Tillsatsfria fiskpinnar – ta vara på gammalt bröd

Gammalt bröd

Ett av husmors bästa trix för att slippa slänga mat är att göra ströbröd på gammalt, torrt bröd. Det går bra med alla surdegsbröd, ljusare brödsorter, skorpor och rostbröd. Eller varför inte ett sött ströbröd för efterrätter? De riktigt mörka är lite svårare. Jag samlar dem under en kökshandduk (se till att inte ha mjukt bröd i plastpåse, då möglar de) och när jag har en laddning så kör jag dem i min bakmaskin med kvarn eller river på rivjärn. Förvara i glasburk eller torrt i papperspåse.

Du kan göra mycket med eget ströbröd, bland annat egna fiskpinnar (barnen älskar dem, du slipper tillsatser och det går snabbt, se recept), panerade fläsk- eller kalvrätter eller bara blanda i en tomatsås! Supergott.

Släng inte gammalt bröd om det inte har möglat!

Ingredienser, 4 pers:

4 st fiskbitar i lämplig storlek, exempelvis sej, lax, torsk eller annan vit fisk
1 ägg
½ dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Sesamfrön eller andra goda frön
2 msk smör och lite rapsolja
Örtsalt

Gör så här:

  • Blanda ägget med lite vatten, vispa lätt
  • Lägg ströbröd på en tallrik, mjöl på en och äggblandning på en
  • Salta fiskbitarna, doppa dem först i mjöl, därefter i ägg och sist i ströbrödet
  • Stek på medelhög värme i cirka 3-5 minuter på varje sida (beror på tjocklek) i smör och rapsolja. Servera med potatismos, kokt potatis eller ris. Gärna en kall sås till.

/Husmor Lisa

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Pia augusti 28, 2013 kl. 22:19

Krutonger
Har du lite halvtorrt bröd så tärna och stek i olivolja och margarin. Det är gott att blanda olika brödsorter. Pressa över flingsalt och vitlök och rosta tills det blir gyllenbrunt. Du har nu världens godaste krutonger.

Svara

Lämna en kommentar