5 säkra tips för att spara pengar i köket

1. Ha koll på datumen och använd frysen

Mycket mat slängs för att det blivit bortglömt i kylen. Lägg varor med kort datum väl synligt i kylen så att du blir påmind om dem varje gång du öppnar dörren. Ifall du inte tror att du hinner äta upp dem innan de blir dåliga så kan du lägga det mesta i frysen. Bananer kan skalas och frysas för att användas i smoothies. Pålägg, korv, svamp, kyckling och småbitar av kött passar annars i en omelett. Därför är det bra att ha ägg hemma, ägg håller oftast mycket längre än angivet datum.

2. Ha basvaror hemma

Ha ett bra lager av varierade varor i skafferiet och i frysen. Konserver med grönsaker och bönor, frysta grönsaker, fryst kött och fisk, torkad frukt, pasta och ris är alla varor med en lång hållbarhet. Det betyder att du alltid kan ha dem hemma för att kombinera med maten som riskerar att bli luden i kylen.

3. Koll på kolhydraterna

Har du full koll på portionsstorlekarna för ris, pasta, potatismos mm? Paketets doseringsråd stämmer inte alltid så väl med familjens hunger. Skivat bröd kan tas upp macka för macka ur frysen för att rosta efter åtgång. En limpa kan delas på mitten för att frysa halva, då minskar risken att brödet hinner bli torrt.

4. Frys in rester

Frys in färdiga portioner av dina rester istället för att frysa allt i samma burk så får du smidiga färdigrätter. Frys även in små rester som tillsammans med andra kan bli en kreativ tapaskväll. Vin och öl kan frysas in som iskuber och användas som smaksättning i grytor, stuvningar och såser.

5. Planering lönar sig!

Veckoplanering är svårt men lönsamt. Kan en veckas måltider planeras undviker du att köpa matvaror som inte blir tillagade. De som storhandlar slänger generellt sett mer. Nyckeln är alltså att bara köpa det som ingår i veckans recept.

 

Följ de här fem stegen så kan du vara säker på att mindre pengar hamnar i soporna och istället kan läggas på något kul för dig själv eller familjen.

Att vara kreativ är ett bra sätt för att spara kronor både här och där. Det viktiga är att tänka till innan man slänger. Kika gärna på vår sida för Tips och Restrecept för idéer.