Så håller avokadon längre

En mogen avokado med sitt krämiga ljust gröna fruktkött är en höjdpunkt i sallader eller bara med lite salt och en skvätt olivolja. Det svåra är att veta när frukten är just mogen eftersom avokadon ofta är relativt omogen i butiken. En omogen avokado förvarar du bäst i rumstemperatur till den mjuknar och om du inte vill äta den direkt flyttar du den till kylen. Optimal förvaringstemperatur för avokado är +7-13°C.

Hållbarhet på avocadoAvokadon är rik på protein och B-vitamin och innehåller upp till 30 procent omättat fett. Avokadon är inte särskilt känslig för uttorkning men mycket känslig för kylskador. Tecken på kylskador är bruna fiberliknande trådar och brunfärgning av fruktköttet. Om du har en frukt som aldrig verkar mogna så är det också ett tecken på kylskada.

Avokadon producerar mycket eten. Eten är ett mognadshormon i gasform som produceras av alla växter. Avokadon bör därför inte förvaras tillsammans med frukter och grönsaker som är känsliga för eten.

Källa: LivsmedelsSverige

{ 11 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Lisa februari 4, 2016 kl. 20:31

Vid vilken temperatur kan avokado bli kylskadat? Ni rekommenderar att avokado som inte ska ätas direkt förvaras i kylen. En fryst avocado i ett dygn fick inga bruna trådar..

Svara

admin februari 5, 2016 kl. 11:44

Hej Lisa, jag vet inte om avokado kan bli kylskadat. Den går ju som sagt att frysa, som du själv har provat. mvh /Redaktionen

Svara

Eva januari 25, 2016 kl. 09:13

Hej, i kylen på vårt lantställe står sylt och marmelader, fond och soja som säkert har 3-4 år på nacken. De ser bra ut och luktar som de ska. Kan jag använda dem?

Svara

admin januari 25, 2016 kl. 09:19

Hej Eva, ja titta och lukta, det går säkert bra. mvh /Red

Svara

Sara maj 22, 2015 kl. 21:43

Vid vilken temperatur kan avokado bli kylskadat? Ni rekommenderar att avokado som inte ska ätas direkt förvaras i kylen. Dessa mörka knölar och strängar har jag upplevt. Även de som inte verkar mogna.

Svara

admin juni 1, 2015 kl. 10:49

Hej Sara, vi har ingen detaljkunskap kring hållbarhet på avokado, men vi ska försöka ta reda på lite mer. Vi återkommer.

/Red

Svara

Boris juli 12, 2014 kl. 23:05

Avokado innehåller 1.9% protein och väger ca 120g. En medel-Svensson som inte tränar för att bygga upp sig kan klara sig på ca 60g protein per dag, vilket i sin tur innebär att man skulle behöva äta 25 avokados per dag för att tillgodose sig dagsbehovet av protein (för seriösa atleter får man dubblera den mängden). Avokado innehåller mycket nyttigheter och är ljuvligt gott, men att kalla den proteinrik är bara vilseledande…

Svara

sara november 13, 2013 kl. 09:39

hur länge håller ett ”avokadosmör” gjort på en avokado och pressad lime i kylskåpet?

Svara

admin november 14, 2013 kl. 12:00

Hej Sara, det är omöjligt att svara på hur länge ditt avokadosmör håller i kylskåpet. Det beror på hur mycket syre som har kommit i kontakt med röran och hur mycket bakterier som kommit i, t ex från händer och saliv. Och hur kallt du har i kylskåpet (vi rekommenderar max 5 grader). Du får lita på dina sinnen och lukta, titta och smaka. Lycka till! Må röran få ett långt liv!

Svara

Maria maj 29, 2013 kl. 19:42

Tips! Låt kärnan vara kvar i ena halvan av avokadon om du bara vill äta en halv. Då blir den inte missfärgad.

Svara

lydia januari 28, 2013 kl. 11:09

tack för tipsen, min avokado är så fin, så fin nu!

Svara

Lämna en kommentar