Snabb fisksoppa på en bit kokt fisk

Vit fisk

Har du en bit kokt fisk kvar måste den ätas dagen efter, annars förgås den. Då är det toppen att koka en enkel soppa och lägga i bitarna fisk samt krutonger (använd gärna lite torrt bröd som du då slipper slänga). Denna soppa kan du göra enkelt med både liten och större mängd fisk. Har du någon räka, mussla eller kokta potatisar hemma också så är dessa också goda att slänga i.

Ingredienser, 2 personer:

1 burk eller tetra tomater (krossade eller hela) alternativt 8 färska, skållade
2 msk tomatpuré
1 lök
1 msk olivolja och 1 msk smör
1 bit rotfrukt, rotselleri eller palsternacka
1 morot och fänkål om du har
1 msk grönsaksbuljong eller fiskbuljong (gärna hemkokt, se annat recept)
(1 dl vin eller 2 msk äppelcidervinäger)
Någon örtkrydda, exempelvis persilja eller färsk basilika
1 msk gurkmeja, 1 msk timjan
Örtsalt efter smak
2 skivor bröd (kan vara torrt)
2 msk smör
Parmesanost

Gör så här:

  • Hacka löken och rotfrukten i fina bitar, fräs den i smör på låg värme tills den är glasig och mjuk
  • Häll på tomater och ev. vin samt buljong
  • Lägg i alla kryddor och mixa med en mixerstav till en slät konsistens
  • Skala och skär moroten och ev. fänkål i avlånga stänger, cirka 3 cm långa, lägg i soppan
  • Koka ihop cirka 15 minuter på låg värme. Smaka av med örtsalt.
  • Stek under tiden brödskivorna i smöret. Salta med örtsalt och skär sedan i lagom stora kuber.
  • Sista minuten, lägg i fisk och låt bli varmt. Dekorera soppa med krutonger och parmesan.

/Husmor Lisa

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar