Enkel räksoppa på räkskalen från fredagens räkfest

Räkskal

Att laga mustig fond till fisksoppa på rostade räkskal har jag lärt mig av den gode Tore Vretman. Varje gång ni äter räkor, spara skalen till dagen efter och gör en härlig räksoppa. Denna måltid blir då så när som gratis. Du kan frysa in räkskalen om du inte hinner koka dagen efter. Här rostade jag skalen ihop med citronskal för att fördjupa smaken (också en utmärkt användning av hela råvaran). I det gammaldags gourmetköket tar man tillvara på allt från de ursprungliga råvarorna. Det berodde på att man fick ett helt djur och var tvungen att ta hand om allt. Det är också det mest miljövänliga sättet att tänka på.

Var bara noga med vad du köper, jag undviker alla sorter av jätteräkor och scampi, de är katastrof för naturens kretslopp. Vi har ju så fina svenska räkor i våra vatten, varför ska vi köpa räkor från andra sidan jorden som dessutom förstör det naturliga havslivet?

Ingredienser, 4 pers:

400 g räkskal
1 msk smör
1/2 dl vermouth (eller annat starkvin eller någon spritslatt)
4 dl torrt, oekat vitt vin (tips är att alltid spara vinslattar till matlagningen)
En kvist dill, med stammen kvar
2 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 morötter
3 små gula lökar
2 citroner
1 dl grädde (eller crème fraiche, ta vad du har hemma)
Salt
Vitpeppar
En gnutta curry

Gör så här:

    • Riv skalet från citronerna
    • Skala räkorna och lägg räkskal och citronskal direkt i en järnpanna utan smör (spara lite skal till serveringen). Låt rosta på låg värme i ca 20 minuter (du kan också rosta dem i ugnen). Mot slutet, slå på vermouth, en dillkvist med stam, tomatpuré vitpeppra och låt koka upp
    • Skala en lök och morötter, fräs i smör, slå på vin och vatten
    • Sila räkbuljongen genom en trådsil ned i soppan, låt koka med lock på låg värme i cirka 20 minuter
    • Slå på grädden. Färga med lite curry och salta efter smak. Servera med en bit bröd och ost. Har du några fina räkor kvar, dekorera med dem

/ Husmor Lisa

{ 8 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Linda april 23, 2016 kl. 12:33

Hejsan, Vilket bra tips. Är mycket på västkusten på sommaren så detta tips kommer jag att använda mig av. Har även bloggat om det och länkat till er såklart. Hoppas det var ok. 🙂
Trevlig helg!

https://lifestylebylinda.com/2016/04/23/spartips/

Svara

admin april 25, 2016 kl. 11:09

Hej Linda, länkning gillar förstås 🙂 Lycka till med framtida räksoppor! mvh Släng inte maten-redaktionen

Svara

Linda april 26, 2016 kl. 09:25

Hejsan, Tusen tack för det och för alla smarta tips. Ska bli mumsigt med soppa 🙂

Svara

Tobbe mars 13, 2015 kl. 11:03

”Vi har ju så fina svenska räkor i våra vatten”
Jasså??! Kanske fina, men WWF håller INTE med dig för övrigt.
Du har lite dålig koll…

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fortsatt-rott-ljus-for-rakorna_4342003.svd

http://www.wwf.se/press/aktuellt/1590070-wwf-lanserar-fiskguiden-2015

Svara

anna augusti 27, 2014 kl. 07:50

Hej, läser ditt recept – du nämner citroner i texten men inte i recepetet. Hur många?
/Anna

Svara

admin augusti 27, 2014 kl. 08:12

Hej Anna, bra att du uppmärksammade oss på detta. Jag har nu kontaktat Husmor Lisa, http://husmorlisa.blogspot.se/, som står bakom receptet. Jag återkommer när jag fått ett svar. Mvh redaktionen

Svara

admin augusti 27, 2014 kl. 15:58

Hej igen Anna, det ska vara 2 citroner i receptet ”Enkel räksoppa på räkskal…..”. Tack för att du såg vår miss och för att du hörde av dig så att vi kunde rätta till det. Lycka till med soppan! Mvh/Redaktionen

Svara

Ove Larsson februari 7, 2014 kl. 13:07

Hej,

Jag tror inte Tigerprawns etc skulle funks. Bor i Kina så jag vet att dom inte har samma smak som nordatlantiska fina räkor.

Tänk bara på att våra fina nordsjö räkpr kommer att fiskas ut pga fiskbåtarna slänger bort flera ton av dom varje dag.

låter som ett gott recept, provar i kväll.

Ove

Svara

Lämna en kommentar

{ 2 trackbacks }