Thaikryddade fiskbiffar

Vit fisk

När du kokat fisk och får en restbit över kan du göra goda, egna fiskburgare med lite thaismak. Ligger de i lite sås gör det inget, då kan du ta med lite av såsen och anpassa kryddningen i biffen efter smaken på såsen. Att göra fiskfärs är ett fantastiskt sätt att äta fisk på och du kan också göra dessa fiskburgare till små fiskbullar. De blir garanterat barnens favorit och går att göra på både vit fisk, lax och räkor. Du kan precis lika gärna göra detta på färsk fisk som blivit över eller är på sista datumet (fisk ska du inte äta efter utgångsdatumet, fiskens bakterier är lömska och har anpassat sig efter väldigt kalla förhållanden, därför är det höga risker förenat med gammal fisk). Du ska dock använda fiskfilet utan ben till detta om du inte benar ur fisken väldigt noga.

Ingredienser, 4 pers:

400 gram rester av kokt filé av fisk (lax, torsk, sej, gös eller räkor)
1 ägg
1/2 dl grädde (kan uteslutas)
1 tsk maizena eller 1 msk vetemjöl
2 tsk örtsalt och några varv på vitpepparkvarnen (1 tsk mald vitpeppar)
Alternativa kryddningar beroende på vad du har hemma:

  • Hackat citrongräs, gräslök/knipplök och ingefära (sweet chilisås går bra)
  • 2 msk klippt dill och gräslök
  • Cesarsmak: ½ dl parmesan, kapris och lite sardell

1 msk smör
1 citron
Sötsur sås eller gräddfil

Gör så här:

  • Se till att allt är kylskåpskallt
  • Kör fisken i mixer eller i matberedare kort (kör inte för länge, det ska vara bitar kvar) eller om den är kokt, mosa bara med gaffel. Blanda i ett ägg och maizena/mjöl. Häll i grädde eller mjölk medan du fortfarande mixar på låg hastighet (eller rör om). Krydda.
  • Forma centimetertjocka bullar av färsen och rulla dem i lite skorpmjöl
  • Stek på medelhög värme cirka 2 minuter på varje sida och låt stå under lock en stund innan servering. Dekorera med dill och servera till nykokt potatis eller ris.
  • Sås till thaikryddning: sötsur thaisås, eller till dillkryddningen: gräddfil med citron och dill (prova Årets kock crème fraiche).  Servera lite god sallad med vällagrad balsamico om du har valt cesarkryddning.

/Husmor Lisa