Så länge håller grädde

Grädde som har fått stå i kylen har hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter bäst före-datum har passerat. Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Är grädden dålig luktar och smakar den ”gammalt” eller surt. Bli inte förvånad över hur länge grädde kan hålla god kvalitet efter bäst före-datum.

Gräddes hållbarhetDet går bra att frysa grädde och den klarar sig i flera månader. Eftersom grädde innehåller fettsyror så kan dessa härskna om du låter grädden ligga allt för länge i frysen. Det känner du på lukten när grädden har tinat. Använd en frystålig, lufttät förpackning som rymmer lite mer än den mängd grädde som du vill frysa in. Grädden kommer att expandera lite när du fryser den. Tina upp grädden i kylen för att inte riskera att den uppnår rumstemperatur. Det går inte särskilt bra att vispa grädde som varit fryst men det går utmärkt att använda den i matlagning.

Källa: stilltasty

{ 16 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Gabriel Haitin januari 4, 2017 kl. 15:20

den var oöppnad och hade stått i kylen

Svara

Gabriel Haitin januari 4, 2017 kl. 15:18

Jag skulle hälla upp en tallrik med jordgubbar med mjölk gärdde det vanliga grädden hade inte gått ut o luktade o smakade bra men när jag hällde i den så kom flera klumpar med kan man äta det eller måste man slänga?

Svara

admin januari 9, 2017 kl. 14:37

Min erfarenhet är att grädde ibland är lite klumpig. Brukar försvinna om man skakar flaskan innan man häller upp.

Svara

dalia februari 23, 2016 kl. 14:23

Jag fick också helt smaskig korvstroganoff men då bberodde det på passerade tomater av lägre kvalité. Med lite dyrare och mindre syrliga gick det bra. Samt lägga till tomatpastan.
Och man spyr oftas när man blivit smittad i magsjukan då matförgiftning är faktiskt svårt att uppnå om man luktar och smakar vid behov

Svara

Jonathan februari 7, 2016 kl. 22:07

För några år sedan bestämde jag mig för att göra min härliga korvstroganoff. Jag använde då grädden från frysen, som var färsk köpt och fryst i några dagar.

Aldrig någonsin kommer jag använda fryst grädde till matlagning, aldrig. Det blev bara kornigt och vattnigt och jag fick kasta allt. Jag var dessutom fattig då, och det gjorde verkligen ont att göra en sådan sak.

Idag är jag i alla fall bättre på att inte kasta mat. Men rätta gärna till artikeln.

Svara

admin februari 8, 2016 kl. 09:23

Hej Jonathan, vår erfarenhet är att det funkar. Inte att vispa grädden kanske, men just i matlagning. Vi ska rota lite mer i detta, kanske behöver vi uppdatera oss. mvh /Redaktionen

Svara

Kenneth oktober 24, 2016 kl. 16:08

Jag har för mig att man ska värma upp grädden under vispning tills den blir slät.

Svara

Ewa May Zälle april 25, 2015 kl. 11:37

Fryser alltid överbliven grädde och vispar den sedan om jag behöver.Har fungerat under alla år.

Svara

Kalle april 21, 2015 kl. 00:23

Hade en grädde som varken luktade eller skar sig i kaffet , lagade mat och sen spydde jag upp allt lite senare. Jag antar att jag bara hade otur just den här gången för annars har det gått bra, det var bara grädden som gått ut för några dagar sedan. Maten var nyinköpt. Sen kan faktiskt bakterier börjat att frodas utan att grädden hunnit härsknat. Som med ost som möglat skär du bort det så finns det säkert mögelsporer som börjat utvecklats men som ej syns.
Men inte värt att chansa för 10-20kr som en ny kostar då vi inte lever som många av våra morföräldrar gjorde under efter krigstiden. Snålheten bedrar hälsan brukar jag säga.

Svara

Lars maj 15, 2015 kl. 11:56

Kalle, om grädden inte luktade illa eller skar sig i kaffet var det inte den det var fel på.

Din kommentar om att det inte är värt att chansa för 10-20kr är förstås helt sann. Att bara hälla i grädden i maten utan att titta och lukta på den är att chansa och därför är det alltid tillrådigt att titta och lukta (precis som du gjorde) på ingredienser som man använder sig av oavsett om de har passerat bäst-föredatumet eller är nyinköpta.

Man kräks inte av att äta gammal grädde. Jag kan lova dig att du slutar äta för att det smakar konstigt långt innan det blir obehagligt för magen.

Svara

Henrik maj 9, 2014 kl. 12:17

Grädde som blivit sur borde väl fungera att göra ett gott syrligt smör på?
När jag gör eget smör så syrar jag grädden med creme fraiche och låter stå i rumstemperatur 3-4 dagar så att den blir sur innan jag kärnar smöret. Borde inte det bli samma sak som gammal grädde?

Svara

Kenneth oktober 24, 2016 kl. 16:12

Hovtraktör Tore Wretman ansåg att i stuvad svamp skulle man ha sur grädde. Han om någon borde veta – åtminstone då, nu är han död.

Svara

Lådan april 16, 2013 kl. 10:50

inte korvar

Svara

Lådan april 16, 2013 kl. 10:49

Jag tycker om grädde!

Svara

gunnar januari 23, 2013 kl. 14:18

hej jag är en elev som hatar hemkunskap, vad ska jag göra?

Svara

Sten februari 12, 2013 kl. 23:14

Gör det bästa av saken. Starta matkrig eller hitta på egna recept och röror!

Svara

Lämna en kommentar