Så länge håller mjölk

Mjölk är ett ganska känsligt livsmedel som mår bra av att förvaras kallt. På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader och bäst före-datumet är satt utefter en sådan förvaring. Mjölken har betydligt längre hållbarhet än så om du förvarar den i +4 grader eller kallare.

Vi gav ett par studenter på Sveriges Lantbruksuniversitet i uppdrag att kontrollera mjölkens mikrobiologiska kvalitet under två veckor. Vid starten av undersökningen hade mjölken sju dagar kvar till bäst före-datumet. Mjölken förvarades i två olika temperaturer, fyra respektive åtta grader varmt. Tre olika paket förvarades i respektive temperatur; ett oöppnat, ett öppnat och ett öppnat som utsattes för temperaturväxlingar motsvarande de som blir när vi tar ut mjölken vid olika måltider. Resultatet visade att mjölk som förvaras vid +4 grader håller god mikrobiologisk kvalitet även en vecka efter utgånget bäst före-datum (dag 14 enligt diagrammet).

Hållbarhet på mjölk

Även mjölken som förvarats vid åtta grader håller god mikrobiologisk kvalitet i fyra dagar efter utgånget bäst före-datum (dag 11). Undersökningen sträckte sig inte längre än 14 dagar, men av kurvan att döma kan mjölken i +4 grader hålla ytterligare några dagar. Om mjölken luktar och smakar bra kan du fortfarande använda den, oavsett vad det står för bäst före-datum på mjölken. Mjölk som är gammal luktar surt och skär sig när du häller den i kaffet exempelvis.

Mjölk går bra att frysa. När du fryser mjölken kommer volymen att expandera lite och det är därför en god idé att ha lite extra plats i behållaren som du fryser in i. Är paketet oöppnat kan du lägga in det direkt i frysen. Fryst mjölk håller god kvalitet i runt tre månader. Eftersom mjölk innehåller fettsyror så kan dessa härskna om du låter mjölken ligga för länge i frysen. Det känner du på lukten när mjölken har tinat. Bäst är att tina upp mjölken i kylen för att inte riskera att den uppnår rumstemperatur.

Källor: Konsumentföreningen Stockholm, stilltasty

{ 24 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Lasse december 16, 2016 kl. 15:59

Hej
Kan man själv pastörisera köpemjölk innan den blivit sur?
Typ att högpastörisera, nästan kokpunkt eller vad det blir.

Lågpastöriserat är ju ung. 8 dagar hållbarhet.

Vill inte gå till affären och få kräksjukan nu.
Vore intressant att veta.
Tack.

Svara

admin januari 9, 2017 kl. 14:34

Hej, vi har ingen expertkunskap i frågan. Tyvärr.

Svara

Robin augusti 18, 2016 kl. 09:34

Hur länge kan man lämna en oöppnad förpackning mjölk framme innan den blir dålig??

Svara

admin augusti 18, 2016 kl. 11:35

Hej Robin, jag vet faktiskt inte, det beror nog mycket på hur varmt det är. För några år sedan lät vi en grupp studenter undersöka hållbarhet på mjölk. Deras resultat ger inte svar exakt på din fråga, men kanske finner du det intressant ändå. Här kan du läsa lite kort om vad de kom fram till: http://slangintematen.se/hallbarhet-pa-mjolk/. / mvh Redaktionen

Svara

TJ augusti 7, 2017 kl. 09:27

Minst en vecka.

Svara

Ing-Britt april 7, 2016 kl. 12:16

Håller med ”Surtruten” att frusen mjölk är jättebra som kylklampar. När vi hade båt och var ute på sjön i en vecka och kanske mer så hade jag med fördiglagad frusen mat och görvarade den tillsammans med den frusna mjölen i tejpade kyllådor. Öppnade bara en låda åt gången. Maten och mjölken höll sig i mer än en vecka.

Svara

admin april 18, 2016 kl. 14:34

Utmärkta tips! Tack

Svara

Pierre Johansson februari 4, 2016 kl. 08:17

Hej
får jag ställa en fråga, varför är laktosfri mjölk så mycket hållbarare, än vanlig mjölk, den håller 2-3 månader, i kylskåpet, har provat att dricka den, är det därför att den behandlas, olika än vanlig mjölk.

Svara

admin februari 8, 2016 kl. 09:25

Hej Pierre, jag vet inte, låt oss kolla och återkomma. mvh /Redaktionen

Svara

Anna november 8, 2015 kl. 13:31

Hur är det med nötmjölk?
På alla Alpros förpackningar som innehåller nötmjölk står det ”Öppnad förpackning förvaras i kylskåp i upp till 5 dagar”. Är det någon dom vet varför? Jag har aldrig upplevt att nötmjölk som stått öppnad i kylskåpet i mer än 5 dagar har verkat dålig.

Svara

admin november 9, 2015 kl. 09:46

Anna, du har helt rätt i att nötmjölken håller längre än 5 dagar i öppen förpackning i kylskåpet. Det är vår erfarenhet också. Möjligen är det så att konsistensen eller smaken förändras pyttelite, men den går jättebra att använda flera dagar till. mvh /Red

Svara

Anna november 11, 2015 kl. 16:12

Tack för svar!

Svara

Göran maj 4, 2015 kl. 10:29

På 80-talet var jag stationerad som FN-soldat på Cypern under sommarhalvåret. Det var alltid varmt och vi förvarade vår mat ,bland annat mjölk levererad från Sverige, i kylskåp som drevs med gasol. Vad jag kommer ihåg var mjölken ofta sur men vi drack den ändå, ingen dog;).

Svara

anton mars 17, 2015 kl. 14:09

jag drack sur mjölk en gång. det var inte gott:(((

Svara

Richard november 11, 2014 kl. 19:15

Jag använder sällan mjölk mer än i te, och är ensam i hushållet. Därför räcker ett paket ofta en månad efter bäst-före. Jag tar en slatt och ställer in i kylen igen. Bara vid ett par tillfällen har mjölken luktat surt och jag har då hällt ut det som är kvar. Rekordet ligger på 40 dagar efter bäst-före. Detta är paket med skruvkork, antar att hållbarheten varit sämre med rivöppning.

Svara

Daniel oktober 29, 2014 kl. 09:45

Om man har haft mjölken i frysen, och sedan lägger den i kylskåpet, hur länge håller den då efter detta?

Svara

admin november 4, 2014 kl. 09:22

Daniel, det är svårt att ge ett exakt svar på din fråga. Mjölk som varit fryst kan ibland bli lite grynig, men den är fortfarande fullt användbar. Om man är känslig för grynigheten kanske man föredrar att använda mjölken i matlagning framför att dricka den. Och hur länge den håller avgör du bäst genom att lukta och smaka på den. Om den är otjänlig upptäcker dina sinnen det.

Svara

Tjatte Hedlund februari 5, 2014 kl. 19:09

Jag tycker att det är fullkomligt ointressant om mjölken innehåller 10.000 eller 50.000 bakterier (se tabellen) efter 14 dagar. Det som är intressant, är att få veta om det i mjölken efter tid bildas bakterier som är skadliga för människor och djur.

Man behöver inte kasta mjölken bara för att den har surnat. Den går alldeles utmärkt att använda till bakning av ex. matbröd, men oxå att göra pannkakor av.

När jag växte upp på 50-talet gjorde man filbunke av mjölk som började bli ”för” gammal. Då hälldes den upp i skålar som fick stå med en duk över sig i rumstemperatur och surna (självsyra sig) . Efter några dagar hälldes vasslan försiktigt av och filbunken förtärdes med lite socker och ibland ingefära eller kanel till.
Man kan oxå tillsätta en skvätt (1/2-1dl) neutral filmjölk eller yoghurt samt 1/2 mtsk socker (för att påskynda processen) till mjölk som håller på att bli ”gammal”, skaka om och låta det stå i rumstemperatur 3-4 dar, då ökar man mjölkens livslängd med ytterligare 10-14 dagar.
Att syra mjölken är ju ett sätt att ”konservera” den.

Sedan lite om högpastöriserad mjölk. Det hände sig att mitt kylskåp hade gått sönder och min ekonomi tillät inte att köpa ett nytt omedelbart. Och då jag konsumerar mellan 3 och 4,5 liter mellanmjölk per dygn trodde jag att jag skulle få problem.

Det här inträffade en tid efter att jag hade börjat köpa högpastöriserad mjölk.
Jag upptäckte då att mjölken klarade av att stå med öppnad förpackning i rumstemperatur över 30 timmar och var fortfarande fullt drickbar.

I augusti 2012 fick jag förmånen att segla med Ship to Gazas båt Estelle från Bermeo i Baskien runt Iberiska halvön till El Besòs vid Barcelona. En resa som tog 19 dagar. När jag kom hem upptäckte jag sex 1,5 literspaket med mjölk som jag hade köpt dagarna innan jag åkte.

Men som den nyfikne individ jag är så tittade jag på paketen och de såg inte ut som att de hade svällt. (När mjölk surnar i ett oöppnat paket så sväller det.) Jag öppnade ett paket och luktade. Det verkade ok, varför jag dristade mig till att smaka, av ren nyfikenhet, och märkte då till min förvåning att det var inget som helst fel på mjölken! Jag tittade på paketet och bäst före datumet var passerat med 15 dagar.

Vid ett senare tillfälle ringde jag till Arlas konsumentkontakt och frågade: När vet man att en flytande mjölkprodukt inte är tjänlig som människoföda? Jag fick till svar, att när man inte kan vispa den slät med en vanlig handvisp, då ska man inte förtära den.

Lycka till med era mjölkäventyr.

Gråt aldrig över spilld mjölk! Skaffa genast ny!
/ Tjatte Hedlund
PS. Jag bifogar en länk till en bild där Estelles besättning skålar med mjölk i Neapels hamn minuterna före avfärden till Gaza. DS.

http://www.svestelle.se/2012/10/11/till-blockadbrytarna-pa-sv-estelle/

Svara

Surtruten augusti 18, 2013 kl. 10:40

Vi använder frysta mjölkpaket som kylklampar vid ex.vis kanotpaddling. Både mjölken och den övriga maten håller sig längre och man slipper släpa på en massa onödig vikt i form av vanliga kylklampar.

Svara

Karin augusti 16, 2013 kl. 09:44

Jag har märkt att många föräldrar blir sura på sina barn som inte dricker upp sin mjölk och då ”måste” slänga den. Jag tycker inte att det är nån fara att ställa in glaset och att barnet dricker lite senare eller att jag använder det till barnens pannkakor osv. Själv tar jag det ibland i mitt kaffe men alla vill ju äta sina barns rester. Men att ställa mjölken kallt på en gång och använda mjölken inom ett dygn borde väl inte vara någon fara. Jag kan ju fortfarande använda mina sinnen om den är ok, istället för att skälla på barnen när de inte dricker upp.

Svara

admin augusti 16, 2013 kl. 10:26

Det är ett mycket bra förslag. Redaktionen håller helt med dig! Vi lägger upp ditt tips på vår Facebook-sida idag. Tack!

Svara

Signe oktober 31, 2013 kl. 10:20

Helt med på noterna där Karin! Min mamma har alltid gjort likadant, men att ställa in ens glas mjölk om man inte drack upp, eller använda det till kaffet senare. Alla vet ju att med barn svänger det fort med hur mycket eller lite det ska drickas. 🙂

Svara

TJ augusti 7, 2017 kl. 09:31

Precis – det är bara att ställa in i kylen! Även om det stått framme över typ natten. Kall mjölk smakar alltid bäst…

Svara

Magnus Persson oktober 24, 2012 kl. 12:06

Jag har varit med om att mamma förvånat öppnat ett mjölkpaket en månad efter bäst-föredatum och konstaterat att det var ok (hon trodde själv att hon skulle behöva hälla ut det). Det paketet var nog dock en outlier som var hållbarare än de brukar, och hade dessutom förvarats en bit under även 4 grader helt oöppnat hela tiden (översta hyllan längst in).

Svara

Lämna en kommentar