst- och vinteräpplen är sötare eftersom de fått mer sol, och det blir ofta godare must av dem. Sommaräpplena har dessutom så kort hållbarhet. De kanske är fina ett par dagar.

Om man vill ha opastöriserad must, så kallad råmust, kan man ofta ta med egna behållare till musteriet. Råmust håller bara några dagar i kylen, men kan frysas. Om man vill ha must med lång hållbarhet ska man låta musteriet pastörisera den. Då tappas den på musteriets egna flaskor, dunkar eller bag-in-box.

Finns det äpplen som inte passar att mustas? Malin funderar lite.

– Gamla sorters matäpplen. De är inte så söta.

Hennes egna favoriter är Discovery, Gravensteiner och den numera lite ovanliga Gul Richard.

Och om man nu inte har tid eller lust att ta hand om sin frukt? Då kan man gå in på sajten pallafrukt.se och skriva vad man har och i vilket område man bor. Så ger man bort den till dem som vill komma och plocka den.

LÄS MER: Drick, torka och riv dina äpplen på vår modersajt.

LÄS MER: Skala äpple med skruvdragare på vår modersajt.

Previous post:

Next post: