Så håller tomat och gurka längre

Hur förvarar man sin gurka och tomat på bästa sätt? Faktum är att i moderna hem, som inte alltid har ett skafferi med ventilation som var vanligt förr i tiden, kan det vara svårt att förvara gurka och tomater vid en optimal temperatur. För att behålla tomatens aromer och smaker, förvaras de bäst vid en temperatur mellan +11-14°C och det är betydligt varmare än de +4-5°C som vi rekommenderar att man har i kylen. Ofta är det varmast längst ned i kylen. Kontrollera med en termometer vad du har för temperatur där. Förhoppningsvis har du en temperatur som tomaten gillar. Gurkan trivs bra i samma temperatur som tomaten. Är tomaterna lite omogna kan man med fördel ha dem i rumstemperatur.

tomat och gurkaOm man väljer mellan att ha tomaterna i rumstemperatur eller i kylskåp så är det bättre att låta dem ligga på ett vackert fat på köksbänken. Smaken påverkas negativt och hållbarheten förkortas drastiskt om de förvaras i temperaturer runt +8°C jämfört med optimala +14°C.

Tomaten är en ganska känslig typ. Den gillar inte kyla men det får heller inte vara för varmt. En frysskadad tomat känns igen på mjuka, insjunkna fläckar som ofta är lite glasartade. Mögel får lätt fäste i dessa frysskador alternativt om tomaten har fått stötar eller sprickor i skalet. Har tomaten drabbats av mögelangrepp är det klokast att kasta hela frukten då eventuella mögelgifter lätt sprider sig i det mjuka fruktköttet.

Gurkan är ännu känsligare för värme och uttorkning än tomaten och det är därför som gurkor säljs inplastade. Plasten hindrar att gurkan tappar vatten och det är bra att låta plasten sitta kvar till dess att den äts upp. Plasten skyddar till viss del även mot eten som är ett mognadshormon i gasform som gurka är väldigt känslig för. Därför ska inte gurka förvaras tillsammans med stora etenproducenter som äpple, päron, avokado och tomat.

En gurka drabbas lätt av frysskador och ska helst inte förvaras i temperaturer under +10°C. Ett dilemma är att gurkan inte gillar temperaturer över +15°C och blir därför svår att förvara optimalt om man saknar en sval eller liknande. Har man bara kyl och rumstemperatur att välja på är nog ändå kylen att föredra. Liksom tomaten gör man klokt i att kasta en mögelangripen gurka då eventuella mögelgifter sprider sig lätt i den vattenrika fruktkroppen.

Har man tomater som är på gång att bli dåliga så att man inte vill äta dem färska, kan man med fördel använda dem i en tomatsås till pastan, pizzan eller varför inte göra en tomatsoppa? En halvvissen gurka gör sig fint i en krämig tzatziki.

Tomater och gurka är ett par av de mest köpta grönsakerna i Sverige och det finns en mängd olika sorter. En tomat kan vara stor som ett äpple och liten som ett körsbär, avlång eller rund och färgskalan kan variera allt ifrån ljust gul till mörkt brun, men den vanligaste kulören är röd. Tomater är rika på C-vitamin och karoten, men mängden vitaminer är olika beroende på sort och hur tomaten är odlad.

Gurkan finns även den i flera olika varianter, men den vanligaste sorten är slanggurkan som är avlång, mörkgrön i färgen och kan bli upp emot en halv meter lång. Gurka är rik på vatten, hela 96 procent, men innehåller inte så mycket vitaminer och mineraler.

Källa: LivsmedelsSverige

{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Thore Hult mars 31, 2015 kl. 00:12

Varför finns det inga ”RIKTIGA” tomater att köpa längre.
Eller finns det att köpa de riktiga någon stans?
Vi vill inte ha gummibollar som inte smakar någonting.
Jag har inte smakat en riktig tomat på flera år. Har man manipulerat tomaterna så mycket så att det skall räck till många fler människor på Jorden? Vi tycker det är för jäkligt att det blivit så. Det spelar ingen roll i vilken butik man köper tomaterna eller om de är ekologiska, det är lika dåliga alla. Detsamma med äpplen. Äpplena är döda! När jag växte upp så fanns det massor av olika sorter äpplen som var goda. Det ända vi kan köpa i fruktväg är apelsiner som vi pressar saften ur, ett glas vardera varje morgon, ibland gör vi saft av morötter blandat med någon typ av äpplen som kan ha lite syra kvar. Gurka är jag inte förtjust i, dom gillar min fru i stället. Grape är fortfarande en bra frukt att pressa. Men en del druvor är också döda. De smakar ingenting. Men det finns fortfarande druvor, men de kan då vara utan kärnor. Och då är dom också genmanipulerade. Vi köper mycket frukt, och ibland så kan de fort bli dåliga. Aha, tänker vi, då är dom riktiga, och då får man skynda sig att äta upp den riktiga frukten. Skrivet av Thore Hult.

Svara

Ginger juli 3, 2014 kl. 16:33

Ang att hemsidan har skrivit att gurka inte innehåller så mkt:

Gurka är en god källa till C-vitamin och molybden samt är mycket basisk och ger ett högre ph-värde. Gurkor innehåller även en del A-vitamin, kalium, mangan, folat, fibrer, kisel och magnesium.

Maten vi äter är mer eller mindre sur eller basisk. Många av oss är försurade av ett alltför gott liv med för högt sockerintag, kaffedrickande och köttätande.

Försurning av kroppen medför sämre syreupptagningsförmåga och därmed sämre ämnes-
omsättning och försämrad uppbyggnad av bl.a muskelvävnad.

Gurka är ett av de mest basiska livsmedel vi kan äta. Gurka kan därför med fördel användas som detox-metod om man vill göra sig av med den sjukdomsframkallande surhet som man drabbas av när sockerintag, kaffe och köttkonsumtionen varit för stor.

Lycka till!

Svara

Mikael Smetten februari 22, 2014 kl. 11:59

Jag gillar både gurka och tomat. Jag har dem gärna tillsammans när jag äter taco på fredagar.
En rolig fakta om gurka är att den i norge heter agurk.

Svara

Tobias caprioglio april 26, 2013 kl. 14:19

Tomat avger etylengas som påskyndar mognads processen hos andra grödor. Särskilt hos gurka som är extra känslig mot den gasen så förvara dem gärna nära varandra men tomaterna bör vara ordentligt förpackade.

Svara

martin bremberg mars 23, 2013 kl. 09:10

äter gurka nästan dagligen. gillar den skarpt.

Svara

Lämna en kommentar