Tager hvad man hafver makaronilåda

Makaroner

Ofta får man några portioner kokta makaroner/pasta över. Det är ju grunden för en god middag eller lunch dagen efter. Dessutom världens bästa kylskåpsrensare! Ostkanter, mjölk och grädde nära eller lite över utgångsdatum, några skinkbitar, grönsaksrester etc. Piffa upp renset till en gratäng och fyll på med vad du har. Grunden är mjölk eller grädde, ägg och lök. Sedan kan du i princip ta vad du har och stoppa ned i gratängen.

Ingredienser, 4 pers:

6-8 dl kokta makaroner
3 ägg
3 dl grädde, crème fraiche eller mjölk gärna blandat (eller mjölkfritt alternativ)
1 burk eller tetra tomater (när det passar)
Ca 3 dl riven ost (eller så mycket du har, riv med lite parmesan i blandningen)
Örtsalt
1 lök
Grönsaker, ex: tomater, paprika, blomkål, broccoli, morötter, ruccola, spenat, bönor, ärter, majs, purjolök, vitkål, sparris, äpple mm
Kött eller fiskrester: falukorv, annan korv, salami, köttfärs, rökt skinka, kycklingbitar, rökt lax, sill, bacon, fläskfilet etc
Några förslag på kombinationer:

  • Bacon, tomat, ruccola och purjo
  • Salami, paprika, tomat, basilika, chilipulver och vitlök
  • Rökt lax, sparris och spenat
  • Lagrad blåmögelost och broccoli
  • Bönor, stark korv och paprika
  • Kyckling, vitkål, äpple och curry (kan med fördel göras med överblivet ris)
  • Rökt skinka, purjo och äpple
  • Sill, lök, äpple och purjo
  • Brynt köttfärs, purjo, majs och paprika med chilipulver, paprikakrydda och spiskummin (=tacokänsla)
  • Köttfärssås och tomater

Gör så här:

  • Vispa ägg och mjölk/grädde och blanda i ev. tomater. Riv osten och blanda i häften.
  • Hacka löken
  • Hacka tillbehöret i lagom stora bitar. Några tips:
    • Morötter, kål, sparris och broccoli blir godare om du fräser kort på hög värme innan du stoppar i gratängen.
    • Salami, bacon och rökt skinka i skivor blir godast om du också fräser på hög värme så de får lite färg först (du behöver inget fett i pannan men ta gärna bort fettet som avsöndras under stekning).
    • Köttfärs måste tillagas först, fräs som vanligt i smör och krydda redan i pannan
    • Redan tillagade rester är perfekt att stoppa i, skär allt i bitar
    • Blanda resterna med makaroner och lök. Lägg i ugnsfast form. Häll över ägg/mjölkblandningen och lägg riven ost ovanpå.

Ställ in i ugn 225 grader i ca 20-30 minuter beroende på ugn och så att det får fin färg.

/Husmor Lisa

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar