Enkel räksoppa på räkskalen från fredagens räkfest

Räkskal

Att laga mustig fond till fisksoppa på rostade räkskal har jag lärt mig av den gode Tore Vretman. Varje gång ni äter räkor, spara skalen till dagen efter och gör en härlig räksoppa. Denna måltid blir då så när som gratis. Du kan frysa in räkskalen om du inte hinner koka dagen efter. Här rostade jag skalen ihop med citronskal för att fördjupa smaken (också en utmärkt användning av hela råvaran). I det gammaldags gourmetköket tar man tillvara på allt från de ursprungliga råvarorna. Det berodde på att man fick ett helt djur och var tvungen att ta hand om allt. Det är också det mest miljövänliga sättet att tänka på.

Var bara noga med vad du köper, jag undviker alla sorter av jätteräkor och scampi, de är katastrof för naturens kretslopp. Vi har ju så fina svenska räkor i våra vatten, varför ska vi köpa räkor från andra sidan jorden som dessutom förstör det naturliga havslivet?

Ingredienser, 4 pers:

400 g räkskal
1 msk smör
1/2 dl vermouth (eller annat starkvin eller någon spritslatt)
4 dl torrt, oekat vitt vin (tips är att alltid spara vinslattar till matlagningen)
En kvist dill, med stammen kvar
2 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 morötter
3 små gula lökar
2 citroner
1 dl grädde (eller crème fraiche, ta vad du har hemma)
Salt
Vitpeppar
En gnutta curry

Gör så här:

    • Riv skalet från citronerna
    • Skala räkorna och lägg räkskal och citronskal direkt i en järnpanna utan smör (spara lite skal till serveringen). Låt rosta på låg värme i ca 20 minuter (du kan också rosta dem i ugnen). Mot slutet, slå på vermouth, en dillkvist med stam, tomatpuré vitpeppra och låt koka upp
    • Skala en lök och morötter, fräs i smör, slå på vin och vatten
    • Sila räkbuljongen genom en trådsil ned i soppan, låt koka med lock på låg värme i cirka 20 minuter
    • Slå på grädden. Färga med lite curry och salta efter smak. Servera med en bit bröd och ost. Har du några fina räkor kvar, dekorera med dem

/ Husmor Lisa