Bäst före och sista förbrukningsdag

Sex av tio vet inte skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag så om du känner dig vilsen så är du inte ensam. Båda är hållbarhetsmärkningar på livsmedel. Sammanblandningen kan bidra till att mycket mat slängs i onödan då det är rimligt att anta att många blir osäkra och slänger maten för säkerhets skull.

Korrekt förklaring av märkningarna:

Bäst före-dag
är en rekommendation från tillverkaren, det går ofta att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt. Undantaget är känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax.
Sista förbrukningsdag
betyder att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat. Märkningen används på känsliga produkter som snabbt kan försämras, t ex köttfärs, rå fågel och rå fisk.

{ 166 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Sandra juni 8, 2016 kl. 11:08

Kan man äta grillkorv som inte är öppen & som gick ut 6 juni 2016 ?

Svara

Mikko maj 29, 2016 kl. 15:22

Hej. Min sambo vill göra pizza på ost som gick ut för 2 månader sen… Jag känner mig skeptisk. Är en arla pizzaost i obruten förpackning.

Svara

admin juni 2, 2016 kl. 12:58

Hej Mikko, jag tror faktiskt att det går bra att använda osten. Den upphettas ju ordentligt, så det är nog lugnt. Hur gick det? Fick sambon igenom sin vilja? mvh /Redaktionen

Svara

Rebecka maj 26, 2016 kl. 15:08

Hej,
Kan man tillaga kycklingklubbor där sista förbrukningsdagen var för 3 dagar sedan?

Svara

admin juni 2, 2016 kl. 12:50

Hej Rebecka, nja, man ska ju vara lite försiktig just med sista förbrukningsdag. Gränsfall…. Ordentligt upphettat i så fall. Genomstekt!! Hur gjorde du? mvh / Redaktionen

Svara

Erik maj 23, 2016 kl. 06:52

Ska Smörgåsar och Sallader som är färdigförpckade förses med ett Sistaförbrukningsdag eller räcker det med bäst-före?

Svara

admin maj 23, 2016 kl. 10:28

Hej Erik, här känner jag lite osäker. För ett korrekt svar bör du vända dig till Livsmedelsverket. De har bra kundservice så – kör hårt. mvh Redaktionen ps: berätta gärna svaret här.

Svara

Tanja maj 22, 2016 kl. 21:20

Hej, har nutrilett pulver samgick ut i februari. Går de ”äta”/ dricka nu? 22/5?

Svara

admin maj 23, 2016 kl. 10:27

Hej Tanja, har dålig koll på nutrilett-pulver man vågar ändå säga att farligt är det knappast. Möjligen inte så gott. mvh Redaktionen

Svara

Henric V maj 20, 2016 kl. 23:13

går det att äta glass som har gått ut i Januari i år?

20/5-2016

Svara

admin maj 23, 2016 kl. 10:26

Hej Henric V, o ja, det går bra – men den kanske är isig och lite trist. mvh Redaktionen

Svara

Jennifer maj 17, 2016 kl. 17:20

Jag har strawberry daiquiri mix hemma som gått ut i november. Den är oöppnad. Den borde gå att använda ändå va? Mvh Jennifer

Svara

admin maj 23, 2016 kl. 10:26

Hej Jennifer, det tror jag också. Använde du den? Blev det bra, var det gott? mvh Redaktionen

Svara

Johanna maj 10, 2016 kl. 18:14

Hej! Har sojafärs som har bäst före datumet 4 maj. Kan jag använda den?

Svara

admin maj 13, 2016 kl. 12:39

Hej Johanna, svårt att säga, men min gissning är JA. mvh /Redaktionen

Svara

Lisa maj 6, 2016 kl. 19:07

Hej.
Vi har missat ett paket oöppnad vakuumförpackad rökt lax i kylen. Bäst före var för en månad sen. Kan vi äta den om vi hettar upp eller bör den slängas?

Svara

admin maj 9, 2016 kl. 10:45

Hej, jag känner mig mycket osäker på det. Just vakuumförpackad lax kan vara lite känslig. Eventuella listeriabakterier dör om du hettar upp över 70 grader. Men en månad över tiden är ju ganska lång tid. Osäker. Möjligen kan andra bakterier växt till, som inte dör av upphettning…..För ett mer definitivt svar, hör med Livsmedelsverket. mvh Släng inte maten-redaktionen

Svara

Lina april 17, 2016 kl. 14:12

Har en fläskytterfile (i vakuum) med bäst före datum i augusti 2015. Har varit i frysen sen jag köpte den runt den tiden. Tog ut den för att tinas den 15e april (varit i kylen därefter). Kan jag tillaga den nu idag den 17e eller är det försent?

Tacksam för svar!

Svara

admin april 21, 2016 kl. 11:29

Sent svar till dig Lina, men vi tror det går utmärkt att äta din fläskytterfilé. Det är i alla fall knappast skadligt, däremot kanske den är lite torr. mvh Redaktionen

Svara

Ali april 15, 2016 kl. 18:44

Hej har pyttipanna i frysen som säkert legat där 4-5 månader är det ätbart?

Svara

admin april 21, 2016 kl. 11:30

Hej, sent svar till dig Ali. Säkert inte några problem att äta pyttipannan. Den är inte skadlig, möjligen lite torr. mvh Redaktionen

Svara

Ulrika april 1, 2016 kl. 12:09

Hej!
Jag undrar vad som händer med en burk ravioli med utgångsdatum för två år sedan? Raviolin luktar ok när jag öppnar burken. Går den att äta?

Svara

admin april 4, 2016 kl. 09:41

Hej Ulrika, det är svårt att svara på, men vad jag har hört kan konserver hålla ”hur länge som helst” så om du tycker att den luktar ok så är den säkert det. mvh /Redaktionen

Svara

Katja mars 2, 2016 kl. 16:56

Hej!
Går det att äta salmalax efter 5-6 dagar om den legat i en maträtt med risvinsvinäger och soja?

Svara

admin mars 7, 2016 kl. 11:00

Hej Oskar, jättesvårt att svara på. Vet inte. Hör med http://www.livsmedelsverket.se mvh /Redaktionen

Svara

oskar februari 25, 2016 kl. 14:16

Jag köpte färsk fläskytterfile för två veckor sedan. Jag öppnade vakuumförpackningen och stekte upp halva. Andra halvan la jag i en fryspåse och la i KYLEN nu är den mestadels grå istället för rosa. Det var ganska mycket köttsaft i påsen och en väldigt svag lukt som påminner om jäst. Kan man steka köttet eller borde jag slänga det?

Svara

admin mars 7, 2016 kl. 11:00

Hej Oskar, jättesvårt att svara på. Vet inte. Hör med livsmedelsverket.se mvh /Redaktionen

Svara

Anna februari 23, 2016 kl. 21:49

Hej!
Jag undrar om man kan använda okokt ris som gick ut i juli 2015…? Totalt glömt bort riset, för gammalt för att koka?

Svara

emma februari 22, 2016 kl. 22:34

Hej! Kan man tillaga kött samma dag som bästföredatumet?

Svara

admin februari 24, 2016 kl. 13:20

Absolut! Här hittar du dagsfärsk information i ämnet, http://www.dn.se/ekonomi/livsmedelsverket-slang-inte-mat-som-passerat-bast-fore-datum/?l1 /mvh Redaktionen

Svara

Malin februari 22, 2016 kl. 11:56

Köpte kotletter i veckan o såg nu att det har gått ut för 2 dagar sen. Ligger fortfarande förpackat och oöppnat. Går de att äta?

Svara

admin februari 24, 2016 kl. 13:22

Absolut! Här hittar du dagsfärsk information i ämnet, http://www.dn.se/ekonomi/livsmedelsverket-slang-inte-mat-som-passerat-bast-fore-datum/?l1 /mvh Redaktionen

Svara

Evelina februari 21, 2016 kl. 12:07

Kan man äta risgrynsgröt på korv 5 dagar efter utgånget datum??

Svara

admin februari 24, 2016 kl. 13:22

Absolut! Här hittar du dagsfärsk information i ämnet, http://www.dn.se/ekonomi/livsmedelsverket-slang-inte-mat-som-passerat-bast-fore-datum/?l1 /mvh Redaktionen

Svara

C februari 19, 2016 kl. 14:23

Färsk eko kyckling med sista förbrukningsdag idag.. Om tillagas och fryser in, går den att äta när tas ut ur frysen antar jag? Har även mandelmjöl med bäst före datum 1 okober, vad tror du om det? Tack och trevlig helg!

Svara

C februari 19, 2016 kl. 14:41

Mandelmjölet har förvarats i kylen. Bäst före 1 okt 2015.

Svara

admin februari 24, 2016 kl. 13:24

Hej C, sista förbrukningsdag ska man alltid vara lite försiktig med men om du tillagar och fryser in samma dag går det bra. Mandelmjölet är inte farligt att äta, möjligen har de förlorat någon egenskap som smak eller konsistens. Men inte farligt som sagt. mvh Redaktionen

Svara

Nadia februari 18, 2016 kl. 20:07

Hej!
Hittade en oöppnad burk med Rydbergs kalla såser (Bearnaise) fastkilad längst in i kylskåpet med bäst före datum 15/2 (idag 18/2). Går den fortfarande att äta imorgon?

MVH
Nadia

Svara

admin februari 19, 2016 kl. 12:03

Absolut! mvh /Redaktionen

Svara

Anna-Lena februari 18, 2016 kl. 11:18

Hittade djupfrysta oskalade räkor som gick ut i december, kan vi ändå ta fram o äta dem?

Svara

admin februari 19, 2016 kl. 12:04

Ja det tror jag, det finns en risk att de är lite sega men det är knappast farligt att äta dem. Gjorde exakt samma sak själv här om dagen. 🙂 mvh /Redaktionen

Svara

Linn februari 11, 2016 kl. 16:55

Hej! Jag har
En grytbas Indian Masala från go green (bara ekologiska grönsaker) som har stått i skafferiet och gick ut i bäst före datum i november 2015, går den att äta?
Mvh Linn

Svara

admin februari 19, 2016 kl. 12:05

Hej Linn, den där frågan är svår att svara på. Vågar inte råda i den frågan. mvh /Redaktionen

Svara

Mi februari 3, 2016 kl. 11:12

Såg ett inlägg på SJs FB-sida där någon undrade om en räksmörgås som hade bäst före datum 2/2. Hur länge får den säljas är det till den 1 feb eller 2 feb. Räkor borde väl bara vara hållbara 1 dygn.
Så här var SJs svar ”Är det bäst före den 2/2 så är det inget fel på mackan men det är givetvis upp till var och en om man vill köpa den eller inte.” Inlägget skrevs den 2 feb.

Svara

admin februari 3, 2016 kl. 11:29

Hej Mi, vi är också av uppfattningen att bäst före 2 feb innebär att livsmedlet är ok även 2 februari. När det gäller bäst före-märkningen går de flesta livsmedel att äta många dagar efter, men visst – med en räksmörgås kanske man ska vara lite försiktig. mvh /Redaktionen

Svara

Rebecca februari 3, 2016 kl. 09:18

Hej!

Jag har falukorv, grillkorv och köttbullar som gick ut 25/1. La det i frysen igår (2/2). Kommer detta gå att äta sedan?

Mvh
/Rebecca

Svara

admin februari 3, 2016 kl. 09:24

Hej Rebecca, vi tror inte att det är några problem att att äta detta. mvh /Redaktionen

Svara

samy januari 24, 2016 kl. 17:39

hej, jag har köttfärs som har sista förpackning dag den 10/01/2016 den har varit i frysen tänkte laga den idag 24/01/2016

Svara

eddie januari 24, 2016 kl. 01:22

Kan jag äta plommon späckad karré som gått ut för 2 år sen men legat i frys i över 20 grader?

Svara

admin januari 25, 2016 kl. 09:21

Hej Eddie, har den legat i frysen så är det inga problem. mvh /Red

Svara

Maria M. januari 21, 2016 kl. 19:11

Hej,
Undrar om man kan använda glögg som har passerat bäst före datumet i flera månader.
Tack för hjälpen

Svara

admin januari 25, 2016 kl. 09:21

Hej Maria M, vår gissning är att det nog bra, det är inte farligt i alla fall. Möjligen är den inte god. Prova. mvh /Red

Svara

Maria M. januari 26, 2016 kl. 23:46

Tack så mycket för svaret admin/ Red

Svara

Alexandra januari 20, 2016 kl. 20:23

Hej! Jag har haft en fransyska i kylen som det står bäst före datum på 29 Dec. Kan jag laga den i ugnen idag 22/1?

Svara

admin januari 25, 2016 kl. 09:20

Hej Alexandra, oj, jättesvårt att svara på. Men lukta på den och om den luktar ok, värm upp den ordentligt, minst 70 grader. Hör gärna av dig och berätta hur du gjorde och hur det gick :-/ mvh /Red

Svara

nancy januari 19, 2016 kl. 01:22

Hej! Köpte färdiga köttfärsspett/kebabspett som hade sista förbrukningsbara dagen den 17 januari. Jag la in spetten i frysen 18 jannuari på förmiddagen.. Kan jag fortfarande tina upp och tillaga dessa eller bör jag slänga eftersom att det är köttfärs?

Svara

admin januari 19, 2016 kl. 08:46

Hej, så vitt vi förstår kan du absolut använda din köttfärs om du hettar upp den ordentligt, minst 70 grader. Förutsatt att du har haft den i ordentligt kallt kylskåp (och frys). Lycka till! mvh /Red

Svara

Lovisa januari 16, 2016 kl. 09:21

Hej
Jag har ett par paket gravad och kallrökt lax (skivad) med bf 7/1 (ej sista förbruk.). Jag vet att en ska vara försiktig med just denna typ av mat, men går det att använda den i en sås/gryta/gratäng där den blir tillagad innan den stoppas i magen?

Svara

admin januari 18, 2016 kl. 16:44
Annelie januari 14, 2016 kl. 15:42

Hej!
Har en vakumförpackning med Rimmat skivat stekfläsk med bäst före datum 9 januari, törs man äta den?

Svara

admin januari 18, 2016 kl. 16:55

Hej, utifrån vad vi vet så ska det gå bra om det luktar gott och om du hettar upp det ordentligt, minst 70 grader.

mvh /Red

Svara

Mia januari 13, 2016 kl. 21:56

Vi tillagade kasslern, gjorde en gryta och lät den koka och bli ordentligt upphettad. Smakade bra och både jag och min man mår prima 🙂

Svara

admin januari 14, 2016 kl. 09:52

Härligt att höra! Tack för att du återkopplade 🙂 mvh /Red

Svara

Mia januari 10, 2016 kl. 09:23

Hej!

Har en varmrökt kassler som legat i kyl i originalförp sedan inköp. Förpackad 20.11.15, bäst före 18.12.15. Bortglömd då jag antog att hållbarheten var mycket längre. Den ser normal, har ej kunnat lukta då jag inte vill bryta förpackningen förrän vi ska tillaga den. Vad tror ni, kan man äta den nästan 1 månad senare?

Mvh Mia

Svara

admin januari 11, 2016 kl. 11:23

Hej Mia, det är alltid svårt, för att inte säga omöjligt att svara för specifika livsmedel. Varmrökt kassler ska man väl kunna äta utan att tillaga den? Det känns kanske inte som en jättebra idé när datumet har passerat med en hel månad. Men kanske om du tillagar den, och hettar upp den ordentligt (minst 70 grader). Men det är svårt att säga säkert. Flera faktorer spelar in, som t ex hur kallt du har i ditt kylskåp. Skillnaden i hållbarhet mellan 4 och 8 grader är ganska stor. Berätta gärna hur du gjorde (och hur du mådde efteråt). mvh /Red

Svara

Bea januari 3, 2016 kl. 15:01

Hej.
Har en vinmarinerad kassler liggande i sin förpackning i kylskåpet. Bäst före 30.12.15. Tänkte äta den imorgon, är den okej att äta?

Svara

admin januari 7, 2016 kl. 10:04

Hej Bea, hur gjorde du? Åt du kasslern? Det är alltid svårt att svara för ett specifikt livsmedel. Hållbarheten beror på så många faktorer som t ex temperatur i kylskåpet. mvh /Red

Svara

david januari 3, 2016 kl. 03:28

Hej. Jag bor i samma hus som den lokala butiken. Jag har börjat dumpstra allt mer och tar dessutom vara på animaliska produkter som jag annars inte konsumerar.

Nu har jag fiskat upp 4kg falukorv som var 6 dagar gammal, men luktade helt okej och jag har inte kräkts än så det gick bra! 😉

Däremot hittade jag även en låda med knorrs carbonara (färdigsås i pulverform) som är 5 månader gammal, vad tror du om det? Öppnade en och luktade och det luktade mest kryddor. Innehåller ju torkat griskött så är lite osäker ändå!

Svara

admin januari 7, 2016 kl. 10:02

Hej David, vår gissning är att det går att äta pulversåsen. Det kan ju tänkas att den inte smakar lika gott men vi tror inte att det är farligt att äta den. mvh /Red

Svara

Birgit december 30, 2015 kl. 13:34

Hej,

Jag håller på att steka blandfärs som gick ut igår (29 dec) kan jag äta den utan att bli sjuk? jag har inte ätit köttförs på många år och är inte så inne på hur de ska lukta…
Tacksam för svar

Svara

admin januari 7, 2016 kl. 09:57

Hej Birgit, färs är ett livsmedel som man ska vara försiktig med, det är därför den har sista förbrukningsdag istället för bäst före-dag. Det är svårt att svara på hur just din blandfärs mår, det beror bland annat på hur kallt du har förvarat den. Personligen skulle jag tillaga den ordentligt, minst 70 grader – och äta den. mvh /Red

Svara

Sofia december 29, 2015 kl. 22:10

Hej, råkade hälla i lite av en månad gammal flytande kycklingfond i en sås. Är den okej att äta ändå?

Svara

admin januari 7, 2016 kl. 09:55

Hej Sofia, det beror på hur du har förvarat din kycklingfond men vår gissning är att det inte försämrar din sås. Hur gjorde du? Åt du? Hur gick det?
mvh /Red

Svara

elin december 28, 2015 kl. 23:59

Hittade en påse med kantarellsoppa.. en sådan som man bara tillsätter vatten och sedan kokar upp . Den hade bäst före datum 2005 (!!!!) och min mor påstod att den fortfarande gick att tillaga och äta. Detta kan väl inte stämma?

Svara

admin januari 7, 2016 kl. 09:53

Hej Elin, gissningsvis går det säkert att äta den, men smaken kanske inte är så skoj. Men det är knappast farligt. mvh /Red

Svara

Barbro Åström december 27, 2015 kl. 12:59

27/12-15
Hej!
Tänkte använda pumpakärnor till en maträtt, ser nu att bäst före datum är 15/10, kan jag använda de ändå?
Vad händer? tappar de smaken? bildas toxiner?

MVH Barbro

Svara

Nathalie december 20, 2015 kl. 15:03

Hej! Jag har en oanvänd förpackning av kokosfett ( de där med silverförpackning) som stått i kylskåpet sen den köptes och den gick ut 28/10-15. Den luktar inte konstigt. Kan man fortfarande baka med den tro?

Svara

admin december 21, 2015 kl. 09:34

Hej Nathalie, det går säkert att använda den om den luktar okej. mvh /Red

Svara

Emma december 20, 2015 kl. 12:20

Hej, kan jag äta inlagd sill i oöppnad burk som förvarats i kylskåp, med bäst föredatum september 2015?

Svara

admin december 21, 2015 kl. 09:35

Hej Emma, ja det går säkert jättebra. I synnerhet när burken inte varit öppen. mvh /Red

Svara

Rebecca december 13, 2015 kl. 18:30

Hej Admin
Kan man dricka Sangria från bag in box om bäst före datumet är mars 2015? Oöppnad…

Svara

admin december 14, 2015 kl. 17:17

Hej Rebecca, vi tror inte att det är något fel på din Sangria. Särskilt inte eftersom den är oöppnad. Möjligen kan smaken vara förändrad, men det är osannolikt att det skulle vara farligt att dricka den. mvh /Red

Svara

Klara december 12, 2015 kl. 13:30

Jag köpte färsk regnbågsfile (odlad) för en vecka sen. Jag tror det är sådan som butiken packat själv i plastförpackning (från butikens fiskdisk). Packdag 5/12 sista förbrukningsdag 9/12. Är det ok att tillaga om den inte luktar/smakar illa? När jag gör research nu säger många artiklar att lax ska man slänga efter sista förbrukningsdag, men det verkar vara kallrökt/gravad. Som ju är ”rå” och ska ätas rå, inte hettas upp/lagas. Sen hittar jag också uppgifter om att lax håller i 14 dagar, men att den är bäst efter 3-4dagar. Borde inte min lax va inom dessa 14 dagar? Tack för ett bra frågoforum!

Svara

Annika december 9, 2015 kl. 15:41

Hej, jag har en oöppnad plastpåse delikatesspotatis som gick ut den siste nov – är de OK att äta nu? De känns fortfarande hårda, har inga fula fläckar och inga groddar … de har legat svalt hemma i kylskåpets grönsakslåda, men i butik ligger de ju exponerat för ljus och i rumstemperatur..?

Svara

admin december 10, 2015 kl. 11:18

Annika, den potatisen kan du absolut äta. Låter som att den är i toppform :-). mvh /Red

Svara

michelle december 1, 2015 kl. 15:18

Jag undrar om det är ok att äta chorizo korv i oöppnad förpackning som legat i kylen 1 vecka men det är bäst-före-datum 11/12-2015 🙂

Svara

admin december 4, 2015 kl. 14:52

Hej! Tolkar det som att datumet gick ut 12 november? Det är ju några veckor sedan, så helt säker kan man inte vara. Men om den luktar ok och du hettar upp den till minst 70 grader så är det nog ingen fara. mvh /Red

Svara

Mia november 22, 2015 kl. 04:52

Förkokt majs som ligger i obruten vacumförpackning ”bäst föredatum” 2014, förvarad i rumstemperatur: är den ätbar om jag kokar den i ngr minuter?

Svara

admin november 24, 2015 kl. 13:50

Hej, ganska ”gammal” majs ändå, men rekommendationen är nog ändå att smaka och lukta. Jag ska fråga Livsmedelsverket, vi får se vad de svarar. Återkommer. mvh /Red

Svara

admin december 18, 2015 kl. 11:14

Hej igen Mia, Livsmedelsverket har återkopplat angående din majs och de svarar så här:
Förmodligen går det bra att äta majsen men den kanske inte smakar så bra. Kontakta företaget och hör med dem från vilka kriterier de satt bäst före datumet. mvh /Red

Svara

Mia november 21, 2015 kl. 22:28

Hej 🙂 En oöppnad glasburk från Findus innehållande köttfärs, ”bäst före datum” 31/11-15, är den ätbar idag? Vänligen Mia

Svara

Mia november 21, 2015 kl. 22:28

”31/10 -15” skulle det vara 🙂

Svara

admin november 23, 2015 kl. 11:11

🙂 Nu såg jag ditt tillägg. 31/10-15 är inte heller några problem. Konserver är tåliga som sagt. mvh /Red

Svara

admin november 23, 2015 kl. 11:10

Absolut Mia, datumet har ju inte ens passerat! Och konserverade livsmedel är särskilt tåliga. mvh /Red

Svara

Astrid Henricsson november 7, 2015 kl. 17:21

Kan man äta grytbitar som är märkt 6/11 ligger i sin vacumförpaktning ska äta den 8/11?

Svara

admin november 9, 2015 kl. 09:48

Astrid, det är alltid svårt att svara generellt på en så specifik fråga, men vår erfarenhet är att om man varit noga med att förvara maten kallt, i synnerhet kött, så går det utmärkt att använda köttet några dagar efter bäst före-dagen. mvh /Red

Svara

Moa november 5, 2015 kl. 12:01

Hej!

Jag har köpt skagenröra över disk som är tillverkad i butik med bäst-före-datum imorgon (6/11), kan jag äta den imorgon, alltså samma dag som den går ut? Jag tänker att det är räkor och att de kanske blir dåliga fort…

Med vänlig hälsning

Moa

Svara

admin november 9, 2015 kl. 09:49

Moa, du har rätt i att räkor är ett känsligt livsmedel. Bäst före-dagen är ofta satt med lite marginal så du kan absolut äta dem på utgångsdatumet. Gjorde du det, eller hur blev det? mvh /Red

Svara

Vanessa oktober 28, 2015 kl. 11:59

Kan man äta fläskfärs samma dag som den gick ut?

Svara

admin oktober 29, 2015 kl. 17:11

Hej Vanessa, gissar att det är sista förbrukningsdag på färsen? Och sista förbrukningsdag ska man vara mer försiktig med än bäst före-dag. Men det ska vara helt lugnt att äta på utgångsdagen. mvh /Red

Svara

Robert oktober 24, 2015 kl. 17:30

Har ett paket vakuumförpackat stekfläsk. Har varit i kylen hela tiden oöppnat. Bäst före den 21:e och jag vill äta det den 25:e eller 26:e. Bör jag laga det i ugnen istället för panna för att försäkra att temperaturen blir rätt? Eller slänga? Hur ska man tänka kring vakuumförpackat kött i allmänhet?

Svara

admin oktober 29, 2015 kl. 17:07

GIssningsvis går det utmärkt att äta stekfläsket några dagar efter bäst före-dagen. Bra att du hettar upp ordentligt, vet inte om det blir varmare i stekpanna eller i ugn. Lycka till! mvh /Red

Svara

Roger oktober 14, 2015 kl. 15:55

Hej
Tänker göra ankbröstfile till ca: 119 pers och undrar om man kan försteka på fettsidan dagen före och sen köra färdigt i ugnen dagen efter ? Eller har du några andra tips. Jag ska själv vara med på festen och vill inte stå med stekos i kläderna.

Svara

admin oktober 23, 2015 kl. 11:01

Hej Roger, Coops chef för provköket Sara Begner svarar så här: Det går bra att steka dagen innan om det finns möjlighet att kyla ner allt effektivt. Man kan annars utan risk steka några timmar innan och förvara i rumstemperatur tills man lågtempererar klart allt i ugnen innan servering. Ugnstemp ca 120 grader. Ankbrösten ska då vara kylskåpskalla fram till stekningen. Lycka till!!

Svara

Gustaf Bengtsson oktober 2, 2015 kl. 18:03

Hej!
Köpte ett paket vakuumförpackade tjocka revbensspjäll som gick ut 24/9. öppnade det idag och ja lukten är väl inte den bästa. Men vågar man äta det tro?

Svara

admin oktober 5, 2015 kl. 08:08

Hej Gustaf

Det är så svårt att svara på detaljfrågor. Antar att det är bäst före-datum och inte sista förbrukningsdag? Varor med sista förbrukningsdag är ju betydligt känsligare. Men på dina revbensspjäll är det nog bäst före-dag. Förpackat kött luktar ju inte alltid jättegott just när man öppnar det, men frågan är om det ändå inte har gått för många dagar. Om du provar att äta det ska du förstås hetta upp det ordentligt. Minst 70 grader. Berätta gärna hur du gjorde. Och hur du mår! 🙂 mvh /Red

Svara

jonas september 27, 2015 kl. 14:30

Hej. Jag har ett öppnat kyckling paket. Som har legat i kylskåpet i en vecka.

Den gick ut 19 september 2015.

Vågar man slänga in den i ugnen och sedan äta? Eller ska jag slänga den

Svara

admin september 28, 2015 kl. 11:28

Hej Jonas, jättesvårt att svara på, spontant känns det lite vanskligt. Med vänlig hälsning /Red

Svara

jenny h september 24, 2015 kl. 19:51

har ett pkt fryst blandfärs som jag tog upp igår och lade på tining i kylen till idag, tänkte göra köttfärsås men så blev det annat idag, kan man använda det dagen efter eller vad gör man med det (min kyl är ganska kall så paketet är inte helt tinat ännu efter 30 timmar i kylskåp?)

Svara

admin september 28, 2015 kl. 11:30

Hej Jenny h, som du beskriver det går det säkert bra att tillreda blandfärsen efter 30 timmar. Som en säkerhetsåtgärd kan du göra dig vinn om att du hettar upp till minst 70 grader, men det gör man ju normalt med blandfärs ändå. Med vänlig hälsning /Red

Svara

Jenny september 24, 2015 kl. 16:23

Tog upp frysen blandfärs som tinat i kylen en dag men fortfarande halvfrusen kan man äta den imorrn då det blev hämtmat idag

Svara

Sofie september 16, 2015 kl. 20:11

Hej kan man äta fläskfärs som har sista förbrukningsdag 12september kan man äta den 16september?
Vänliga hälsningar
Sofie

Svara

admin september 17, 2015 kl. 15:36

Hej Sofie, jättesvårt att svara på. I regel ska man ju vara betydligt mer försiktig med livsmedel som har sista förbrukningsdag. Bäst före-dag går alltid att tänja på. Men i det här fallet vågar vi inte säga att du ska äta den. Mvh /Red

Svara

Anna september 11, 2015 kl. 18:06

Undrar om jag vågar använda en burk stenbitsrom som hade bfd för en månad sen. D.v.s en månad gammal?

Svara

admin september 14, 2015 kl. 10:41

Hej Anna, om den inte är öppnad tycker jag att du kan prova den. /mvh Red

Svara

ida september 8, 2015 kl. 17:04

jag har en öppnad plastförpackning med buffelmozarella som legat i en platspåse tsm med förpackning samt en del av ”ostvattnet” som är kvar i förpackningen. kan jag äta denna om den legat i kylen i 3 dagar?

Svara

admin september 9, 2015 kl. 08:47

Hej Ida, här är det näsan som gäller. Lukta och kanske smaka – om den verkar okej så är den garanterat det. Lita på dina sinnen!

mvh Red

Svara

Malin september 6, 2015 kl. 11:22

Tog precis upp djupfrysta kycklingfiléer ur frysen. Utgångsdatum i juli 2015. Ätbart?

Svara

admin september 7, 2015 kl. 08:05

Hej Malin, det är alltid svårt när man inte vet alla omständigheter runt omkring, men vi tror att det går alldeles utmärkt att äta kycklingen. Var noga med att hetta upp till 70 grader – för säkerhets skull. Gissningsvis har du redan fattat ett beslut…… Berätta gärna hur du valde att göra.

mvh Red

Svara

Safi augusti 31, 2015 kl. 12:36

Tjena. Jag hittade en kött soppa på burk i skafferiet. Bäst före datum 01 03 2015. Ätbart?

Svara

admin augusti 31, 2015 kl. 13:11

Hej Safi, så länge burken är oöppnad, vilket det verkar som, så är det inte några problem. Konserver (glas och metall) har bra hållbarhet. På sikt tappar soppan säkert smak, färg och konsistens – men lär dröja innan det blir farligt att äta den. /mvh Red

Svara

Lisbeth Fredriksson augusti 5, 2015 kl. 11:13

Jag har en oöppnad flaska Blutsaft som det står bäst före 07.2014 ,
vågar jag använda den?

Med vänlig hälsning,
Lisbeth

Svara

admin augusti 10, 2015 kl. 09:23

Hej Lisbeth, det är troligen inget fel på din Blufsaft. Jag skulle dricka den! mvh Red

Svara

Elfie juli 29, 2015 kl. 18:37

Har just tillagat en vakuumförpackad lax med sista förbrukningsdag idag. Mkt god men det blev en del rester – vad kan/bör jag göra med dom, spara eller kasta? Klarar dom sig ett par dagar i kylen? Går det att frysa in? Måste det smaka och lukta för att vara dåligt eller kan fisk bli dålig innan den ”avger” sådana tecken? (Vid tillagningen värmdes fisken till ca 55 grader om det gör någon skillnad.)

Tacksam för svar!

Mvh Elfie

PS. Mycket bra sida!

Svara

admin augusti 10, 2015 kl. 09:25

Hej Elfie, man ska vara lite vaksam när det gäller märkningen sista förbrukningsdag. Vårt tips gällande dina rester är att du hettar upp maten till minst 70 grader innan du äter dem. Då dör alla eventuella bakterier som kan vara skadliga. Mvd /Red

Svara

Johanna juli 28, 2015 kl. 14:17

Hej hur länge håller salt?? Och hur länge håller ris??

Svara

admin augusti 10, 2015 kl. 09:26

Hej Johanna, hur länge som helst. Möjligen tappar de smak, men det är ingen fara att äta dessa. Mvh /Anna

Svara

Anna juli 11, 2015 kl. 20:34

Hej. Jag har hittat en burk med nyponskalmjöl som jag glömt bort i mitt skafferi. Det doftar, smakar och ser ut som det ska men är märkt med ”Bäst före 15.12. 2011(!). Skulle det kunna vara dåligt på något sätt som jag inte förstår att äta detta? Mvh/Red

Svara

admin augusti 10, 2015 kl. 09:27

Hej, det är ingen fara att äta mjölet. Möjligen har det tappat smak och kanske sina egenskaper. Men det är inte farligt för hälsan. Mvh /Red

Svara

Curt Nyman juli 9, 2015 kl. 16:12

Grillkol, har grillkol något bäst föredatum?

Svara

admin juli 10, 2015 kl. 08:58

Hej Curt, på den här sajten fokuserar vi på sånt som är ätligt ;-). Men jag har svårt att föreställa mig att det skulle finnas datum på grillkolen? /mvh Red.

Svara

Abbe juni 18, 2015 kl. 18:08

Efter att ha hittat detta forum och läst igenom alla intressanta kommentarer, tänkte jag tillföra en annan aspekt, eftersom jag jobbar på en driftcentral för kyl- och frysanläggningar. Butiker kan välja att teckna avtal med oss för att försäkra sig om att deras anläggning fungerar tillfredsställande.
DOCK – det allra största problemet vi har märkt här är hur många kunder som glömmer/nonchalerar en sådan enkel sak som att stänga en dörr till en kyl-disk, och framför allt att skjuta igen en frys-disk efter sig.
Numera är kylar och frysar i butikerna betydligt mer strömsnåla och effektiva än för bara c:a 10 år sedan(undantag förekommer), men vad kunderna gör med sitt ”slarv” är att de både försämrar(ökar) temperaturen, ökar energi-slöseriet, förkortar livslängden på kyl- och frys-anläggningarna, samt sätter både ”Bäst före-dag” och ”Sista förbrukningsdag” ur spel.
Problemet har eskalerat alltmer under senare år, och personalen i butikerna har tillräckligt mycket att göra ändå utan att ständigt hålla på med denna tidskrävande kontroll av kylar och frysar hela tiden. Ett ord till alla kunder: SKÄRPNING!

Svara

Vincent maj 4, 2015 kl. 08:36

Det fanns en när ”sista förbrukningsdag” gällde. Detta ändrades till ”bäst före”.Inte minst för att den då rådande märkningen var för trubbig, för att den ensidigt riktade kundens uppmärksamhet mot EN faktor istället för en samling orsaker till matens eventuella tjänlighet. Den nya ordningen gav konsumenten förtroendet att TÄNKA SJÄLV. Att själv avgöra om något var ätbart trots att det fanns ett datum stämplat som sa annat.
Naturligtvis blev detta att låta folk själva avgöra för mycket för många. En vanlig reaktion blev att låssas som om inget hänt, att ingen ändring skett, att det fortfarande stod ”giftigt efter” – egentligen.
Att syndernas last är konstant sägs det. Tro på en gud är inte så vanligt längre. Att tro på DATUM verkar vara något som lever ett eget liv. Att tänka själv här ännu något utopiskt över sig.

Svara

Lilly maj 1, 2015 kl. 16:22

Hej, hur känsligt är kyckling en dag efter förbrukningsdagen i oöppnad förpackning? Tacksam för svar

Svara

admin maj 7, 2015 kl. 07:24

Hej Lilly, det är jättesvårt att svara på din fråga. Om din kyckling har förvarats ordentligt kallt genom hela ledet, från paketering till ditt, förhoppningsvis kalla, kylskåp, så skulle man kunna tänka sig att den är helt ok att äta, i synnerhet om du ser till att hetta upp den över 70 grader. Men det är svårt att veta hur kylkedjan har sett ut. Vem som ska äta har också betydelse. Gravida, barn, äldre och sjuka är känsligare än andra. Inget vidare svar kanske, i synnerhet med tanke på att du ställde frågan för sex dagar sedan. / Hälsningar Redaktionen

Svara

Anna april 25, 2015 kl. 16:51

Hej
Hur länge håller sig bakmixer, tex Kungsörnens chokladtårta, efter bäst-före-datum? Tacksam för svar!

Svara

admin april 29, 2015 kl. 14:17

Hej Anna, bakmixer som är torrvara kan hålla sig helt okej långt efter bäst före-datum. Datummärkningen i det här fallet syftar inte bara till när varan blir oätlig. Det som kan hända är att smaken minskar och att den inte kommer att bli lika fluffig. Testa att baka den om pulvret ser okej ut så kan du lukta och smaka sedan.

Svara

Erik april 9, 2015 kl. 01:11

Men hur är det egentligen med t.ex Smörgåsar, sallader etc. Om det står t.ex bäst-före 5/4, då ska det väl egentligen tas bort/slängas den 5/4, eller är bäst-före datumet även hela den 5/4?

Svara

admin april 10, 2015 kl. 07:52

Hej Erik, gissningsvis går det utmärkt att äta smörgåsen eller salladen på själva bäst före-dagen. Men du kanske tänker dig ur en försäljares perspektiv? Det låter nästan så på frågan. Den som säljer gör inte något olagligt om hen säljer en vara efter att bäst före-dagen har passerat. Det är alltså helt lagligt. Men jag har inte hört talas om någon som gör det. Med vår syn på mat och datum är det troligen omöjligt att sälja en sådan vara. Då är det mer ekonomiskt att sänka priset INNAN datumet har passerat. Hoppas detta gav svar på din fråga. / mvh Redaktionen

Svara

Malvina mars 11, 2015 kl. 10:40

Hej!
Hur står sig solros- och pumpakärnor?
Undrar också över (skalade) sesamfrön. Har hittat en kvarglömd förpackning som gick ut för ett år sedan. Har tittat, luktat, smakat och jämfört och kan inte märka ngn skillnad mot nya.
Men kan fettet i fröna härskna eller vad är det som händer?
Tack för en bra sida!
M

Svara

admin mars 16, 2015 kl. 13:03

Hej, ja fettet i frön och kärnor kan härskna, men det känner man på lukt och smak. Om du tycker att de verkar ok så är de säkert det.
Mvh Redaktionen

Svara

Malvina mars 24, 2015 kl. 17:21

Tack!

Svara

gee mars 10, 2015 kl. 14:27

hej
kan man äta färsk lax som datum har gått ut för två dagar ?

Svara

admin mars 16, 2015 kl. 12:59

Hej gee
Färsk fisk brukar märkas med sista förbrukningsdag istället för den vanligare bäst före-märkningen. När sista förbrukningsdag har passerat ska man vara lite försiktig. Men om fisken luktar bra och du ska tillaga laxen går det bra att äta den även om datumet har passerat med ett par dagar. Men då är det viktigt att du hettar upp till minst 70 grader.
Mvh Redaktionen

Svara

Katarina Kenttä januari 5, 2015 kl. 10:54

Kalkon som passerat datumet med två dagar. Vad gör jag?

Svara

admin januari 5, 2015 kl. 11:09

Hej, det är svårt att svara på. Gissar att det är bäst före-dag och inte sista förbrukningsdag? Produkter med bäst före-dag brukar gå bra att äta även när datumet har passerat. Är förpackningen öppnad? I vilken temperatur har den förvarats? Har den åkt ut och in kylskåpet många gånger? Är det barn eller annan känslig som ska äta? Osv… Gissningsvis kan du äta den, men det är förstås inget vi kan garantera så här på distans. Om du ska värma upp den (minst 70 grader) är det inte några problem.

Svara

Lang oktober 29, 2014 kl. 14:48

Min son köpte Änglamarks rökta lax med utgångsdatum den 27 okt 2014 och ville äta den i dag den 29 okt. Jag sa nej – gjorde jag rätt?

Svara

admin november 4, 2014 kl. 10:24

Hej Lena, jag tror du gjorde rätt. Troligen hade det gått bra, men just när det gäller rökt och gravad fisk bör man vara försiktigt eftersom bakterien listeria kan finnas. Om man är fullt frisk är det troligen ingen fara ändå, det är främst gravida och personer med nedsatt hälsa som kan bli sjuka. Rökt och gravad vacuumförpackad fisk har sista förbrukningsdag istället för bäst före-dag, just för att det är ett känsliga livsmedel.

Svara

HuldaGill juni 2, 2014 kl. 10:40

Titta , lukta och smaka är en bra sak.Har också haft flera veckors (efter bäst föredatum) gamla mjölkprodukter som det inte varit några fel på.Mycket kanske beror på att jag,speciellt sommartid,använder kylväska till kylprodukterna när jag ska frakta hem det från butiken.Att bibehålla kylkedjan vinner man mycket på.Sedan så ser jag märkningen som en rekommendation för hur sjutton kan produkten veta att den ska vara ”död” ett visst datum och klockslag 😀 Men bland det känsligaste är faktiskt köttfärsen på topplistan.Köttfars bör man förbruka inom två dagar efter malning.Toppen med ”köp billigare ÄT NU” Billigare för mig och inget släng i onödan.

Svara

Mikael Smetten februari 22, 2014 kl. 12:19

I fjol var mina svärföräldrar hemma på middag. Jag hade lagat min paradrätt kokt torsk med pressad potatis. Middagen gick utmärkt men efteråt när jag skulle städa i köket upptäckte jag att grädden som jag haft till fisken var 1.5 vecka gammal! Vilken tur att den hade hållt sig, annars kunde middagen blivit rena katastrofen!

Numera är jag mycket uppmärksam på bästföre & sista förbrukningsdagsmärkningarna.

Svara

Manfred juni 5, 2014 kl. 15:23

Man ska inte vara så orolig. Hade grädden varit dålig så hade du märkt det när du lagade maten! Använd dina sinnen (syn/lukt/smak) istället för att lita blint på bfd.

Svara

Philippa augusti 29, 2013 kl. 13:06

Ja…tänk om du är miljöhälsokontrollant från kommunen. Sen är ju kört för hela butiken. Tycker att någon måste granska kommunernas verksamhet o miljöhälsokontrollanter. Jobbar nu själv i kommunen och trivs så bra. Behöver inte anstränga mig mkt…lönen kommer ändå. Om jag gör fel, då har vi väldigt bra rutiner/ regler/ lagar som står på vår sida än ”er ” vanliga.

Svara

pia oktober 21, 2013 kl. 09:11

men om man köper en dag före sista dan och sen har den en-2 veckor till och äter av den, då?? Vem har dött av lite gammal ost??? Jag har köpt pastejer, ostar, korvar osv efter utgångsdatum och ALDRIG blivit sjuk pga av detta… Men det finns vissa butiker där man inte får köpa spillskivor ”för dom är fula” !

Svara

Rebecka september 13, 2012 kl. 14:08

Jag skulle en gång köpa en bit prästost på netto butiken, jag såg att den gick ut samma dag, men eftersom jag brukar skära bort mögel på osten och äta resten så brydde jag mig inte om det. När jag kom fram till kassan så fick jag inte köpa osten även om jag insisterade på att jag ville ha den ostbiten.. men nepp!

Svara

eKorren maj 14, 2012 kl. 19:03

Varför inte sälja sånt som passerat bfd för halva priset?
Butikens anseende tar ju bara skada av om man låter det ligga i sin vanliga hylla och låtsas som det regnar. Är man ärlig och ger folk chans att spara en slant så är det väl bara bra?

Svara

Philippa augusti 29, 2013 kl. 13:01

Inte passerad, men nära bfd kam man göra… Dock kräver personal o tid som ska göra detta. Bättre slänga än hålla på med sånt.

Svara

Manfred juni 5, 2014 kl. 15:16

Vilken tråkig atetyd Philippa… Vi måste ju vara varsama med de resurser vi har! Det är ju fullständigt onödigt att slänga något som fortfarande går att använda, detta gäller även andra saker än mat enligt min åsikt. Slit-och-släng-samhället har gått aldeles för långt!
Dessutom måste det ju kräva personal och tid även att kontrollera hyllorna och slänga sådant som är ”gammalt”? Sätt det på en (mer eller mindre) permanent halva priset hylla istället och låt folk bestämma själva, det är ju inte ett måste att köpa varorna.

Svara

Mia februari 15, 2012 kl. 18:40

Sen är det väl så att lagen tillåter att livsmedel som passerat ”bäst före” fortfarande FÅR säljas. Det är bara om det är märkningen ”sista förbrukningsdag” som butiken inte får fortsätta sälja varan. Rätta mig om jag har fel?:)
Men butikerna brukar vara rätt knussliga med att inte vilja sälja saker som passerat bäst före, men sunt förnuft och en bra frys borde väl vara motivation nog att få köpa dessa saker tycker man.

Svara

admin februari 16, 2012 kl. 09:56

Det är så sant Mia. Butikerna får sälja efter bäst före-dagen passerat men det är många som har policy att inte göra det med anledning till att det ger butiken ett dåligt anseende.

Svara

Philippa augusti 29, 2013 kl. 12:59

Enligt kommunala hälso- och miljö krav/ självkontrollprogrammet varorna måste slängas om temp. I kyl/ frys varit fel eller datumet har passerat. O det ska kollas upp dagligen. I annat fall är det väldigt höga straff avgifter…har haft butik i några år. I Halmstad. Samt man ska betala årets kontrollavgiften innan året börjar, ifall de bestämmer sig göra kontroll i början av året. Tror det kostar 1500-2000 kr/ tim minst 10 tim. Kommuner har väldigt vattentäta lagar, så är det bättre slänga än hålla på med ngn kommun/ miljöhälsokontrollant.
Bättre gå minus/ då kan butiken dra av skatten ( eller skattepengar som alla medborgare betalar) än hålla på och bråka med kommunen.

Svara

mia januari 8, 2016 kl. 01:00

Hade två vaccum förpackade fläskfileer i kylen såg att bäst före datum var förbi de var 5 dagar gamla…..
I och med att jag inte hade ngt att ha dem till bröt jag förpackningen …. då jag kände att de inte luktade illa… hivade dem i frysen direkt. ….. kan jag snabbtitt och äta dem???

Svara

admin januari 11, 2016 kl. 11:20

Hej Mia, angående din fläskfilé. Vår gissning är att den går att äta (om du har förvarat den i ett kallt kylskåp innan du la den i frysen). Tillaga den ordentligt, minst 70 grader, så ska det nog gå bra. mvh /Red

emma november 30, 2011 kl. 07:05

följer knappt inte bästföre datumen, jag kör med lukta och smaka. funkar finfint, lever ju än, eller hur?

Svara

Andres Monsalves juli 11, 2011 kl. 23:42

Flera butiker borde ha en hylla med nedsänkta priser för varor där sista förbrukningsdag ligger nära.
Jag kan hitta lövbiff nedsänkt 50% dock tyvärr inte på COOP Konsum.
Passar mig utmärkt direkt efter ett hårt styrketräningspass att tillaga samma kväll
MVH Andres

Svara

Kerstin Edlund juni 29, 2011 kl. 22:46

En kommentar som jag hoppas många tar till sej:
Fantastiskt bra när butiken sätter ned priset på mat där sista förbrukningsdag är nära! ”SLÄNG INTE MATEN” utan köp och tillaga den omgående!

Svara

Manfred juni 5, 2014 kl. 15:02

Håller fullständigt med och jag tycker att fler butiker borde göra detta oftare!

Svara

Lämna en kommentar

{ 5 trackbacks }