Så länge håller mjölk

Mjölk är ett ganska känsligt livsmedel som mår bra av att förvaras kallt. På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader och bäst före-datumet är satt utefter en sådan förvaring. Mjölken har betydligt längre hållbarhet än så om du förvarar den i +4 grader eller kallare.

Vi gav ett par studenter på Sveriges Lantbruksuniversitet i uppdrag att kontrollera mjölkens mikrobiologiska kvalitet under två veckor. Vid starten av undersökningen hade mjölken sju dagar kvar till bäst före-datumet. Mjölken förvarades i två olika temperaturer, fyra respektive åtta grader varmt. Tre olika paket förvarades i respektive temperatur; ett oöppnat, ett öppnat och ett öppnat som utsattes för temperaturväxlingar motsvarande de som blir när vi tar ut mjölken vid olika måltider. Resultatet visade att mjölk som förvaras vid +4 grader håller god mikrobiologisk kvalitet även en vecka efter utgånget bäst före-datum (dag 14 enligt diagrammet).

Hållbarhet på mjölk

Även mjölken som förvarats vid åtta grader håller god mikrobiologisk kvalitet i fyra dagar efter utgånget bäst före-datum (dag 11). Undersökningen sträckte sig inte längre än 14 dagar, men av kurvan att döma kan mjölken i +4 grader hålla ytterligare några dagar. Om mjölken luktar och smakar bra kan du fortfarande använda den, oavsett vad det står för bäst före-datum på mjölken. Mjölk som är gammal luktar surt och skär sig när du häller den i kaffet exempelvis.

Mjölk går bra att frysa. När du fryser mjölken kommer volymen att expandera lite och det är därför en god idé att ha lite extra plats i behållaren som du fryser in i. Är paketet oöppnat kan du lägga in det direkt i frysen. Fryst mjölk håller god kvalitet i runt tre månader. Eftersom mjölk innehåller fettsyror så kan dessa härskna om du låter mjölken ligga för länge i frysen. Det känner du på lukten när mjölken har tinat. Bäst är att tina upp mjölken i kylen för att inte riskera att den uppnår rumstemperatur.

Källor: Konsumentföreningen Stockholm, stilltasty