Koka egen grönsaksbuljong och köttbuljong och frys in

Rotsaksslattar

När du har några bitar av exempelvis morot, purjo, lök, rotselleri, palsternacka, persiljerot och persilja samt stammar av en gammal basilika, timjan eller annan ört – gör en buljong och frys in. Har du dessutom serverat en hel kyckling och har skrovet kvar (det går även om du har ett helt tillagat kycklingsskrov som rest), en kotlettrad eller annat kött med ben, kan du enkelt koka din egen buljong och frysa in i iskubsblock. Helt fantastiskt, tillsatsfritt och drygt sätt att inte slänga mat i onödan. Du gynnar dessutom miljön om du köper hela bitar av ett djur och använder resterna istället för att köpa filet.

Grundrecept buljong:

  • Fräs köttben om det inte redan är tillagat i lite smör i en stor gryta. Lägg i rotsaker (minst rotselleri, morot och lök måste vara med), örtkryddor, lagerblad, några vitpepparkorn och lök. Häll på vatten och fyll dubbelt över innehållet. Dryga eventuellt ut med lite vin (om du har slattar av vin kvar är detta ett utmärkt användningsområde).
  • Låt koka på mycket låg värme i minst fem timmar så det kokar ned till cirka en fjärdedel (smaka gärna av så att du säkerställer en intensiv smak). Sila den om du vill ha den klar.

Häll upp i isformar och frys in.

/Husmor Lisa