Dogge Diggar Doggy Bag

Vår attitydundersökning visar att närmare hälften av svenska folket (46%) tycker att det är pinsamt att fråga efter doggy bag. Vi tycker inte att man ska behöva skämmas! Be om en doggy bag och gör både miljön och din plånbok en tjänst. Läs hela undersökningen här.

Vad tycker du om doggy bag? Kommentera gärna.

{ 72 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Kerstin Lindberg augusti 19, 2014 kl. 13:53

Jag vande mig med doggybag i USA så det känns inte så konstigt, man har ju betalt för det som är på tallriken. Kerstin

Svara

KockGubben augusti 10, 2013 kl. 18:26

Tillägg: Även om man ser det som en komplimang… Så finns det tillfällen när ruschen är som högst, restaurangen full.n Lugnt ute i salen, men tro mig, här bakom jobbar vi sönder oss.. Beroende på då hur noga kunden är så kan 1min spela stor roll om nån segar med att packa doggybag.

Däremot, be mer om det, så kommer tillslut rutiner för det, då blir det inte lika jobbigt för oss heller i dessa få stunder. Som det ser ut num,m är det en oförutsedd händelse, iaf för oss, att kunder ber om doggybag!

Vänliga Hälsningar

Svara

KockGubben augusti 10, 2013 kl. 18:09

Tjänna!

Jobbat som kock i x antal år på en schysstare restaurang(vi gör allt från grunden, tom pasta etc). Vill bara säga att jag gråter nästan när vi får ner en halvfull tallrik och man ser den slängas i papperskorgen. Bästa betygetn är ju när kunden inte vill släppa maten, då blir jag glad 😀
PS! Restaurangen tjänar inte ett skit på att du slänger maten, snarare förlorar några ören pga ökad sophantering.

Självklart kan man inte be om doggybag vid buffe. Vore samma som att du fick burkar gratis på en butik om du öppnar dem framför kassören innan du betalar och tro att du får dem då 😀

Svara

Balle april 24, 2013 kl. 14:51

nice dogge

Svara

Ella oktober 23, 2012 kl. 13:32

Det har hänt att jag frågat, men jag tycker ett bättre alternativ vore om man kunde få normala portioner istället för enorma som de flesta serverar. Man borde kunna välja storlek och betala efter det. Känns onödigt att betala för något man inte vill eller orkar äta, visst doggy bag är bra ibland inte jämt. Om jag lunchar ute på skolan och inte kommer hem förrän 17-18 så är ju maten äcklig efter 5-6 timmar. Och om jag äter middag ute vill jag ofta hitta på nåt efter det, inte bara åka direkt hem för att frysa in överbliven mat. Då väljer jag hellre att äta någonstans där man kan välja en normal portionsstorlek, tex sushi. Ska man direkt hem så är doggy bag ett bra alternativ dock.

Svara

EvaMärta maj 13, 2012 kl. 06:47

Det verkar som att personalen tar det som en komplimang, när jag ber att få ta hem den goda maten som de lagat! Om man tycker att det är pinsamt kanske det blir lättare att säga: ”Det var verkligen fin mat det här Kan jag be att få ta med resterna hem?”

Svara

Monika november 17, 2011 kl. 15:17

Kan man begära doggy-bag hos restauranger som har buffé?

Svara

admin november 17, 2011 kl. 15:42

När det gäller buffé kan det nog vara motsägelsefullt. Då är det du själv som tar till dig maten så då är det bara att ta lite mindre och gå fler gånger ifall man inte blir mätt. Så vi kan förstå att restauranger med buffé inte erbjuder doggybag.

Svara

admin september 2, 2014 kl. 15:34

Jag tycker att det är helt okej, man ska ta för sig vid dyra priser!

Svara

harry&theo oktober 26, 2011 kl. 11:51

jag tycker doggy bag är en riktigt bra ide så kan man äta maten sen och hjälper miljön på samma gång

Svara

harry&theo oktober 26, 2011 kl. 11:25

jag tycker det är en bra ide att fråga efter doggy bag:)

Svara

Susanne W Linde oktober 18, 2011 kl. 07:57

Jättebra idé som faktiskt inte är ny men som borde vara självklar!! Har man betalat för maten så ska man naturligtvis få med sig resterna hem!!
Let’s go for it!!
Tack vare COOP:s tidning Mersmak hittade jag denna jättebra sida och kommer naturligtvis skriva om den på min blogg! Feel in the Blogg – för den som är intresserad!
Nu slänger vi inte mera!! Basta!!

Svara

harry&theo oktober 26, 2011 kl. 11:55

😛

Svara

Catharina Åhsberg september 22, 2011 kl. 12:50

Gärna doggy-bag, särskilt om man beställer pizza. Smakar gott dagen efter både varm eller kall. Catharina

Svara

Catharina Åhsberg september 22, 2011 kl. 12:48

Hej,
I vår familj slänger vi nästan aldrig mat. Varje rest kan omvandlas till något alldeles speciellt med hjälp av vitlök, olivolja och massor av fantasi. Döttrarna och jag diskuterar detta vid matbordet och de kommer med bra förslag. Gammalt vitt bröd kan torkas och skäras i små fyrkanter. Värm olivolja och pressa i vitlök tillsammans med det torkade brödet och vips har du goda krutonger till soppa eller sallad.
Det finns ingen gräns för att omvandla rester till läckerheter.
Catharina i Göteborg

Svara

Malin G september 1, 2011 kl. 15:49

Bra kampanj – men borde Konsumentföreningen Stockholm verkligen ta hjälp av någon med en så vidrigt sexistisk kvinnosyn som Dogge Doggelito? Han härmar de allra värsta amerikanska rapparna i en del låtar när det gäller att framställa tjejer som korkade sexobjekt – i TV4s morgonsoffa stod han och rappade och liknade kvinnor vid hundar i våras t ex. Som förtroendevald i KfS ogillar jag det starkt.

Svara

admin september 2, 2011 kl. 10:17

Att Dogge liknat kvinnor vid hundar låter inte så trevligt och var mer än vi visste. Men han har även jobbat i många år med projekt för att förhindra att ungdomar hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. Anledningen till att han är med här är givetvis kopplingen mellan hans namn och doggy bag.

Svara

Kerstin augusti 18, 2011 kl. 18:50

Hej,
Ooo så glad jag blev idag , hade lyckan att vinna presentkort på middag för 2. Stort tack!

Svara

admin augusti 18, 2011 kl. 19:13

Vad kul. Hoppas att middagen blir toppen!

Svara

Berit Flood augusti 11, 2011 kl. 16:04

Helt ok att be om en doggybag. Skulle föredra om man kallar det för ta – hem -bag istället (eller något liknande). En del restauranger frågar faktiskt om man vill ta maten med hem när de ser att det är kvar på tallrikrn.

Svara

Sven augusti 9, 2011 kl. 00:48

Jag bor i USA och det är, som det skrivits ovanför, självklart att få doggybag här. Om man inte blir tillfrågad, brukar jag säga att jag är nöjd och vill ha resten i en låda. Helt odramatiskt.

Man ska komma ihåg att en delförklaring till att det är så vanligt är att det är djupt rotat i den amerikanska restaurangkulturen att man ska få MYCKET mat när man går ut och äter. Portionerna är oftast gigantiska. När man ätit sig mätt finns ofta lika mycket kvar på tallriken. Egentligen skulle jag föredra att få vettiga portioner och inte be om låda, men nu är det som det är och då är lådan ett bra alternativ.

Svara

Gisi augusti 2, 2011 kl. 14:01

Ja till doggybag!
Har tojm tagit med egen plastlåda och öst ner halva kycklingsalladen. Jag visste att restaugangen serverar stora portioner. Det blev 2 luncher för mig hemma

Svara

Mona Gustafsson juli 30, 2011 kl. 14:29

Jag står för mitt inlägg.

Svara

Mona Gustafsson juli 30, 2011 kl. 14:22

Jag tycker att portionerna blir bara större och större det är väl ett konkurans medel? Som är totalt fel.
Nu när jag går till en pizzeria så beställer jag barnpizza den räcker bra.

Svara

susanne olofsson juli 24, 2011 kl. 17:46

Jag blir glad att se att det finns stort intresse för detta. Skäms inte du har betalt för maten + att kvällsmaten är fixad 🙂

Svara

Marie juli 23, 2011 kl. 20:22

Ja det måste jag bli lite duktigare på..Tänk att få en underbar Söndagsmiddag tex i måndagens matlåda till jobbet…
Kanon idè…Vi alla måste hjälpas åt att värna om miljö och middagen smakar nog lite bättre om man tänker på alla som inte får någon. Vi får vara tacksamma att vi bor på denna sidan jordklotet….

Svara

Pia juli 19, 2011 kl. 08:16

Tack för en klok kampanj!
-Varför ska det vara genant att be om att få ta tillvara på den mat jag har betalat för?
Ofta löser jag det genom att ta ”take-away” från början (då jag vet att jag aldrig äter full portion)
Tänkvärt är ju miljöpåverkan med dessa engångs förvarings-produkter….

Svara

Margoth juli 13, 2011 kl. 11:48

Jag har ”sent” bjudit in mina hundvänner.
Jag tycker nog att det är lite pinsamt att be om en doggy bag,så jag smyger ner maten som blir över,visst är det dumt ? Ska försöka att ändra på det.Den mat jag tar hem kommer ju ändå att slängas,förr när det var tillåtet vet jag att en uppfödare fick hämta all sådan mat,men det är ju numera förbjudet.
Vore perfekt om det redan vid beställningarna frågade om det önskades en doggy bag.

Svara

Victor juli 10, 2011 kl. 22:30

Begreppet ”doggy bag” speglar en förlegad attityd till matrester. Det antyder att rester inte är värdigt människor – det är något som man på sin höjd kan utfodra husdjur med.

Språket och vår begreppsvärld färgar våra uppfattningar och värderingar. Genom att skrota ett negativt och missvisande uttryck blir det enklare att förändra värderingarna kring fenomenet. (Jämför ”mödomshinna” vs. ”slidkrans.)

Var för inte tala om smart bag? Eller dagenefterpåse… Tja, det finns säkert folk som har bättre förslag. 🙂

Svara

Helena juli 5, 2011 kl. 11:57

Ett enkelt och bra sätt att tänka på miljön!

Svara

Kerstin Edlund juli 2, 2011 kl. 23:01

Fantastisk idé! Bäst är det om restaurangpersonalen också erbjuder en Doggy Bag!! Alla måste väl hålla med om att det är bättre att ta med maten, som blir över, hem än att kasta den!
Kerstin Marianne

Svara

Kenneth Forsström juli 1, 2011 kl. 23:42

ren pasta, ris, potatis och liknande tar jag inte med mig, men nog är det sällan jag lämnar sådant också!

Svara

Susanne juni 30, 2011 kl. 22:01

Har många gånger velat fråga men inte tordas – just för att det känns pinsamt. =0)

Svara

Karin Goldring juni 30, 2011 kl. 13:19

Inte är det skämsigt att be att få ta med mat hem!
Det har jag gjort i flera år (fast min karl brukar titta bort när jag ber personalen lägga in den överblivna maten).
Det finns flera anledningar till att ta tillvara den.
* Oftast väldigt gott
* Jag har redan betalt för den
* Miljön mår bättre
* Att kasta mat känns helt fel
* Jag har lunchen fixad till nästa dag
Hoppas att det blir många fler, som tar tillvara maten istället för att den ska hamna på soporna. – I bästa fall på komposten.

Svara

biggis juni 29, 2011 kl. 22:51

Slänger sällan någon mat. tar vara på rester som sparas i kylskåp eller fryses in. Skulle inte skämmas för att be om Doggybag men då måste maten kylas ner snabbt för att det inte ska bli bakterier och ge magsjuka åt djur eller människor.
Tänk på riskerna.

Svara

Stig Lillfors juni 29, 2011 kl. 22:00

Tyvärr så är det så att min hustrus ohälsa blir det så att vi kastar alldeles för mycket mat. Så ett underbart undantag. Var för något år sedan i Manhattan, New York, besökte en första klass restaurng. I hallen mellan dam- och herrtoaletten fanns det ett helt ”berg” av tättslutande plastburkar. Det stod en text över burkarna. Käre gäåst, om du inte klarar av att äta all den mat vi serverat, ta då en eller flera ålastburkar med dej hem. På detta sätt så minskar du käre gäst våra soppkostnader och vi kan fortsätta med våra låga priser.
Personalen (fritt översatt)
När kan vi i en svensk restuarang uppmanas på detta sätt!

Svara

Micke juni 29, 2011 kl. 17:52

I New York är det helt ok att be om en Doggybag. Jag önskar det vore lika självklart i Stockholm! Kanske en dag?

Svara

Jane juni 29, 2011 kl. 10:41

Har ibland bett om att få Doggy Bag-men det kändes bättre att göra det när jag hade hund! Nu ska jag bli bättre på att göra det. Känns fortfarande lite så där gnidet. Borde vara självklart!
Det skulle kännas bra om servitören frågade om jag ville ha det!

Svara

Eva juni 29, 2011 kl. 08:59

Håller också med Janne. Servitrisen/servitören bör fråga om man vill ha en Doggybag. Jag är helt övertygad om att det skulle bli mer acceptabelt om dom börjar *erbjuda* det. Att erbjuda olika storlekar på maträtterna borde också vara ett alternativ för ALLA restauranger.

Svara

Anna juni 29, 2011 kl. 07:11

Många restauranger i USA ger doggybag per automatik. Man behöver inte ens fråga. Något för de svenska restaurangerna att ta efter kanske.

Svara

Britta Abrahamsson juni 28, 2011 kl. 15:13

Det borde vara själklart att man erbjuds doggybag om det är mycket kvar på tallriken. Det finns restauranger som serverar enorma portioner och tar betalt därefter.

Svara

Kerstin Anderson juni 28, 2011 kl. 14:53

Från min USA-tid är jag van att be om en doggy-bag från ”left-overs”. Fick en jätteportion på en restaurang i Malmö i påskas, där jag bad om en doggy-bag. Inga problem, men tyvärr tycker många svenskar att det är skamligt att be om något sådant.

Svara

Sirkka Kaasila juni 28, 2011 kl. 14:34

Det borde vara en självklarhet att bli tillfrågad av restaurangpersonalen om man vill ha en doggybag! Att kasta maten i sopona känns inte bra.

Svara

Annette juni 28, 2011 kl. 14:10

De få gånger jag har råd att äta på restaurang och inte orkat med maten har jag faktiskt tagit hem mat i doggy bag

Svara

Berith juni 28, 2011 kl. 14:10

Nu skall jag banne mig våga be om en Doggybag nästa gång jag inte orkar äta upp hela varmrätten.

Svara

Inger juni 28, 2011 kl. 14:08

Jättebra att det blir accepterat gm att Konsumentföreningen driver frågan!

Svara

Åsa juni 28, 2011 kl. 13:31

Passar det matvalet och mycket är kvar är det bra för den som vill. Alla har restauranger har inte barnmat. Då kan en vanlig portion vara mycket. Kan gärna betala några kronor för miljövänlig doggybag.

Svara

Sylvia Adolfsson juni 28, 2011 kl. 12:45

Förstår inte vad som skulle vara fel om man nu gillar maten och det är för mycket på tallriken. Har hänt flera gånger att vi tagit hem maten och min man har en matlåda på jobbet. Skulle vilja ha en enda förklaring till varför det skulle vara fel. Finns ingen.

Svara

Margareta Bruno juni 28, 2011 kl. 12:41

Jag har aldrig vetat att ”doggibags” existerat. Jag går sällan ut på restaurant men jag var hembjuden till en väninna och fick så god mat, men orkade inte med allt, Då frågade jag så snällt jag kunde, om jag fick ta med mig resten hem. Min väninna sken upp och förstod att jag verkligen tyckt om maten.
Maggan 80 år

Svara

Iman juni 28, 2011 kl. 12:08

Varför ska man skämmas för att be om något man betalat för ?
Tänk på alla fattiga som inte ens har den lilla mat man ber om att få ta med sig hem.
Man ska uppskatta mer vad man har och ta vara på det istället för att ignorera det och skämmas för sina rättigheter.
Respektera dom fattiga genom att ta vara på det som dom önskar att dom hade.
Självklart så måste alla hjälpa dom fattiga genom att bidra med pengar jag menar inte alls att om man spar på sin mat så blir dom fattiga hjälpta utav det

Svara

Marianne Heilborn juni 28, 2011 kl. 11:59

En påse i tiden

Svara

Christina Lydecker juni 28, 2011 kl. 11:58

Håller med Janne, servitrisen/servitören skulle fråga om man vill ha en Doggybag, tror helt klart att fler skulle tacka JA!!

Svara

Janne juni 28, 2011 kl. 11:42

De gånger det finns tillräckligt kvar borde det ingå för personalen på restaurangerna att fråga om man vill ha resten av maten med sig hem. Då kommer fler att säga ja tack.

Svara

Ann Nyström juni 28, 2011 kl. 11:22

Mat skall behandlas med respekt, jordens resurser är inte obegränsade! Att ta vara på allt är en utmaning som ofta leder till nya hemsnickrade recept. Serverar restaurangen för stora portioner är det helt ok att be om DoggyBag. Det har man gjort i t.ex USA sen lång tid. Alltför stora portioner räcker då både till middag och lunch.

Svara

sara persson juni 24, 2011 kl. 14:54

äta upp maten i stället för att slänga bort den

Svara

Britt-Mari juni 23, 2011 kl. 23:01

Går aldrig direkt hem efter ett restaurangbesök och äter mat som inte är så mäktig. Dessutom vill jag inte släpa på ljummen mat på stan. Det vore bättre att kunna få beställa maten i mindre eller större portion och få betala därefter.

Svara

arna hellström juni 23, 2011 kl. 16:13

Ber alltid om en Doggybag … ifall jag inte orkar äta upp maten som serverats.
Oftast gäller det när jag äter på Pizzerior, och Thairestauranger..

Är en 60 årig -kvinna och skäms inte ett dugg för det..
Tvärs om så känner jag mig ganska stolt att jag tar vara på maten som jag inte orkar äta upp just då

Svara

Mia juni 21, 2011 kl. 22:10

Helt självklart att be om en Doggy bag för mig. Jag gillar inte alls att kasta maten. Oftast går det jätte bra och få med hem.

Svara

siri juni 21, 2011 kl. 10:23

Lite märklig frågeställning ni har i er undersökning: ”Varför ber du INTE om doggy bag?” Ändra! Jag har gjort det många gånger och det har alltid bemötts bra. Man skulle snarare skämmas över att inte ta med maten hem. Jag slänger aldrig mat, och blir något för gammalt är det väldigt enkelt att kompostera. Man skulle önska att det fanns en mer miljövänlig förpackning… kanske någon kan ta fram en som går att återanvända, typ returflaskor? Sorgligt att se alla lunchförpackningar ligga o skräpa i parkerna.

Svara

admin juni 21, 2011 kl. 10:35

Siri, det är enbart de som inte frågar efter doggy bag som fått följdfrågan om varför de inte frågar efter en. Vi håller med dig om att det borde användas mindre miljöbelastande förpackningar men ser vi till matens egna belastning så uppskattar vi att vinsten ändå är stor om man tar en låda till resterna.

Svara

charlotte juni 16, 2011 kl. 13:43

helt ok. har gjort de gånger jag inte orkat allt t.ex stor pizza ( ej så ofta uteätare). även efter det att min hund dött.

Svara

J juni 16, 2011 kl. 04:51

Jag ser det här med möjligheten att be om en doggy bag som enbart positivt. Jag är, även om det inte ser ut så, ganska liten i maten och då är det mycket trevligt att kunna be om en doggy bag så att man har även kvällsmaten/lunchen dagen därpå fixad. Skulle aldrig skämmas det minsta för att be om detta, skulle däremot bli en aning avogt inställd mot restaurangen ifråga om de inte skulle kunna fixa detta.

Svara

jenny Larsson juni 15, 2011 kl. 18:47

Coolt med doggybag 😉 vi måste ju tänka på miljön NU innan det e försent

Svara

Anita Karlsson juni 15, 2011 kl. 14:32

Jag har bett om Doggy Bag flera gånger, bland annat i Prag och i Bulgarien, det har inte varit några konstigheter.

Svara

Pekka S. Jyrkkä juni 14, 2011 kl. 12:11

Nu ska jag också be om en Doggy Bag. Hoppas att alla SHR anslutna har detta. Jag vet att alla Monks i Stockholm har det.
Pekka

Svara

Per Heurlin juni 13, 2011 kl. 10:55

Ja, om jag/vi ska direkt hem
Nej. om vi kommer hem först om en 5 timmar.

Svara

Patrik pson Nilsson juni 9, 2011 kl. 00:25

Klart man ska ta doggybag om det är möjligt, mat är inte gratis och varför slänga den om man kan spara och äta dagen efter?

Svara

Lotta juni 8, 2011 kl. 16:02

Jah, lite pinsamt har jag i alla fall tyckt det varit. Blev tillfrågad om en doggybag en gång när vi var i Norge och åt pizza på 80- talet, då visste jag inte äns vad det var så vi fick fråga. Har också frågat en gång i Bankok när vi bokat alldeeeeles för mycket mat. Men här i Sverige, nää. Men det ska bli ändring på det nu.

Svara

harry&theo oktober 26, 2011 kl. 11:53

det är inte pinsamt att be om en doggy bag

Svara

Liz juni 7, 2011 kl. 12:28

Absolut inte skämmigt att be om doggybag! Det har jag gjort många gånger, jag betalar ju för min mat o då har måste jag väl få ta hem det jag inte orkar äta upp!

Svara

Maria Andersson juni 7, 2011 kl. 12:23

Jag tycker inte att man ska skämmas för att be om en doggybag det gör jag och mina barn ofta barnen för att dom inte orkar och jag för att jag gjort en överviktsoperation och en barnpizza för mig räcker flera måltider.

Svara

Ella juni 7, 2011 kl. 12:22

Helt ok att be om en doggy bag och det har jag även gjort några gånger.

Svara

Lämna en kommentar

{ 2 trackbacks }