Matsvinn i siffror

Den 16 december 2015 presenterade Naturvårdsverket nya siffror för matavfallet gällande butiker, restauranger, storkök och hushåll i Sverige. Under våren 2016 kommer Naturvårdsverket publicera en mer utförlig rapport med analys av orsaker till förändringen samt nya siffror även för livsmedelsindustrin.  Då kommer den här sidan att uppdateras.

{ 11 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Lukeblacks maj 19, 2015 kl. 23:43

köp mer djupfryst!

Svara

Balle april 24, 2013 kl. 14:49

fan va kasst

Svara

Gunilla Ohlsson mars 20, 2013 kl. 15:10

I våran Coop butik i Hässleholm sätter de ner priset när varan närmar sig utgångsdatumet Bra för många, både studenter och pensionärer, som kanske inte har så stort matkonto…ja även för alla andra. Det gäller bara att tillaga med det samma.

Svara

Anna januari 24, 2013 kl. 14:59

Det handlar nu om att vi måste handla nu!!
Vi måste ställa krav på våra hyresvärdar att vi får ombyggt i våra lägenheter så att vi kan ha kompost på ett säkert och hygieniskt sätt och dessa kompostbehållare kan då hämtas av rätt miljötransportörer som kör ekologiskt till grönsaksodlare, lantbruk och andra intressenter som kan ha glädje av komposten. De som har tillgång till lantställen själva kan också ta hand om komposten och använda i respektive trädgård!!
Kostnaden för att bygga detta i hushåll främst i städerna är låg jämfört med avfallskostnaderna på lång sikt!!

Svara

Stop Spild Af Mad november 5, 2012 kl. 23:30

Fokus på Fokus på matavfall på SVT Aktuellt:

http://www.svt.se/nyheter/varlden/hon-letar-mat-bland-soporna

Svara

Susanne Ingersjö augusti 20, 2012 kl. 12:50

Som kommentar på Linas inlägg ang Coop Zinkensdamm: Tacka vet jag Matrebellen ”Supergrossen” i Hallunda. Varje morgon sorteras varor med kort datum ut, läggs i en korg, rejält prissänkta! Att göra som Zinken och skylla på att datumet är för kort är bara bullshit! Butikerna gör så för att hålla upp den höga prisnivån

Svara

Lina juli 16, 2012 kl. 16:11

Var inne på Koop vid Zinkensdamm häromdagen och skulle köpa tofu. Den som fanns var ett par dagar över sista försäljningsdag och jag frågade om jag kunde få en som gick ut samma dag, för halva priset, hade för avsikt att använda den samma dag.
Döm om min förvåning när hon säger nej, de kastar allt när datumet gått ut. Vilket enormt slöseri både med jordens resurser, miljö och medlemmarnas pengar.

Skitdåligt Zinken!!!

Svara

admin juli 16, 2012 kl. 16:42

Det var trist att höra. Vissa varor som har sista förbrukningsdag (köttfärs, fisk mm) får enl. lag inte säljas efter datum, men jag tror inte att tofu bedöms som en sådan produkt. Berättade du om den onödiga miljöbelastningen?

Svara

anna april 19, 2012 kl. 07:28

har haft ägg i kylen som gick ut strax innan jul. Såhär 4 månader senare smakar de fortfarande färskt! Konstigt men så är det.
Ägg är ju en typisk grej som man märker när de blir för gammalt. Så varför slänga direkt när datumet gått ut?

Svara

anders broman april 4, 2012 kl. 21:20

Hej – såg reportage om äggs hållbarhet/EU regler etc – har haft ägg i kylskåp 1 månad efter ”bäst före” och inget fel på dem – samma med andra livsmedel, bl a mjölk 10 dagar efter. Man mår dåligt av detta fruktansvärda slöseri där folk ratar/slänger mat efter ”bäst före” datum – detta är en utbildningsfråga och ALLA (producenter/konsumenter/politiker etc) måste göra något åt detta – lärdom om produkter/hållbarhet/global konsumption och utarmande av jordens resurser – vem kan få bollen att ”rulla” åt rätt håll ? Mvh Anders Broman

Svara

Johan april 4, 2012 kl. 17:27

Den mat vi slänger skulle passa som mat till 2 hönor. Å då får vi ägg och bra kompostmaterial från hönsen. Å så förstår vi sambandet mellan mat och våra resurser.

Svara

Lämna en kommentar