Så länge håller kokt ris

Det är väldigt vanligt att koka för mycket ris. Förvara det kokta riset i en lufttät förpackning och kyl ned det inom två timmar efter du lagat det för lång hållbarhet. Har du +4-5 grader i kylen håller sig riset fräscht i minst fem dagar.

Hållbarhet på risKokar du väldigt mycket ris kan det ta lång tid för riset att svalna i rumstemperatur. Under den tiden kan det växa till bakterier om du har otur. Dessa bakterier producerar ett toxin (gift) som inte försvinner när du hettar upp det. Du riskerar att bli rejält magsjuk så var noga med att kyla ned riset i vattenbad eller utomhus om det är kallt ute. Detta gäller om du kokar mycket ris. Normalt sett kokar du kanske 4-6 portioner och då svalnar riset innan bakterierna hinner vakna till.

Det går bra att frysa ris. Använd en frystålig förpackning så klarar sig riset i flera månader.

Källa: stilltasty

{ 6 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Naturare juli 6, 2016 kl. 15:04

Mycket tråkig rubrik och inte är det rätt fakta heller:
http://mittkok.expressen.se/artikel/matresterna-du-aldrig-ska-spara/

Svara

admin juli 11, 2016 kl. 12:35

Ja det var en trist artikel, håller med om att mycket var överdrivet.

mvh Släng inte maten-redaktionen

Svara

Nörden september 26, 2016 kl. 20:13

Jag brukar ha riset i kastrullen i rumstemperatur hela dagen (lagar mycket ris) och jag eller någon har aldrig blivit sjuk

Svara

admin september 29, 2016 kl. 11:09

Hej Nörden, ja man behöver förstås inte blir sjuk av riset. Men det finns tydligen en risk för det. Och det kan ju vara bra att känna till. mvh Anna, Redaktionen

Svara

Ewa May Zälle april 25, 2015 kl. 11:40

Fryser överblivet ris i plastpåse om det är en mindre mängd.Perfekt att ha som stomme i en god, matig soppa t.ex.

Svara

Dennis Rosander december 10, 2012 kl. 14:41

hej ;*

Svara

Lämna en kommentar