Så länge håller ägget

Ägg är ett näringsrikt livsmedel med proteiner, viktiga fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom är har det lång hållbarhet.

Bäst före-datum på ägg sätts 28 dagar från värpdagen, men det sägs att de håller längre än så?

– Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader, säger Astrid Lovén Persson på Svenska Ägg.

Men varför står det då bara 28 dagar på kartongen?

– Det beror på att märkning och förvaring av ägg lyder under en EU-lagstiftning. I de flesta EU-länder förvaras ägg i rumstemperatur och livsmedelshygienen är ofta sämre än i Sverige. Dessutom är cirka 30 procent av äggen inom EU bärare av salmonellasmitta. Därav det relativt korta bäst före-datumet.

Så man riskerar inte att bli sjuk om man äter ägg vars bäst före-datum passerat?

– Nej, svenska ägg är salmonellafria och man känner på lukten om ägget är skämt och därför bör kasseras. Använd sunt förnuft och lita till ditt luktsinne för att avgöra om ägget är ätligt eller inte.

Är ägget gammalt?

gammalt äggEtt färskt ägg har en hög toppig gula med vitan liggande tätt runt om. Ett äldre ägg har plattare gula. Så länge det luktar okej går det att äta. Ett skämt ägg luktar illa och ska kastas. Om du vill kontrollera äggets färskhet med skalet på kan du lägga det i rikligt med vatten. Ett urfärskt ägg lägger sig på botten medan ett ägg som är drygt en vecka gammalt reser sig lite upp och ett äldre ägg flyter upp till ytan. Om ägget flyter betyder det INTE att du måste slänga det. Först när du knäcker ägget kan du avgöra det. Bara om ägget luktar illa behöver du undvika det.

Kokt ägg

Ett hårdkokt ägg håller sig i minst en vecka i kylen.  Kyl det inom två timmar efter kokningen. Förvara ägget med skal i en förslutningsbar behållare för att minska risken att ägget tar smak av annat som finns i kylen.

Källa: Svenska Ägg

{ 131 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

mixt augusti 26, 2016 kl. 09:03

Ni skriver att salmonella-smittade ägg på kontinenten. Jag antar att salmonellabakterierna dör när ägget steks eller kokas. Bör man isf vara försiktig med att äta för löskokta eller lätta stekta ägg? Det är ju väldigt konstigt om det finns en chans på tre att bli smittad, för så kan det ju inte vara.

Svara

admin augusti 31, 2016 kl. 09:49

Hej mixt, låt mig kolla upp det. mvh Redaktionen

Svara

admin augusti 31, 2016 kl. 10:30

Hej mixt, så här är det tydligen. Salmonella finns på kontinenten. Men kokar/steker man så är det ingen fara. Risk finns att äta råa/löskokta ägg. Oftast sitter salmonellabakterierna utanpå skalet (från avföringen), men (mer sällsynt dock) kan även bakterierna finnas i hönans äggstockar och då finns bakterierna inne i ägget.

Svara

Eggman augusti 20, 2016 kl. 10:34

Ägg som man producerar själv tvättas inte som industriägg och håller därför mycket längre ,jag förvarar alltid mina ägg i rums temperatur och dom håller minst ett halvår,salmonela nojjan som existerar i sverige är stark överdriven,har bott i mexico och i indien i långa perioder och ätit många råa ägg där och inte haft nå problem,salmonella är ju ett samlingsnamn på olika magsjukor som man som människa kan få ,inget man dör av bara blir starkare som människa om man går igenom en sådan infektion.

Svara

birgitta jansson juni 18, 2016 kl. 11:53

Jag har egna höns och jag har testat ägg som har varit sex månader gamla, de har inte luktat eller smakat illa.

Svara

Nathalie juni 9, 2016 kl. 12:50

Hej. Jag ska ut och vandra i höst och funderar på om man kan kläcka ner ägg i en petflaska och ta mer sig, och vara säker på att det är ärbart? Vandringen är totalt 5 dagar. Augusti uppe i Kiruna.

Svara

admin juli 11, 2016 kl. 12:37

Hej Nathalie, varför måste du knäcka ägget? Det håller säkert bättre i sitt skal. Något mer svar än så har vi tyvärr inte. mvh Släng inte maten-redaktionen

Svara

Suss maj 30, 2016 kl. 19:34

Hej
Ibland är det lite vätska, som vatten, i de kokta äggen (ej spruckna vid kokningen). Vad kan de bero på?
Och hur kommer det sig att gulan ibland verkar ha flyttat på sig, ej placerad mitt i ägget utan nära skalet?
/Suss

Svara

admin juni 2, 2016 kl. 13:00

Hej Suss, jag har dålig koll på äggets sammansättning och egenskaper men hör med Svenska Ägg, de kan garanterat svara. Här är deras e-postadress, kansliet@svenskaagg.se

Återkoppla gärna, så att vi också får veta 🙂 Tack på förhand! mvh /Redaktionen

Svara

Göran Ingvarsson april 27, 2016 kl. 17:46

Hej. Det står ‘Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader…’ däruppe.
Så bra, men varför förpackas de då med spetsiga delen uppåt?
Hälsningar,
Göran

Svara

admin maj 2, 2016 kl. 10:29

Hm, är det så? Trodde att de låg med spetsen nedåt. Återkommer. mvh /Redaktionen

Svara

Roy maj 29, 2016 kl. 09:32

Nå, redax, blir det något svar?

Trodde också att ägg alltid förpackades med den spetsiga änden uppåt, men i det paket jag nu har i kylen är det faktiskt tvärtom – precis som i rekommendationen från Astrid.

Jag har aldrig tidigare sett denna rekommendation och undrar varför det har någon påverkan.

Svara

admin juni 2, 2016 kl. 12:57

Hej Roy, precis som du har jag kikat i diverse äggkartonger och det vanligaste verkar faktiskt vara att spetsen ÄR nedåt, i enlighet med rekommendationen. Svenska ägg förklarar det så här: ”Förvara alltid äggen med den trubbiga änden uppåt, så att luftblåsan hamnar överst och därmed kan förhindra kontakt mellan den med tiden uppåtflytande äggulan och skalet.” Här kan du läsa mer, http://www.svenskaagg.se/?p=19895. Mvh /Redaktionen

Svara

admin juni 2, 2016 kl. 12:53

Nu, sent om sider återkommer jag med ett svar om äggen. Det verkar som att det är lite blandat. De flesta äggkartonger jag tittat i (från olika tillverkare) har den spetsiga delen nedåt. Men det verkar inte vara helt konsekvent. mvh Redaktionen

Svara

Lina april 25, 2016 kl. 21:24

Hur länge klarar sig medium kokta ägg i kylen? Alltså inte hårdkokta o inte helt löskokta.

Svara

admin april 26, 2016 kl. 08:23

Hej Lina, vi har haft liknande frågor tidigare. Då detta är ett område vi inte själva behärskar frågade vi då Livsmedelsverket. De uppgav tyvärr att de inte har några rekommendationer på förvaring av kokta ägg. Du får helt enkelt testa dig fram. Jag kokar själv ofta ägg och lägger i kylskåpet för att jag tycker det är ”bra att ha”. 2-3 dagar är i alla fall inga problem. Men kanske går det mycket längre. mvh Släng inte maten-redaktionen

Svara

hans april 5, 2016 kl. 15:50

om ett ägg är 7 månader gammal men inte luktar kan man ändå äta det ?

Svara

admin april 7, 2016 kl. 09:56

Alltså….jag tror det. Ett dåligt ägg ska visst lukta förskräckligt illa. Men det gör ju inte ditt ägg…så det är väl ok då. Man blir ju lite nyfiken på hur du förvarat ägget? Gissar på kylskåp? mvh /Redaktionen

Svara

Robert april 7, 2016 kl. 15:15

Förvarar äggen i rumstemperatur. De brukar aldrig ruttna, men de torkar. Knäcker man ett ägg som har legat en månad över bäst före så går det inte att få något ur skalet, då allt sitter fast. Och även om ägget inte luktar, så tycker jag dock inte att det smakar så gott.

Svara

Roy maj 29, 2016 kl. 09:28

Konsistensen på ägget blir allt segare ju äldre det blir, vilket märks om man vill vispa ihop en sockerkaka.
Till slut har det alltså torkat ihop helt – om det inte ruttnat dessförinnan.

Svara

Jonathan februari 7, 2016 kl. 22:49

När jag var ute i skogen så hade jag en härlig matlagning på gång på min lägereld. Jag hade också med mig två ägg, och jag ville ”grilla” ett av dem.

Jag brukar ju lägga potatis med skal direkt på glöden i 20 – 25 minuter, så jag tänke… ah, det går väl med ägg också.

BOOM!!! sa det, explotion… ägget sprängdes. Var väl lite varmt och nog allt lät det, jag blev ju lite skrämd 🙂

Att koka ägg i vatten, garanterar en stabil temperatur på 100 grader oavsätt hur varm värmekällan är.

Svara

admin februari 8, 2016 kl. 09:20

Tack för ditt ägg-tips Jonathan! mvh /Redaktionen

Svara

Erik februari 9, 2016 kl. 15:56

Du får liknande resultat om du lägger ett kokat ägg med skalet på, i mikron. Blir lite att städa då, så är inte rekommenderat 🙂

Svara

Lollo januari 7, 2016 kl. 18:46

Hur värmehåller man stekta ägg på bästa sätt?

Svara

admin januari 11, 2016 kl. 11:19

Hej Lollo, vi vet inte hur man värmehåller stekta ägg på bästa sätt, tyvärr. mvd /Red

Svara

Erik februari 9, 2016 kl. 16:18

I ugnen direkt efter lagning(i väntan på resterande mat) eller om du behöver förvara någon dag eller så, i kylen(helst med plastfolie runtom).

Du kan värma upp i det i mikron men brukar bli så att äggulan stelnar lätt, om du skulle föredra dina ägg solsidan upp. Var dock länge sedan jag värmde stekta ägg i mikro, men så vitt jag vet så fungerar det fortfarande utmärkt.

Svara

Fredrik december 18, 2015 kl. 20:06

Vi har vaktlar, således så får vi vaktelägg, börjar bli fullt i kylskåpet och undrar nu om man kan knäcka dem i isbitsbrickan å frysa dem. hur länge kan man frysa råa ägg?

Svara

admin december 21, 2015 kl. 10:10

Hej Fredrik, oj ingen aning, kollar med Livsmedelsverket. Återkommer. mvh /Red

Svara

admin december 21, 2015 kl. 10:13

Hej igen Fredrik, jag hittade lite info på Svenska Äggs webb istället. Äggulor verkar hålla cirka 2 månader i frysen medans äggvitor klarar sig längre. Här kan du läsa mer, http://www.svenskaagg.se/?p=19897 mvh /Red

Svara

Nanna november 10, 2015 kl. 12:57

Hej , jag har köpt gårdsägg i början av april i år och de sista tog slut nu 9 november och det var inge fel på dom , en del flöt gulan ut på så dom slängde jag men de flesta var helt ok (y)
( stått i kyl )
så dom står sig väldigt länge

Svara

Unni Arnesson mars 29, 2015 kl. 20:42

Jag har egna höns o undrar…..när man ska steka ett ägg o gulan går sönder/flyter ut direkt de kommer i pannan (de ser inte ut som de är något (skinn) runt gulan). Va beror de på.

Svara

admin mars 30, 2015 kl. 13:49

Hej Unni, vi ska försöka ta reda på det. Återkommer! mvh /Redaktionen

Svara

admin april 16, 2015 kl. 09:43

Hej Unni, vi fick fråga runt en del, men nu har vi ett svar på din fråga om äggulan som flyter ut direkt i pannan. Så här svarar Astrid Lovén Persson på branschorganisationen Svenska Ägg: ”Det är tydligen så att ägg kan ha tunnare och tjockare hinnor, vilket påverkar. Vattenhalten från vitan går sakta mot gulan och det gör att gulan blir lite tunnare, så när äggen blir äldre kan det som beskrivs inträffa. Sen finns det också en variation mellan individer.”

mvh Redaktionen

Svara

Jörgen januari 29, 2015 kl. 12:33

Hur länge håller hemlagad majonnäs??
När jag gjorde majonnäsen separerade jag gulan fr vitan mellan fingrarna (nytvättad hand). Majonnäsen har stått i kylskåp (+5c) i fem-sex dygn.

Ägget som jag använde har nu cirka en vecka kvar till ‘sista datum’ och det hade stått i mitt kylskåp (spetsen uppåt) i en vecka sedan jag köpte det och det hade troligen stått i rumstemp i butiken.

Svara

admin januari 29, 2015 kl. 15:45

Hej Jörgen, mycket välformulerad fråga där du redogör för alla parametrar mycket väl. Men det är ändå svårt att svara på frågan. Jag tror på förvaring i kallt kylskåp (4-5 grader)(vilket du redan har) och att du får låta nästan och munnen avgöra. Lukta och smaka, du lär märka när den inte är ok längre.

mvh Red

Svara

Nathalie januari 9, 2015 kl. 18:02

Mina ägg gick ut 14 september 2014. Nu är det januari 2015, äggen flöt upp men när jag öppnade dem såg det inte konstigt ut. Försökte lukta på dem, men har ingen aning om hur ett ägg ska lukta egentligen så jag chansade på att det var bra. Hoppas att jag inte blir sjukt nu då!

Svara

admin januari 10, 2015 kl. 20:05

Hej Nathalie, jag tror inte du blir sjuk. Ett ägg som har blivit dåligt luktar visst väldigt illa, så man kan inte missta sig. /Redaktionen

Svara

Pontus Steinfeld augusti 12, 2015 kl. 13:09

Ett sent svar men som är relevant för alltid. Ett dåligt ägg kan lukta nästan lika illa som surströmming, och har du inte luktat på surströmming så tänk rutten kloak. Med andra ord: all osäkerhet kommer försvinna!

Svara

Janne september 27, 2014 kl. 16:18

Hej

Läste här hur länge ett ägg håller efter bäst före datumet. Mitt rekord är 112 dagar!!! Tillsammans med de 28 dagar som äggen är framstämplade vid paketeringen gör att det var 140 dagar sedan hönan lade detta ägg. Ägget var färskt och gick att äta . Kan någon annan på forumet slå detta rekord ???

Svara

Karin Poulsen april 27, 2015 kl. 09:50

Jag arbetade till sjöss under 70-talet och blev då expert på att hålla mat färsk länge. På de s k utebåtarna, som sällan anlöpte Europa var det enormt viktigt att kunna proviantera stora mängder ägg i Europahamnarna. Jag minns hur vi höll äggen färska minst ett halvår (i kyl, 5 grader) Äggen låg i äggkartonger, förpackade i lådor och vi vände lådorna var fjortonde dag. Det gör att det tar längre tid för gulan att sjunka mot botten (den hålls i mitten av ägget genom tunna, tunna trådar) När gulan sjunkit till botten är dagarna räknade – det är ett tydligt tecken. Jag vill inte påstå att äggen var jättebra efter ett halvår – men de var fullt ätbara och det var bättre än inga ägg alls, vilket hade varit alternativet.

Svara

Nanna november 10, 2015 kl. 12:59

typ 210 dagar har jag haft ägg

Svara

gunn september 23, 2014 kl. 08:32

har aldrig tidigare sett , kokta ägg där äggulan e närmaste vit, 1 paket på 24st så är 6 st vita…vad har hänt???

Svara

Jonna september 13, 2014 kl. 21:49

Varför packas äggen med trubbiga sidan ner, om dem ska hålla längre med spetsiga sidan ner?

Svara

Anna augusti 29, 2014 kl. 22:54

Snabbtips för att kolla så äggen är okej.
sätt läpparna mot botten av ägget där luftfickan finns.
Blir det varmt är det ok, annars har bubblan möjligtvis gått sönder.

Svara

Rasmus augusti 12, 2014 kl. 14:00

Vad är det som gör att äggulan blir grå-grön vid förvaring i kyl?
Är det pga för hård/lång kokningstid? Temperaturen i kylen?
Jobbade i restaurang under ett par år och svor otaligt många gånger när det behövdes ett skalat ägg till någon förrätt/sallad och äggulan var grå och kunde inte serveras. Då satt man i skiten. Då var det bara hårdkokta ägg det gällde. Hemma äter jag medium/löskokta ägg och har knappt upplevt grånaden mer än ett par gånger.

Svara

Ginger juli 3, 2014 kl. 18:34

P.s jag skrev inlägget ovanför detta, men jag glömde att skriva att det var politiska människor som var fängslade. Pappan var vän med dåvarande kung, men kungen misstänkte honom för förberedande till mord av kungen (men vilket som inte stämde), så kungen dödade honom och kastade därefter hans fru och barn i fängelse i ca dryga 22 år.

Svara

Ginger juli 3, 2014 kl. 18:24

Ägg ska hålla i 3 månader minst enligt säkra källor.

Man kan äta ruttna ägg med utan att bli sjuk, för så gjorde politiska fångar som fick ruttna ägg ibland att tillaga själva. Men jag rekommenderar inte att äta ruttet ägg iaf såklart!

Så här skrev ett av 5 syskon tillsammans med sin mor som satt fängslade i dryga 22 år i öknen egypten, de yngsta barnet var 2 år: I Bir-Jidid såg vi aldrig till något liknande ett vanligt ägg. Skalen var gröna och en vidrig svart vätska rann ur dem som fick oss att må illa. Jag knäckte äggen, ställde dem att vädras över natten, och på morgonen vispade jag ihop dem med socker. Så doppade jag brödbitar i blandningen som jag stekte i olja.

Morötterna var gröna, med långa rot-trådar i änden. Av grönaktiga och mosiga auberginer lagade Achoura till en rätt som barnen hade döpt till >japansk tajine<. Linserna var fulla med små kryp som flöt omkring i vattnet. Genom att koka och koka om alla matvaror lyckades vi glömma deras utseende. Till dryck hade vi så mycket vatten vi ville, men det var så salthaltigt att det knappt släkte törsten.

Vi hade blivit experter i konsten att ta vara på allt. Vi åt till och med bröd nedsölat av urin och avföring från de råttor som det vimlade av i cellerna (på vintern kom det jätte stora ludna giftspindlar som var svåra att urskilja på golvet, vi måste också undgå alla de hundratals skorpioner som smög in under sängarna, upp på väggarna och in bland våra lakan. Mimi satt på sin säng och noggrant petade bort det små svarta kulorna i brödfyllningen innan hon stoppade bitarna i munnen. Alla våra förråd blev nersmutsade av råttorna.

På sommaren kändes inte hungern så farlig pga 60 grader varmt i cellen, och dessutom hade vi vant oss vid att vara hungrig. På vintern protesterade våra magar livligt, men vi låtsades inte märka det.

Svara

Maria B juni 30, 2014 kl. 09:00

Hur länge håller äggvita i kylen? Hur förvaras den bäst? Och hur länge håller den i frysen?

Svara

Maria juni 18, 2014 kl. 13:51

Jag tycker att man inte ska säga att det är sant och att det är en myt man vet ju inte jagtycker att det var svårt att fatta de dem menade

Svara

HuldaGill juni 2, 2014 kl. 10:58

Som barn fick jag lära mig att ägg ska förvaras med trubbiga sidan uppåt samt att om äggen förvaras svalt fr.o.m värpdatumet så ska de hålla sig upp till sex månader.Det var på en bondgård som jag fick lära mig det.Sedan dess så har jag alltid kollat hur äggen ligger i sina förpackningar 🙂 Om du kokar ett ägg och upptäcker vid skalning att ”luftbubblan” är på sidan eller nära den toppiga delen så ser du att ägget förvarats länge för det tar ett tag för bubblan att vandra uppåt. Men å andra sidan har det förvarats svalt och inte luktar illa så är det ju inga fel på det.

Svara

Andreas maj 26, 2014 kl. 13:55

Ha! Ni har räddat min lunch! 🙂

Svara

Kerstin Ramirez maj 3, 2014 kl. 08:53

En bra sajt. Det slängs alldeles för mycket mat i det här landet. Jag har haft ägg i min kyl jättelänge och har aldrig råkat ut för att jag behövt slänga något av dom.

Svara

admin april 22, 2014 kl. 10:15

Under april 2014 har vi fått in några frågor om ägg. Vi har kontaktat Livsmedelsverket för att få så bra svar som möjligt på era frågor. Återkommer så snart svaren har kommit.

Admin

Svara

Viki maj 12, 2014 kl. 10:40

Hur går det egentligen för Livsmedelsverket??

Svara

admin maj 12, 2014 kl. 11:11

Hej Viki, ja det förstår jag att du undrar. Jag fick deras svar den 25 april men har inte hunnit lägga ut det. Det var bra att du påminde. Här kommer svaren från SLV.

Fråga 1 och 2 gällde förvaring av kokta ägg i rumstemperatur, och på det svarar Livsmedelsverket så här: ”Tyvärr har vi inga råd vad gäller förvaring av kokta ägg och tyvärr vet vi inte vad som är en ”säker tid” att förvara kokta ägg i rumstemperatur. Man måste helt enkelt göra som man själv tycker är bra vad gäller tid och förvaring av kokta ägg i rumstemperatur.”

Fråga 3 gällde ett knäckt ägg vars vita hade blivit grön, men inte luktade illa. Så här svarar Livsmedelsverket:
”Tyvärr vet vi inte vad som kan ha gjort att äggvitan har blivit grön. Det låter som något mycket ovanligt. Om ägget ser konstigt ut, eller luktar illa är det bäst att inte äta ägget.”

Fråga 4 handlade om huruvida det går att frysa kokta och steka ägg. Så här svarar Livsmedelsverket: ”Om man fryser kokta eller stekta ägg kan konsistens och smak eventuellt påverkas. Generellt för feta livsmedel är att de håller ca 3-6 månader i frys.”

Vi ber om ursäkt för att svaret dröjde, men hoppas att ni som ställt frågorna och många andra kan ha hjälp av svaren i era framtida kontakter med ägg.

Med vänlig hälsning
Anna, Släng inte maten-redaktionen

Svara

Viki maj 16, 2014 kl. 02:36

Tack så mycket! Bättre sent än aldrig 😉

Svara

Viki april 21, 2014 kl. 11:57

Hej!
Jag undrar om det går att frysa kokta eller steka ägg, och i så fall hur länge kan de vara lämpligt att förvara dem i frysen?
Gäller detsamma för vaktelägg, som för vanliga hönsägg?

Svara

alfons april 5, 2014 kl. 15:16

Har knäckt ett ägg och det hade grön vita varför?
Luktade inte illa.

Svara

Emma april 3, 2014 kl. 14:40

Hej, jag ska bort i helgen och kommer inte ha tillgång till kylskåp och vill gärna ta med kokta ägg. Klarar sig kokta oskalade ägg i rumstemperatur i två dygn?

Svara

Evelina mars 31, 2014 kl. 21:03

Har ett paket ägg i kylen med ”Bäst före 2013-12-12” tryckt på locket. Kläckte ett och det luktade absolut ingenting och tänkte således att jag skulle koka mig ett par ägg och käka rostad äggmacka. Inga som helst problem och idag är det den sista mars 2014, d.v.s. flera månader efter bäst före-datumet. De smakade dock en liten aning surt uppe vid toppen där vitan även var en aning gulmissfärgad, men jag skar bort det och resten av äggen smakade precis som vanligt!

Svara

Jan mars 23, 2014 kl. 09:05

Hej.
Kokar 6 – 8 ägg samtidigt. Lägger dem i en skål med lock.
Håller fint en hel vecka i kylen men varför vätskar äggen i
burken? Är det vanligt vatten från någon del av ägget.

Svara

admin mars 26, 2014 kl. 14:45

Vi frågade Livsmedelsverket men det vet faktiskt inte varför äggen vattnar sig. Men de håller med om att hårdkokta ägg håller sig bra i kylskåp.

Svara

Rasmus augusti 12, 2014 kl. 13:43

Det är väl vatten som tagit sig in i hålrummet under kokningen/avkylningen, där luftbubblan finns i ägget som sedan sipprar det ut genom hårfina sprickor. Det är min tes i vart fall, då och då när jag skalar ett kokt ägg så har det funnits vatten i hålrummet. Detta är iofs antaget att de är med skal på i burken.

Svara

per mars 18, 2014 kl. 19:59

Stekte just två ägg, saltade lätt och åt. Lite dimmig vita, gulan flöt ut lite tunnare än normalt, men ingen dålig lukt. Smakade bra. Bäst-föredatum: september 2013. Idag är det 2014-03-18!

Svara

Janne februari 25, 2014 kl. 07:54

Hej Maria! (och ‘admin) Jag äter massor av ägg (scrambled med bönor och bacon + toast-poached-kokta-stekta-inlagda-o.s.v…). Dom inlagda (i ättika och annat) håller sig i månader – men jag skulle absolut hålla mig borta från ett ägg som inte luktar gott + titta på äggen som vanligtvis skall ha sitt eget datum (kanske annat än kartongen[s]…) Ok, igen, och som någon radan sagt – inlagda ägg håller sig i månader, och blir bara bättre!!! Jan

Svara

Maria februari 20, 2014 kl. 00:53

Hej!
Jag har en fråga angående ägg som luktar konstigt trots att hållbarhetsdatumet inte är passerat.

Jag och en vännina kokade ägg som kom från två olika förpackningar, ett ägg från en helt ny förpackning, och två ägg från en förpackning som har 9 dagar kvar till hållbarhetsdatumet. Äggen från den senare förpackningen luktade en aning surt då vi skalade dem, och vi reagerade båda på att de smakade konstigt. Jag upplevde smaken som sur, och åt inte upp ägget.

När vi gjorde flyttestet reste sig äggen ur förpackningen med de illaluktande äggen och stod på högkant på botten, men de flöt absolut inte. Äggen har förvarats i kylskåp sen de köptes, men stod framme i rumstemperatur i butik.

Vad har hänt? Varför luktar äggen illa? Är de ätbara trots att de smakar surt och konstigt?

Svara

admin mars 4, 2014 kl. 08:44

Hej, så här svarar Livsmedelsverket på frågan om ägg som luktar konstigt: För det mest har ägg en mycket lång hållbarhet, oftast flera veckor längre än bäst-före-datumet om äggen har förvarats i kylskåp. Det som händer med ägg när de blir för gamla är att de ruttnar. Ruttet ägg luktar mycket illa, så illa att man inte vill äta av det. Om ägget smakade surt kan en viss nedbrytning av ägget börjat att ske. Om ägget smakar illa bör man inte äta av det.

Mvh Redaktionen för Släng inte maten

Svara

Vivvi oktober 2, 2013 kl. 23:48

Idag gjorde jag maränger på äggvita som jag köpt i dunk på Lidl med bäst före datum som gick ut för ett år sedan (dunken har varit i kylskåpet hela tiden.
Den enda smakskillnaden är nog att marängerna har en svag tvålsmak, annars märker jag inget särskilt.

Svara

Therese september 30, 2013 kl. 09:29

Hej!
Jag blev så ledsen alldeles nyss då jag hittade en förpackning med ägg längst in i kylskåpet, som stått där länge!! Dessutom var det ägg som jag fått från en väninnas höns, så det kändes extra nedrigt att jag hade missat att ta vara på så fina ägg. Hon hade skrivit värpdatum på äggen och alla fem ägg var från slutet på maj, så jag trodde sjävklart att det bara var till att kasta allihopa.

Jag gjorde flyttestet för säkerhets skull och alla flöt som korkar 🙁 typiskt!! Men av en händelse så knäckte jag ett ägg ändå och det var jättefint och luktade absolut ingenting, så nu har jag två superfina och alldeles härligt gula sockerkakor på gång i ugnen 🙂

Ägg kan verkligen hålla länge om de förvaras rätt!!

Svara

Dro augusti 18, 2013 kl. 17:13

Hejsan! Jag är student och är i brist av ett kylskåp, dock har jag köpt en maskin som kan tillaga ägg om man vill men jag har inte vågat testa den än då jag inte har ett kylskåp att förvara äggen i. Kan råa ägg förvaras i rumstemperatur om man äter upp dem inom en vecka eller två?

MVH
Dro

Svara

admin augusti 19, 2013 kl. 07:48

Hej Dro, ja – du kan äta ägg som förvarats i rumstemperatur. Hållbarheten förlängs om du har dem i kylskåp men om du, som du säger, äter upp dem inom 1-2 veckor är det ingen fara.
Mvh Släng inte maten-redaktionen

Svara

Milla juli 31, 2013 kl. 11:23

Hur länge kan man ha kokta ägg utan att kyla dem utan att de blir dåliga?
Tänkte att ägg kanske är bra camping mat…

Svara

admin juli 31, 2013 kl. 11:36

Det är svårt att säga hur länge de håller utanför kylen då temperaturen kan växla kraftigt. I bl.a. USA är det vanligt att man gör inläggningar med kokta ägg. Då bli hållbarheten väldigt lång och det är inga problem att ha dem under hela semestern. För att få recept kan du söka på ”pickled egg recipe”. Då kan äggen även smaksättas på olika sätt. Lycka till och hör gärna av dig med hur det blir ifall du lägger in äggen.

Svara

Zikkan juni 30, 2013 kl. 18:13

Hejsan! Min gudmor ska gifta sig om 5 dagar. Där jag kommer ifrån är det en tradetion att man dekorerar kokta ägg och pyntar upp bröloppssalen med. Jag har blivit ansvarig att fixa äggen. Men jag är rädd att jag fixar dom för tidigt så att de luktar illa och blir dåliga tills bröloppet. (Ingen ska äta äggen) Jag har mycket på gång så jag vill dekorera äggen så fort som möjligt. När kan jag som tidigast dekorera dom??

Tacksam för svar
Mvh Zikkan

Svara

Maria juli 3, 2013 kl. 13:34

Men om ingen ska äta äggen går det väl att göra som man gör med påskägg? Alltså tömma dem på innehåll och sen måla och hänga upp?

Svara

admin juli 3, 2013 kl. 14:26

Hej Zikkan

Jag kände mig osäker så jag kollade faktiskt med Livsmedelsverket. Deras svar var att ”äggen håller sig fräscha och luktfria åtminstone några dagar, men att ingen bör äta dem”.

Lycka till nu med dekorationerna!

Svara

Surtruten augusti 18, 2013 kl. 10:32

Låt bli att koka äggen, de håller sig ju ätbara hur länge som helst…
Samla in dem efter bröloppet och ät upp dem vartefter. Det är dumt att slänga mat!

Svara

Surtruten augusti 18, 2013 kl. 10:33

Oj, det var nog ett för sent tips…
Bröloppet har nog redan varit och äggen är troligen slängda.

Svara

Maria december 21, 2016 kl. 00:52

Det finns skånsk traditionell äggslöjd där man färgar och sedan ristar in mönster i äggen, som då är rejält hårdkokta efter kanske någon timme i färgkok. Dessa blir inte dåliga utan så småningom torkar innehållet till en kula som rasslar inne i ägget. Ska finnas sådana ägg som är över hundra år. Äggen håller bättre och är mer lätthanterliga jämfört med urblåsta, tomma skal.

Svara

Dan juni 9, 2013 kl. 13:07

Glömde ägg i bagageluckan på bilen (i solen) och över natten (i garage). Hur klarar sig färska ägg i rumstemperatur ? Har ofta sett äggkartor stå framme på pizzerior, men de kanske används upp under några dagar.

Svara

admin juni 13, 2013 kl. 08:57

Hej, faktum är att ägg klarar sig ganska bra i rumstemperatur. Vi lät göra en liten studie på hur ägg klarar sig i olika temperaturer och det visade sig att även ägg som förvarats i rumstemperatur var hyfsat ok. Se undersökningen, http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Pressrum/Rapporter/Hallbarhet-hos-agg/

Läs gärna även det pressmeddelande vi skickade ut i samband med att rapporten släpptes, http://www.konsumentforeningenstockholm.se/Pressrum/Pressmeddelanden/Cision-flode1/Ny-studie-visar-att-agg-haller-minst-en-manad-efter-bast-fore-datum/

Svara

Börje Olzon maj 31, 2013 kl. 08:00

Hej!
Hur kan man kolla om ett ägg är rått eller kokt?
MVH.Börje

Svara

admin juni 3, 2013 kl. 10:26

Det kan du avgöra genom att snurra på ägget. Ett kokt ägg snurrar fortare än ett rått. Detta för att innehållet är fast. Ett flytande innehåll gör att rörelsen blir trög.

Svara

Hampus augusti 1, 2013 kl. 15:36

Sant. En variant på samma trick är att snurra ägget och kort sätta fingret på ägget så att det blir stillastående. Om det börjar snurra igen när du tar bort fingret så är det okokt, återigen få grund av det flytande innehållet 🙂

Svara

admin maj 20, 2013 kl. 14:05

Playan, kul att du har gjort äggtestet! Tolkar det som att det var ett av äggen som flöt upp som du stekte. Föredömligt 🙂

Svara

Playan maj 20, 2013 kl. 09:43

Hade 9 ägg kvar i en förpackning som gick ut 8 April och idag är det den 20 Maj. Av dom var det två som flöt upp, resten stod lite på botten eller låg helt ner. Stekte ett av dom och det smakade hur bra som helst.

Svara

Balle april 24, 2013 kl. 14:54

Fränt!

Svara

Gunnel Lundgren mars 31, 2013 kl. 13:10

Vi är två som har olika åsikter om hur LÄNGE kokta skalade ägg kan stå framme i RUMSTEMPERATUR? Är inte ägg känsligare än annan mat som står framme?

Svara

admin april 22, 2013 kl. 14:25

Frågar du oss så tycker vi inte att mat ska stå framme en längre tid. Skalade ägg är känsliga för bakterier eftersom det skyddande skalet är borta och bakterier troligtvis hamnat på det vid skalning. Om skalade ägg är känsligare än andra färskvaror är generellt svårt att säga och beroende på vad man jämför med.

Svara

Anders april 4, 2014 kl. 12:29

Hej jag undrar vad som är okej med kokta ägg? Jag kokar alltid ägg och så, men om jag gjorde som igår och glömde äggen i kok-kastrullen med skalet på, hur länge håller dom då? dom har blivit gråa på gulan när man öppnar dom

Svara

bengt mars 20, 2013 kl. 09:19

hur länge håller ett hopvispat ägg i kylen?
vill kunna använda det till dubbelpanering av fisk och kött

Svara

admin mars 20, 2013 kl. 14:23

Ett vispat ägg har mycket kortare hållbarhet eftersom det inte längre har det skyddande skalet. Därför är risken stor att det kommer ner bakterier. Tyvärr har vi ingen egen fakta på hållbarheten men enligt sidan Still Tasty är hållbarheten 2-4 dagar. http://www.stilltasty.com/fooditems/index/17137

Svara

Erik februari 21, 2013 kl. 11:11

Hej, det varierar när jag tycker ägg är gott. Finns det något annat sätt man kan få i sig viktiga fettsyror? mm..

Svara

admin februari 21, 2013 kl. 18:21

Aminosyror som är en nyttig del av ägget finns även i bland annat mjölk.

Svara

Nicke augusti 10, 2013 kl. 18:52

Pröva chiafrön. Finns mycket nyttigt i de iallafall.

Svara

admin augusti 12, 2013 kl. 08:20

Hej Nicke! Tänkte du att chiafrön kan fungera som ett alternativ till ägg?

Svara

Lisa januari 28, 2013 kl. 11:21

Jag märker att hur längre jag har haft äggen i kylen, desto mindre gott blir det när jag använder dem. Eller så kanske det bara det är jag som inbillar mig…
I skolan, i hemkunskapen, testar vi också att förvara äggen i frysen i en vecka, för att se hur slutresultatet blir. Någon som vet? 🙂

Svara

Kiwi december 28, 2012 kl. 11:39

Hej..undrar vad som händer med ägg som frusit?? Och vid vilken temperatur fryser ägg? Är det bara att kasta dom då??
Undrande mormor

Svara

admin januari 3, 2013 kl. 11:58

Ägg fryser under 0 grader. Fryser ett helt ägg så spricker det troligtvis då innehållet expanderar. Tinar du sedan ägget så kommer gulan att vara seg. Men vill du frysa ägg så kan du knäcka äggen och röra ihop vitan och gulan och sedan förvara i en burk. Då går det bra att tina upp och använda senare. Men som vi ofta säger så brukar man inte behöva frysa in ägg eftersom de oftast håller i över en månad efter datumet passerat om de förvaras i kylen.

Svara

Pia november 23, 2012 kl. 22:27

Enligt vattentestet reser sig ägget upp på botten om det är en vecka gammalt, men vad innebär det? Kan man koka och äta det eller lämpar det sig mer för bakning odyl?

Svara

admin januari 3, 2013 kl. 11:54

Du kan använda äggen precis som vanligt. Att ägget är en vecka gammalt är inga problem. Men flyter det upp så luktar det nog inte så gott när du knäcker det. Själv har jag ätit många många ägg som passerat bäst före-datum men aldrig påträffat ett som blivit dåligt.

Svara

lkkupool november 16, 2012 kl. 16:33

Om man skalar äggen o förvarar dom i en tät burk i kylen blir det ingen gröngrå missfärgning mellan vitan o gulan om man har dom nån dag i kylen 1

Svara

larssa november 16, 2012 kl. 13:03

Ägg e gott

Svara

Sofi oktober 22, 2012 kl. 22:50

Hur är det med kokta ägg så? ”Frida” frågade men jag hittade inget svar… Hur länge kokta ägg i kylskåp?

Svara

admin oktober 23, 2012 kl. 18:28

Ett hårdkokt ägg håller sig minst en vecka i kylen. Förvara det i en påse eller burk för att förlänga hållbarheten.

Svara

andersh september 22, 2012 kl. 12:46

Hej, jag undrar hur länge ägg håller om man kläcker äggen och häller i dem i en vattenflaska. Syftet är en vandring jag och några vänner ska göra.

Svara

admin oktober 16, 2012 kl. 12:42

Vi har frågat runt efter svaret på hur hållbarheten påverkas men har tyvärr inte hittat något svar. Knäcker du färska ägg och har dem i en riktigt ren flaska skulle vi gissa på att det inte är några problem att vandra med dem i en ryggsäck i en vecka.

Svara

Pedro augusti 14, 2014 kl. 06:15

Använd en termos. skaffa en liten

Svara

Kim september 1, 2014 kl. 08:26

Riktigt dålig idé. Ägg har väldigt begränsad hållbarhetstid efter man knäckt dem, och att knata runt med dem utan kylförvaring på det viset är att be om att bli magsjuk, vilket man knappast vill på vandring. Skaffa en flaska med tillräckligt vid mynning för att få ner äggen hela och rikligt med toapapper som håller dem på plats.

Svara

Robban maj 29, 2012 kl. 21:34

Tråkigt att eu måste kontrolera sveriges matkonsumtion!

Svara

TJ juli 21, 2012 kl. 20:09

Trist om du tycker andra bestämmer över din matkonsumtion.

Fast hade inte EU gjort det så skulle väl Säpo vara efter dig. Du är ju under övervakning.

Svara

Janne april 8, 2012 kl. 12:03

En fråga så här i Påsk-tider;-) Spenderade ett år i USA och Canada (som nu har blivit många år sedan…) och där `såldes` ofta kokta ägg i en vattning, lite saltig lag som stod framme i stora krus på (bar/pub-)diskarna – någon som vet hur man fixar till `lagen`? (Har sökt på internet/google, men hittar inget…

Svara

admin oktober 16, 2012 kl. 12:48

Hej Janne, lagen som äggen förvaras i gör att de håller väldigt länge. Påminner om hur vi lägger in gurka. Här är några recept http://www.helpwithcooking.com/egg-guide/make-pickled-eggs.html

Svara

Helena mars 2, 2012 kl. 17:27

Jag kollar aldrig på datum när det gäller ägg. Har fått lära mig flytregeln och använder den alltid. Har ännu inte stött på ett enda dåligt ägg trots att det kan vara nästan två månader efter utgånget datum. Har alltid undrat varför datumet är så kort. Men nu vet jag det =)

Svara

Ann Mellbourn januari 25, 2012 kl. 10:27

Man ska förvara ägg med spetsen neråt så håller de längre.
Varför?
Orikana

Svara

admin januari 25, 2012 kl. 10:35

I den trubbiga änden finns det en luftficka. Hållbarheten förlängs om luftbubblan är längst upp istället för att trycka på underifrån.

Svara

Chris augusti 17, 2011 kl. 15:32

Någon som vet om äggvitan (okokt) ska lukta eller den är luktfri?
Den luktar något hemskt.
Mvh

Svara

admin augusti 17, 2011 kl. 15:40

Om den luktar väldigt illa kan nog det ägget ha blivit dåligt. Testa att lukta på ett färskare ägg nästa gång du handlat och jämför. Tumregeln jag själv har hört är att ”man märker tydligt om ett ägg blivit gammalt”. Det vill säga att ett ruttet ägg inte är så angenämt att ha i närheten så det finns ingen större risk att man skulle äta det. /Adam, KfS

Svara

TJ juli 21, 2012 kl. 20:07

Testa ät det.

Svara

elias oktober 4, 2013 kl. 10:59

nej mvh elias 14 år

Svara

elias oktober 4, 2013 kl. 11:10

bra det visste inte jag tack för tipset!

Svara

Åldring juli 4, 2011 kl. 22:04

Ägg håller hur länge som helst i kylskåp. Det är bara att knäcka det om man undrar. Koka det funkar ju inte då, men till stekta och annan matlagning och bakning. Förr när hönsen gick ute på stallbacken och inte alltid la´ äggen där de skulle, så fick man leta efter ägg och visste inte då hur galma de var när man väl hittade dem. Trots att det var varmt så var inte några dåliga.

Svara

lars november 16, 2012 kl. 12:49

Brukar koka o skala äggen o förvara dom i en sluten burk i kylen . Då har jag ägg varje morgoni 5-6 dagar framför ! Har aldrig behövt kasta nåt ägg som blivit dåligt !

Svara

Gittan december 31, 2015 kl. 12:28

I Engelska mataffärer finns äggen (både höns och gåsäggen) aldrig i kyldisken utan alltid i rumstemperatur, tex vid bröd eller bakingredienser.

De håller sig säkert längre i kyl men det går alltså alldeles utmärkt också utan kyl. No worries

Svara

admin januari 7, 2016 kl. 10:00

Hej Gitta, absolut – ägg håller i rumstemperatur också, men inte alls lika länge. mvh /Red

Svara

Frida juni 28, 2011 kl. 17:34

Hur länge håller kokta ägg? Både skalade och oskalade?
Påverkas äggets hållbarhet om det finns sprickor i skalet utan att hinnorna är skadade på råa ägg?

Svara

admin oktober 23, 2012 kl. 18:26

Ett hårdkokt ägg håller sig i minst en vecka i kylen. Kyl det inom två timmar efter kokningen. Det är gäller för både skalat och oskalat ägg om du lägger det i en ren påse eller burk med lock. Vet inte exakt hur ägget påverkas av sprickor men gissar att det endast har en ytterst liten påverkan.

Svara

Martin juni 7, 2011 kl. 12:55

Jag har kollat upp detta med ägg hemma.
Än så länge lägger sig alla i botten – även det ägg som gått ut ur datum – det är ju ett par veckor gammalt.

Så är detta en myt kanske. Någon mer som har testat

Svara

Annika juni 22, 2011 kl. 13:56

Absolut testat, det är ingen myt. Så småningom (men det tar flera månader utanför kylen) dunstar vattnet i äggvitan så mycket att ägget flyter. Vid det laget är det resterande innehållet grönsvart och luktar – just det – ruttet ägg. Jag har gjort detta experiment med mina elever i hemkunskapen.

Svara

admin oktober 10, 2012 kl. 14:56

Vad bra att du visar eleverna att det inte är någon fara med ägg som passerat datumet. Undersökningar visar att yngre personer är mer benägna att slänga mat för att bäst före-datumet har passerat.

Svara

hej mars 3, 2014 kl. 15:47

Ja precis, så fort det handlar om saker man hittar i mejeri-hörnet av butiken så slänger folk grejerna på dagen. Tråkigt.

Svara

Lämna en kommentar

{ 10 trackbacks }