Så håller potatis längre

Potatis är en tålig knöl som vid rätt förvaring kan hålla upp till åtta månader. Optimal förvaring är mörkt och vid en temperatur mellan +4 till +6°C. Förvaras potatisen ljust kan den bilda ofarligt klorofyll som gör den grön. Den ofarliga gröna färgen signalerar även att det kan ha bildats giftiga glykoalkaloider i potatisen och därför ska man slänga gröna potatisar. Glykoalkaloider kan även bildas om potatisen skadats och därför bör man skära bort det skadade området med god marginal.

Hållbarhet på potatisOm potatisen förvaras varmt skrumpnar den ihop för att vattnet i knölen dunstar bort. Värme kan även leda till att potatisen börjar gro. Potatis förvaras ofta både ljust och varmt i butikerna och kan av den anledningen både skrumpna och gro trots att du förvarar knölen mörkt och svalt hemma. Kontrollera därför packdatum på påsen med potatis innan du köper. En rekommendation är att potatisen säljs och konsumeras inom 14 dagar efter packdatum. Om potatisen förvaras för kallt börjar den omvandla en del av stärkelsen till sockerarter och det gör att potatisen blir söt och vattnig.

Potatisen är på många sätt tålig, men den är känslig för eten som är ett mognadshormon i gasform som produceras av alla växter. Du bör därför inte förvara potatis tillsammans med stora etenproducenter som tomat, avokado, äpple och päron. Potatisen tål inte stötar då det kan orsaka brunfärgning som inte ser så aptitligt ut.

Kokt potatis som blivit över förvaras bäst i kylen och klarar sig i minst fem dagar. Den blir som ny efter en sväng i stekpannan. Andra användningsområden är potatisbullar eller varför inte blanda i några kokta potatisar i degen när du bakar så får du ett saftigare bröd? Kokt potatis blir vattnig och trist av att ha legat i frysen, men om du får potatismos eller gratäng över går det bra att frysa in och ta fram vid senare tillfällen.

Potatis är ett av våra käraste baslivsmedel även om den på senare tid fått komma lite på skam i dieter som GI och LCHF. Potatis är lättodlad och ger en hög avkastning vilket gör att den ger ett högt utbyte av energi i form av kolhydrater och stärkelse. Att potatisen dessutom är rik på bland annat C-vitamin kanske inte är något vi tänker på i första hand?

Källa: LivsmedelsSverige

{ 48 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Eva november 7, 2016 kl. 17:00

Om potatis bara skiftar i ljusgrönt under skalet, syns när jag skalar, är det också kast?

Svara

admin november 24, 2016 kl. 15:34

Hej Eva, osäker, fråga Livsmedelsverket. mvh Red

Svara

Bea september 21, 2016 kl. 22:58

Hej.
Nu är det ju som i ropet med vakuumförpackning, om man skulle skala och skiva rå potatis och sedan vakuumförpacka den och förvara i sval, dvs 4 – 9 grader, hur länge skulle den hålla då?

Mvh Bea

Svara

admin september 29, 2016 kl. 11:07

Hej Bea, önskar jag kunde svara på det. Men det där är nog en fråga du får vända dig till Livsmedelsverket med. mvh Redaktionen

Svara

Erik september 20, 2016 kl. 01:23

Glömde bort att ställa in kokt potatis, som skulle sparas, i kylen. Stod framme 6-7 timmar i rumstemperatur. Kan jag fortfarande använda den, om jag ställer in den nu?

Svara

admin september 21, 2016 kl. 08:02

Hej Erik, jag skulle ha ätit potatisen, MEN värmt upp den till minst 70 grader. mvh Redaktionen

Svara

Erik september 21, 2016 kl. 20:25

Tackar! Jag provar.

Svara

random december 12, 2016 kl. 19:51

Jag har ätit potatis som stått framme i rumstemperatur i kanske 1-2 år, inga problem här! så du kan vara lugn.

Svara

Mikael augusti 9, 2016 kl. 18:21

Hej!
Jag glömde bort några okokta potatisar i kylen så dom blev lite mjuka. Dom är inte missfärgade på nått sätt utan bara lite mjukare än vanliga potatisar. Tänkte göra raggmunk på dom. D.v.s. steka råriven potatis. Är detta farligt?

Svara

admin augusti 16, 2016 kl. 13:07

Hej Mikael, nej det är inte farligt – det är kreativt :-). mvh Redaktionen

Svara

Rasmus juli 28, 2016 kl. 09:41

Hej, det gröna giftet är dödligt, så blir rädd när jag läser de ni skrev,
Man ska aldrig äta en grön potatis…

Svara

admin augusti 16, 2016 kl. 13:03

Hej Rasmus, gröna potatisar ska man inte äta och det är ju det vi skriver. Kanske läste du vår text lite för fort :-). mvh Redaktionen

Svara

Knugen januari 4, 2017 kl. 18:17

Ni kanske borde omformulera texten eftersom ni inleder med att det gröna inte är farligt.

Svara

stella april 8, 2016 kl. 06:37

Hej
Jag undra om men kan använda påtatis om d fått knöl o det var i köket i papper påse
Mvh
Stella

Svara

admin april 18, 2016 kl. 14:37

Hej Stella, det är säkert inget fel på din potatis. Det kan vara så att din potatis fått lite groddar, men det är bara att peta bort. mvh Redaktionen

Svara

Kollen december 31, 2015 kl. 09:09

Rå okokt potatis ska förvaras i mellan +7 och +10 grader, alltså inte i kylen där det är för kallt, och är det för kallt omvandlas stärkelsen i potatisen till socker, och man får väldigt söta potatisar, men Ok; gillar man det så går kylskåp bra.

När man förvarar redan kokta potatisar i kylen så håller de runt fem dagar, men man ska se till att lägga hushållspapper i botten av den lufttäta burken, så sugs den fuktighet som potatisen avger upp.

Och lägg inte in potatisen i den täta burken förrän de svalnat helt, dvs tappa upp kallt vatten i diskhon och låt burken med de kokta potatisarna flyta omkring där utan lock tills de svalnat av helt.
Först då ställer man in burken med locket på i kylen.

SåDetSå!

/Kolle(n!)

Svara

admin januari 7, 2016 kl. 10:00

Hej Kollen, tack för dina tips! mvh /Red

Svara

JK oktober 23, 2015 kl. 07:27

Potatis e bra God bless.

Dock råkat ut två gånger med dålig möglig potatis nyköpt i påse via Netto…

Även att man försökte äta potisen inom ca 1 vecka…

Fick pengar tillbaka och ny potatis Netto, dock tycker emot vad som sägs att plock potatisen som ligger ljust är i bättre skick och kvalite inte råkat ut då när man plockar egen potatis för dåliga nån få bara.

Köpa potatis i påse värst en dålig kvalite speciellt på mjöl potatisar…

God bless all

Svara

Sussi oktober 21, 2015 kl. 13:35

När stärkelsen omvandlats till sockerarter pga kyla – är det då olämpligt att äta potatisen? Minns att mitt potatismos smakade väldigt sött en gång, förmodligen av den anledningen. Fick dock aldrig ont i magen av det.

Svara

admin oktober 22, 2015 kl. 08:38

Hej Sussi, vi ska försöka ta reda på det. mvh Red

Svara

admin oktober 23, 2015 kl. 10:58

Hej Sussi, Livsmedelsverket svarar ”Nej, det är inte farligt. Det är inga giftiga ämnen som bildas i sammanhanget, utan det är som du skriver, stärkelse som till viss del bryts ner till socker. Potatisen blir alltså söt och vattnig om den förvarats vid en temperatur på under 4 grader.

Svara

Malin augusti 26, 2015 kl. 09:28

Hej!
I vad ska man förvara kokt potatis i kylen?

//Malin

Svara

admin augusti 26, 2015 kl. 09:46

Hej Malin, kokt potatis förvarar du i något som gör att de inte torkar. En burk med lock eller en plastpåse. Det kan bli lite kondens, men det gör inget.

mvh Red

Svara

Linda juni 14, 2015 kl. 16:13

Hej !
Har en oöppnad potatis sallad undrar funkar det att frysa in den?
Vet potatis brukar bli konstig men funkar ju med janson o gratäng så nån som testat o vet?

Svara

admin juni 18, 2015 kl. 10:40

Hej Linda, vår erfarenhet är också att det är svårt att frysa in potatis. Provade du med potatissalladen? Hur gick det i så fall? Berätta gärna.

mvh Redaktionen

Svara

Maria mars 9, 2015 kl. 22:25

Hej!
Undrar om man kan frysa hela råa potatisen efter ha skalat den?! Hur lång tid håller det i så fall?
Mvh

Svara

admin mars 16, 2015 kl. 12:52

Hej Maria, ja det är frågan. Vi tar och frågar Livsmedelsverket. Återkommer!
Mvh Redaktionen

Svara

admin mars 23, 2015 kl. 12:30

Hej igen Maria, nu har Livsmedelsverket svarat, deras svar lyder så här: ”Det går bra att frysa, d.v.s. inget farligt händer. Men konsistensen blir inte trevlig. När du tar fram potatisen igen är den vattning. En bättre idé är i så fall att tillaga potatisen och sedan antingen spara den i kylen några dagar eller frysa den. Tyvärr blir inte heller tillagad potatis trevlig efter att ha varit fryst.”

mvh Redaktionen

Svara

Iréne december 23, 2014 kl. 12:22

Hej! om man skalar potatis,utan att lägga den i kallt vatten, hur länge kan man vänta( I förberedande syfte) innan man kokar den? Läst att om man låter den skalade råa potatisen ligga i vatten,innan man kokar den senare, blir den mjölig/vattning p.g.a stärkelsen som lakar ut.

Svara

admin december 23, 2014 kl. 12:42

Hej Iréne, av egen erfarenhet vet jag att det inte brukar vara några problem. Trots flera timmar i vatten har min skalade potatis blivit bra när jag kokar den. Men efter helgerna ska jag höra med Livsmedelsverket om de vet nåt om detta. Återkommer! God Jul /redaktionen

Svara

Eva november 9, 2016 kl. 15:21

Lägger man inte potatisen i vattnet blir den ju brun…/Eva

Svara

Matilda november 9, 2014 kl. 13:30

Hej! Vad gäller för hållbarhet på skalad kokt potatis? När vi äter något med potatis brukar jag koka extra som vi sedan gör potatisplättar på en annan dag. Blir hållbarheten sämre om jag dessutom pressar potatisen?
Tack för en bra och informativ sida!

Svara

admin november 10, 2014 kl. 09:48

Hej Matilda, för säkerhets skull kollar vi med Livsmedelsverket. Jag återkommer! /Red

Svara

admin november 10, 2014 kl. 15:47

Hej, så här svarade Livsmedelsverket: Några dagar i kylskåp håller sig den kokta, skalade potatisen bra. Därefter smakar den sämre och risken ökar för att mikroorganismer ska försämra kvaliteten. Mosad/pressad potatis håller sig kortare tid, då den yta som exponeras bl a för mikroorganismer ökar.

Svara

Kalle september 5, 2014 kl. 11:31

Hej! Jag undrar: Om jag, som ni råder, ska förvara nyuppgrävd färskpotatis svalt och mörkt, ska jag då skölja av den först eller låta den förbli jordig fram till användning?
Tacksam för svar,
Bästa hälsningar,
Kalle

Svara

admin september 9, 2014 kl. 10:41

Hej Kalle, vi tror att det är bäst att förvara den jordig (och svalt och mörkt som du skriver). mvh Redaktionen

Svara

Olsson augusti 1, 2014 kl. 13:19

Jag tycker att överbliven kokt potatis klarar sig bäst om den ställs in i kylskåp utan att plastas/ täckas över efter att den kallnat , möjligtvis med en bit hushållspapper över om man vill skydda. Dvs att den hellre får bli lite torr på ytan än blöt o fuktig vilket ofta sker om man plastar in . Speciellt kokt färskpotatis som med fördel ska ha skalet kvar, men fungerar bra på all potatis.

Svara

ingela juli 7, 2014 kl. 16:19

Hej!
Jag fryser alltid de små färskpotatisknölarna och tar fram dem till julbordet. Förväll potatisen i saltat vatten med mycket dill, 10 min brukar vara Ok. Häll av vattnet och låt dom kallna, sedan in i frysen.

Svara

Peter maj 28, 2014 kl. 09:11

Hej, tack för info. Vill inte gärna slänga mat och jag har för mycket potatis (får från Ekolådan) för tillfället. Får inte riktigt svar på i vilken form man kan frysa potatis men jag kollar på andra ställen. Att koka för att sedan tina och steka är det jag tänkte mig. Eller möjligen potatissallad, det vore ju praktiskt om man kan ta fram från frysen i god tid före måltid.

Svara

admin maj 28, 2014 kl. 10:07

Hej Peter, vår erfarenhet av att frysa kokt potatis är att det inte blir bra. Potatisen vattnar sig och blir grynig. Det går lite bättre att frysa in potatismos. Tveksamt med potatissallad. Vi ska höra oss för, om vi hör något bra lägger vi upp det här. /Redaktionen

Svara

Ingela februari 13, 2014 kl. 10:48

Är det inte så att hela den skadade potatisen innehåller solanin precis som en grön potatis? Mycket potatis är skadad tycker jag.

Svara

admin februari 23, 2014 kl. 14:22

Hej, vi ska höra oss för. Återkommer med ett svar. /Redaktionen för Släng inte maten

Svara

admin mars 4, 2014 kl. 08:41

Så här svarar Livsmedelsverket på frågan om skadad potatis: När det gäller potatis råder vi till att man inte ska äta skadad potatis. Skadan stressar potatisen och gör att det kan bildas ganska mycket solanin och chakonin. Har man en potatis som är lite grön kan man med god marginal skära bort det gröna och sedan äta potatisen. Är det stora gröna partier på potatisen bör den dock slängas.

Mvh Redaktionen för Släng inte maten

Svara

Martin februari 6, 2014 kl. 22:17

Tack för informationen. Har alltid trott att potatis ska förvaras just som i livsmedelsbutikerna i rumstemperatur. Nu åker den in i kylen.

Svara

Cecilia januari 28, 2014 kl. 22:52

Hej!

Vad innebär att inte förvara potatis ihop med tex tomat och avokado? Jag brukar ha potatisen längst ner i sin ursprungspåse och avokado och dylikt i kylens plast-grönsakslåda som står bredvid potatisen. Är detta tillräckligt för att hålla dem isär?

Svara

admin januari 31, 2014 kl. 11:00

För att potatisen ska hålla länge räcker det inte att förvara den i en pappåse om du har avokado och tomater löst liggande bredvid. Men din avokado verkar ju ligga i en plastlåda så det funkar nog. Tomaterna mår bästa av att förvaras i rumstemperatur. Avokadon ska inte heller ha det för kallt, så kolla temperaturen i din grönsakslåda. Bör inte vara kallare än 6 grader.

Svara

Hans och Greta januari 28, 2013 kl. 11:13

Tack så mycket för informationen om potatisen, nu vet vi varför våra potatisar blir bruna. Ikväll blir det potatissoppa! 🙂
/Hans och Greta

Svara

Bertil januari 28, 2013 kl. 11:10

Nu vet jag mycket mer om den tåliga knölen!

Svara

Lämna en kommentar