Tips & Trix

• Planera dina inköp – skriv inköpslista.

• Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.

• Undvik storförpackningar av färskvaror.

• Förvara maten på rätt sätt.

• Laga mat på rester.

• Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.

• Laga lagom mycket mat.

• Gör matlådor av överbliven mat.

• Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.

• Genomskinliga burkar i kyl och frys.

• Ge bort till grannen om du ska åka bort.

• Rekommenderad temperatur: Kyl +5°C, sval +6°C till +12°C,
frys -18°C.

• Lägg in en termometer i kylskåpet. Vissa kylskåp är kallast
längst ner medan andra är kallast längst upp. Förvara mjölk,
kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen
är högre.

• Alla frukter och grönsaker avger etengas, den gör att de
mognar. Tomat, plommon, äpple och melon avger mycket
etengas. För att påskynda mognadsprocessen för avokado,
kan man lägga dem i en påse tillsammans med äpplen.

• Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger.
Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad
lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.

• En grönsak som inte är tillräckligt snygg för en sallad kanske
kan platsa i en paj, eller en wok?

• Förvara brödet i plastpåse i rumstemperatur. Det åldras snabbare
om du har det i kylen.

• Tina den frysta fisken i mjölk så smakar den som färsk.

• Torrt bröd? Rosta eller gör varma mackor. Om du inte hinner värma upp ugnen
funkar det lika bra i mikron. Kör dem inte för länge bara.

• Förvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök.

Potatisen är känslig för lökens etengas.

• Nötter och frön ska nästan alltid förvaras i kylskåp.
Undantaget är cashewnötter som klarar sig i +8°C till +12°C.
Pekannötter och valnötter behöver bara förvaras i kylskåp
om de är skalade.

• Fett härsknar även i frysen. Det gör att frysta feta livsmedel
har kortare hållbarhetstid jämfört med magra. Det gäller alla
livsmedel med fett.

• Kyl ner din mat snabbt. Stora mängder kan kylas ner i kallt
vattenbad alternativt ställas ut på balkongen om det är kyligt
ute. Bakterier växer snabbt i mat som svalnar långsamt.

• Kokt pasta, ris och bönor går bra att frysa.

• Kött som förvarats i obruten kylkedja från butik till matlagning,
luktar fräscht och inte är kladdigt på ytan, går att tillaga
även efter bäst före-datum.

• Köttfärs, grytbitar och skivat kött ska frysas in i platta, tunna
paket. Tina långsamt i kylen för att förhindra att köttsaften
rinner ut.

• Välj frukt och grönt så att mognaden är anpassad till konsumtionsdagen. När det gäller exempelvis bananer kan man ta några som är mogna, några som är halvmogna och några som är omogna. Butiken slipper kassera och du får godare mat.

• Om butiken har manuell chark, be att få köpa stumparna som blir kvar när man skivar exempelvis skinka. Funkar perfekt i pastasåser, pajer och liknande.

• Fråga din handlare hur butiken hanterar färsk- och frysvaror som håller på att gå ut på datum. Säg att du gärna skulle vilja att de la varor med kort datum i en särskild kyl/frys. Köp dessa varor!

• Köp gärna mjölken med lite kortare datum om du vet att du ändå hinner använda den innan den blir dålig så slipper butiken slänga den.

Vilka är dina bästa knep? Kommentera gärna med dina egna tips.

{ 47 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Neo mars 8, 2016 kl. 12:58

Hej!

Jag har inga problem med att använda varor efter b/f-datum, och försöker slänga så lite mat som möjligt.
Brukar använda mjölk upptill nästan 2 veckor efter öppnad förpackning utan problem. Då jag vet att öppnad mjölk inte hyser någon fara (jag sitter just nu och sörplar på ett glas mjölk med b/f-datum 28 feb och det smakar finemang), så ter det mig logiskt att oöppnad inte heller skulle göra det. Har kallt kylskåp, och mjölken har aldrig varit vare sig sur eller klumpig. Dock har jag en fråga angående mjölk som är oöppnad. Jag har 1 liter som gick ut 4/3-16, dvs för fyra dagar sedan. Hur länge håller oöppnad mjölk och sker det en snabbare försurning på oöppnad mjölk efter paketet öppnas, om mjölken redan är ”gammal” vid öppning? Om den har surnat redan vid öppning, har ni några tips på vad jag kan använda mjölken till, eller bör den bara slängas?

Mvh
Fattig student (som även älskar miljön)

Svara

admin april 4, 2016 kl. 15:44

Hej Neo, du verkar ha bra koll på att mjölk är ett ganska hållbart livsmedel. Gissningsvis håller mjölk med passerat datum en kortare tid när man öppnat den än en mjölk med flera dagar kvar till bäst före-dag. Vi har fått lära oss (av Arla) att sur mjölk (dvs ordentligt förtjockad) inte ska användas till någonting. Så var det inte förr. Det beror på att bakteriesammansättningen i mjölk är en annan idag än för många år sedan. Med den tidigare sammansättningen blev gammal mjölk sur på ett bra sätt, den blev som filmjölk och gick att använda i matlagning. Det bör man alltså inte göra med sur (dvs förtjockad) mjölk idag. Men mjölk blir inte sur i första taget. När mjölk inte längre smakar gott att dricka kan det fortfarande gå att laga mat med den. Man kan använda den som en smalare variant av grädde i en sås eller i pannkakssmeten eller i bakning. Bara att använda fantasin. Lycka till! mvh / Redaktionen

Svara

Johanna februari 25, 2016 kl. 20:41

Jag brukar lägga brödkanter (som tex barnen inte vill ha) eller torra brödskivor i en påse i frysen och när jag ändå använder ugnen tar jag fram dem, rostar dem i ugnen och mixar. Världens godaste ströbröd. Förvarar det sedan i frysen.

Svara

Jonathan februari 7, 2016 kl. 23:54

Handla aldrig mat när du är hungrig!!! drick hellre vatten om skafferiet är tomt! så är det lättare att handla rätt. Vet inte om det händer i Sverige, men man vet aldrig.

Är smöret slut, lägg på ost på mackan, och in i mikron tills osten smällt och skaka på lite oregano. Blir dock godare tillsammans med smör, men det funkar.

Inte sugen på att laga mat, aktivt? här är ett passivt tips. Ta en matlåda, häll i makaroner, häll i vatten, låt stå tills du blir hungrig (obegränsad tid), häll av vattnet och lägg till frysta köttbullar, broccoli etc. In i mikron tills pastan fått sin nya yta. Godare än kokta makaroner! Ja, de klistrar i hop sig. Bra för friluftsfolk som vill spara på bränsle, bara koka upp liksom.

Jag älskar pannkakor, som ofärska! jag steker dem i mycket fett, fryser in dem tills jag är sugen, och in i mikron. Perfekta! konsistensen blir Amazing, och inte så fluffiga och knapriga som färska blir.

Ska du göra potatismos, koka med skalet på. Det är faktiskt väldigt gott och nyttigt och du sparar många kg per år. Jag mosar med spaghetti sleven och det lämnar lite goda klumpar i också. Potatismos går att frysa, men tänk på att röra om moset eftersom det blir vattnigt vid upptining och du rör om vid en hög temperatur.

Svara

admin februari 8, 2016 kl. 09:21

Tack Jonathan, många kreativa tips för minskat matsvinn! mvh /Redaktionen

Svara

Kourtney augusti 24, 2016 kl. 19:04

Man kan även göra egna potatischips av just potatisskalet så släng inte det för guds skull ändå! 🙂

Svara

Karin maj 30, 2015 kl. 14:21

Många bra tips. Viktigast är rena händer och rena redskap. Ställ inte Ica-kassen på bänken där du ska laga mat, den kanske stod på golvet i bilen när du tog hem den från affären eller stod den på hallgolvet en stund när du hängde av dig.

Svara

Hans Gustavsson maj 28, 2015 kl. 14:52

Hej.

Varför har ni ingen information om ost på denna sida?

Ost håller mycket längre än bäst före om man inte öppnat förpackningen eller inte tafsar på den utan har plast emellan när man ska ta i den.

Svara

admin juni 1, 2015 kl. 09:06

Hej Hans, du har helt rätt, vi borde ha info om ost här på sajten. Vi har info om ost i vår folder Släng inte maten, där skriver vi så här, HÅRDOST har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel, skär bort det samt en centimeter runtomkring. Resten går bra att äta. Förvaras i plastpåse i kyl. Riv gärna ost och frys in.

Vi ska lägga in samma info här på sajten.
Tack!
/Red

Svara

Lukeblacks maj 19, 2015 kl. 23:46

Bra jobbat med sajten!

Glöm inte att djupfryst är bäst!
http://www.italfood.se/produkter/varfor-djupfryst/
😉

Svara

Husmor mars 13, 2015 kl. 10:12

Mitt bästa hjälpmedel för kylen är målartejp och tuschpenna.

Hos oss är det nämligen jag som har koll på vad som finns i kylen och vad som behöver ätas inom kort. När jag skriver information på burkar och förpackningar kan hela familjen använda varorna på ett vettigt sätt. Även de som inte tar sig tid att öppna locket på en burk och titta vad där finns…

Det kan stå vad burken innehåller ”Fisksoppa” eller små meddelanden och uppmaningar som ”Ät”, ”Lunch för en pers.”, ”Mellanmål varsågod”, ”Kaka, får ätas”.

Svara

admin mars 16, 2015 kl. 13:04

Hej Husmor
Bra tips! Tack!
Mvh Redaktionen

Svara

Raz januari 13, 2015 kl. 09:26

Hej,

Läste angående bröd i plastpåse i rumstemperatur.

Jag har märkt att mitt bröd möglar snabbare i rumstemperatur än om jag har det i kylen. I kylen håller det mycket längre innan det möglar.

Svara

admin januari 13, 2015 kl. 09:36

Hej Raz
Den allmänna rekommendationen är ju att bröd ska förvaras i rumstemperatur. Vi ska höra med Livsmedelsverket om de har någon kommentar till ditt inlägg. Återkommer! /red

Svara

admin januari 23, 2015 kl. 15:20

Hej Raz, nu har Livsmedelsverket svarat. Så här lyder svaret: ”Om det finns mögelsporer i brödpåsen kan de växa till som mögel på brödet. Om brödet förvaras i kylskåp, där det är kallare än i rumstemperatur, tar det lite längre tid för möglet att växa till. Det är inte farligt att äta mögelsporer men livsmedel som är mögliga bör man undvika att äta.”

Varför rekommenderar man då att bröd ska förvaras i rumstemperatur kanske man då undrar? På det svarar Livsmedelsverket så här: ”Rekommendationen att förvara bröd i rumstemperatur har att göra med smak och konsistens. När brödet förvaras i kylskåp torkar det snabbare och blir då smuligt snabbare och kan även tappa i smak. Mjukt bröd är en färskvara som är absolut bäst när det är nybakad.”

Du får helt enkelt välja om du vill ha ”mögligt men saftigt bröd” eller ”omögligt men torrt bröd” :-). Skämt och sido. Jag tror att en viktig lärdom vi kan dra av ovanstående är att vara riktigt ren om händerna när man hanterar brödet och tänka på var man lägger brödet. Det är vi själva, när vi plockar med brödet, som tillför brödet bakterier som sedan ger mögel.

Hoppas du blev klokare av det Raz!?
mvh /redaktionen

Svara

TJ december 5, 2014 kl. 13:31

Det där med bröd i plastpåse i Micron är ju väldigt bra.

Någon som provat micra plastpåsar i micron förut?
Inte?
Testa.

Svara

admin december 5, 2014 kl. 14:06

Hej TJ
I våra uppdaterade tips kring torrt bröd har vi faktiskt plockat bort det där med plastpåsen. Istället tipsar vi om den gamla hederliga brödrosten. Av torrt bröd kan man också med fördel göra varma mackor. Och om man inte hinner vänta på att ugnen ska bli varm kan man göra dem i mikron. Kör dem inte för länge bara, då blir brödet segt och hårt. Resultatet blir inte lika sprött och fint som när man gör dem i ugnen. Men det funkar när man har bråttom – och bara har torrt bröd hemma. Tack för att du påminde oss om att tipset om plastpåsen var kvar här. Nu har vi tagit bort det. / mvd redaktionen

Svara

Karin Pihl augusti 19, 2014 kl. 10:28

Överblivna pannkakor: Bre smör på de och strö på socker. Blir jättemumsigt dagen efter! 🙂

Svara

Kourtney augusti 24, 2016 kl. 19:06

…eller ät som ”tunnbrödsrullar”! 🙂

Svara

Daniel augusti 9, 2014 kl. 08:40

• Köp gärna mjölken med lite kortare datum om du vet att du ändå hinner använda den innan den blir dålig så slipper butiken slänga den….

hmmm absolut inte.. det är inte mitt ansvar att butiken ska hålla produktionen i takt med konsumtionen.. kanske borde sänka priset snabbare eller beställa mindre mjölk från mjölkproducenterna,

Svara

Anna juni 17, 2014 kl. 14:52

Köp Bluapple för att frukt och grönsaker ska hålla sig fräscha längre! Behöver aldrig slänga något längre 🙂
Finns bland annat hos clas ohlson!

Svara

benno maj 23, 2014 kl. 11:29

Investera i en kyl med en noll-graders-zon… proffsens temparatur-lagring för mejeriprodukter, de flesta grönsaker, färsk fisk, färskt kött och myckjket mer… dricker mjölk ur förpackningar som är 3-4 veckor efter sitt ‘bäst-före…’ och som är lagrat i noll-grader typ – smakar alldeles utmärkt!

Svara

Anneli Andeer maj 22, 2014 kl. 17:26

Toppenbra sida!

Har en fråga: Förvaring av morötter är vårt stora problem – hur ska de förvaras för att hålla? Har försökt på alla möjliga sätt, men de mjuknar (eller möglar) alltför fort. Bästa platsen verkar vara längst ner i kylen, i en låda, men det bildas kondens o de blir mjuka även där. Önskar att de gick att förvara i 2 veckor, för man äter ju inte morötter varje dag. Hoppas det är nån som har bra tips, o kanske vet varför morötter verkar ”kräsnare” än andra rotfrukter?

Svara

asd december 12, 2014 kl. 22:12

Lägg hushållspapper i plastpåsen med morötter så håller dom i flera veckor utan att bli mjuka, byt ca 1 gång i veckan eller när pappret är blött.

Svara

Jonathan februari 7, 2016 kl. 23:12

När morötter har mjuknat, lägg dem i kallt vatten i några timmar, torka av och in i kylen igen. Funkar alltid. Det blir hårda och fina igen, jag lovar!

Lärdom från min gammel-mormor som är född 1921, hon lever än idag.

Lite gammalt svar, heh 🙂

Svara

Johanna februari 13, 2014 kl. 23:20

Oj, vad härligt många bra tips!
Mitt senaste ”spara-mat”-tips är att skiva bananer som är på väg att bli övermogna och frysa i en påse. Perfekt att slänga rakt ned i smoothie!
Att lägga in grönsaker (det mesta funkar, bara att prova) i en enkel 1-2-3-lag räddar också mycket!

Svara

Minou juni 17, 2015 kl. 13:32

Det är verkligen gott med djupfrysta bananskivor. Smaken koncentreras när man fryser bananerna. Skivorna är bra godis när det är varmt väder. Jag styckfryser dem. Vi brukar köpa en stor påse ekologiska bananer som börjar bli i mognaste laget, de säljs i tvåkilos påsar till halva priset i vår närmaste mataffär. Några ätes färska, då vi tycker om helt mogna bananer.

Svara

Stina december 7, 2013 kl. 13:28

Många bäckar små… Här kommer nya fräscha tips! Flera av mina tips sparar inte bara maten och miljön, utan också disk och tid! 🙂
* När du sköljer ur fil/yoghurtpaketen: Skölj först bara med LITE kallt vatten – och kasta inte! Häll det i ett glas, tillsätt sötning/frukt/sylt, och vips har du en färdig LASSI (indisk yoghurtdryck). Mums!
* Sluta skala så mycket på grönsakerna – om de är ekologiska så sitter det nyttigaste i skalet. Nuförtiden räcker det oftast att bara skölja av morötterna och potatisen, de kommer ju redan tvättade.
* När du blandar en deg/smet/sås etc, så gör det i en stor kastrull och strunta i att diska ur den. Häll i vatten, hackade grönsaker och linser t.ex. och koka en gryta – eventuella deg- eller såsrester gör grytan simmigare!
* När det blir kokos över efter att barnen rullat kokosbollar, skrapa ner resterna direkt i en soppa – kokos passar bra i många asiatiska recept…
* Om du kokar skalpotatis, så använd skalen efter att du skalat den kokta potatisen. Smörfrästa potatisskal med havssalt och rosmarin – gott!
* Sist, men inte minst: Lär dig att njuta av samma mat två dagar i sträck! Lär dig njuta av enkel, årstidsbunden mat! Att inte ha ALLT hemma ALLTID, skapar utrymme för glad matlagningsimprovisation. Att bara äta tomater under skördetiden, gör att de smakar ännu mer gudomligt då; att basera vardagsmaten på klimatsmarta och framförallt vegetariska alternativ, gör att det som förut var en del av vardagen (kanske köttbiten) blir till festlig lyx! It is all in the mind..

Svara

Camilla november 13, 2013 kl. 01:00

Hej
Vi är en barnfamilj o äger hundar så jag har alltid en bytta i kylen som vi slänger i mackan som blev över, eller matresterna i !
På det sättet så dryga jag ut hundmaten o det blir varierat . Givetvis ger man inte fisk M.m. Men det blir en del

Svara

Gela september 15, 2013 kl. 19:37

fixade färsk pressade morots saft hemma och gjorde morotskaka av resterna. mycket gott! man kan blanda resterna som är färdig rivna i köttfärssås eller biffar med. Låt fantasin ta över.

Svara

Surtruten augusti 18, 2013 kl. 10:22

Handla inte på stormarknad, det kan bli både billigare och nyttigare.
http://www.theguardian.com/money/blog/2013/mar/28/goodbye-supermarkets-lived-year-without-multinationals

Risken är att du köper för stora förpackningar – ”det är ju så billigt” – och sedan slänger du det som blir över.

Svara

Karin augusti 16, 2013 kl. 09:56

Överbliven mat kyler vi alltid med kylklampar. Lock på lådan eller plastfolie på tallriken och sen så många kylklampar jag tycker är lagom beroende på sommarvärme, mängd och sorts mat. Så slipper vi laga lunch nästa dag.

Svara

Veronica juni 13, 2013 kl. 15:44

Sojagrädde håller mkt längre än vanlig matlagningsgrädde. Använder man inte så mkt åt gången kan det vara idé att testa. Det är även skruvkork på sojagrädden.

Svara

Lollo juni 12, 2013 kl. 16:06

Mina bästa knep för att slippa få dålig mat överhuvudtaget är:
– när du handlat, ställ in dina nya färska varor längst bak och de gamla längst fram i kylen så du alltid tar det äldsta först. Alternativt ha två olika hyllor för nyinköpt och äldre.
– sätt post-it lappar på produkterna! Har du lagt kokt pasta i en burk, skriv när du gjorde den och när den går ut (ca 5 dagar efter kokningen).
Jag sätter även post-it lappar m bästföre-datum på nyinköpta varor som jag vet med mig att man kan glömma av. Som tex matgrädde, crème fraîche eller fil och liknande.
Läs noga på förpackningen hur länge en vara håller efter öppning och skriv på post-it lappen när du öppnade.

För det är mer överskådligt med stora lappar med tex stor svart text på, på varorna än den lilla bästföre-texten som står på förpackningen!

Oj var lång kommentar det blev. Men testa, det funkar!! 🙂

Svara

Rob maj 28, 2013 kl. 18:23

En sak har jag alltid undrat.. varför envisas de flesta människor om att ha frukter och bröd framme på bordet? De möglar ju mycket snabbare då och brödet blir ju dessutom hårt.
Vaför inte lägga dessa i kylskåpet i stället där de hålls färskare fyrdubbelt??

Svara

admin maj 29, 2013 kl. 07:26

Hej Rob, när det gäller frukt har du rätt, de flesta frukter mår bäst av att ligga i kylskåpet. Då håller de längre. Men när det gäller bröd är det faktiskt rumstemperatur som gäller. I kylskåpet torkar brödet snabbare. Det fick jag lära mig på ett studiebesök hos Pågens. Se mer om hållbarhet på bröd här, http://www.pagen.se/Om-Pagen/Fragor-och-svar/#hur-ska-man-forvara-brod-sa-att-det-haller-bast

Svara

Calle juli 4, 2014 kl. 09:40

Det handlar om relativ fuktighet i luften. Luften i ett kylskåp är torr eftersom det kylelementen i kylen fungerar som en torkare. När luften kyls så blir det imma på kylelementen och tar därmed vattnet från luften. Sedan kan luften fyllas på med vatten från brödet som därefter torkas bort av kylelementet, och fortsätter så. Detta är allt i sin ordning eftersom man oftast skall förvara livsmedel ”torrt och svalt”.

Svara

Leo Mårefors januari 16, 2013 kl. 18:16

Du behöver inte knacka sönder ägget och lukta på det för att avgöra om det är gammalt eller färskt.
Så här gör du: Ta fram ägget och lägg tungan mot toppen av ägget. Det skall kännas kallt. Vänd ägget och gör likadant. Det skall kännas varmt. Det beror på att luftblåsan i ägget är ”stor och fin” på ett färskt ägg. Luftblåsan blir inte lika kall som äggvitan.

Svara

admin januari 24, 2013 kl. 11:38

Hej Leo, när ägget blir äldre så växer luftblåsan eftersom vätska dunstar ur ägget genom skalet. Det är därför ett äldre ägg ställer sig upp ifall man lägger det i vatten.

Svara

Karin december 5, 2012 kl. 11:35

Tips vad du ska göra med överbliven gröt!

Spara den i kylen och stek den på kvällen till det blir en fin stekyta, eller lägg in den i ugnen så blir det som en pudding! Bra kvällsmat! Mums! Passar alla grötsorter!
Servera med en sylt du tycker om =)

Jag brukar äta stekt rågflingegröt med banan och linggonsylt! MUMS!

Svara

TJ juli 21, 2012 kl. 20:04

Pizza.
Beställ pizza.
Men kolla först så du beställer en pizza du vill äta.
¨duh¨

Självfallet sparar man all överbliven mat – folk tror att allt annat fok är efterblivna; men det är faktiskt inte alla.

Och många av ”gästernas tips” stod ju faktiskt redan – jag vill inte anklaga folk för att inte spara mat, däremot för att inte riktigt kunna läsa det som redan står skrivet.

Svara

Johan februari 22, 2012 kl. 13:49

Jag använder Skånemejeriers Gratäng Crème till att göra snabba o enkla rätter med mina rester som blir över. Blir jättegott att göra med t ex pasta och broccoli. Bara att lägga på Gratäng Crèmen över pastan o broccolin och så in i ugnen!

Svara

kicki juli 19, 2011 kl. 12:31

* Veckoplannera och -handla

* Gör en budget och följ den, få/färre matrester och mer pengar faktiskt

* Använd överbliven kokt potatis, ris, pasta,couscous, bulgur eller bönor i tortillas, sallad, wraps eller som grund på nyttiga mackor

* Överblivna grönsaker fräses lätt upp till en saftig grönsakspytt tillsammans med lite kött-tärningar

* Pannkakor över? Lägg i frysen, så plötsligt har du till en pannkakstårta utan ansträngning

* Gröt, potatis och äldre mejerivaror fungerar perfekt i långjästa bröd

* Gör om fd grytor till soppor. Skarva ihop med buljon, redning och lite kryddor

* gammalt bröd? bre på vitlökssmör och stoppa i ugnen. Eller rosta det till krutonger till soppa och sallad

* Gör eget ströbröd mha gammla torra vita brödkanter i matberedaren

* Köp inte olika varianter av mejeriprodukter utan håll dig till bas-varianterna. Att smaksätta crème fraîche, såser och dressingar gör du själv hemma, du slipper märkliga tillsatser och konsistensgivare. Yoghurt varieras med olika sylter och frukt. Och du gör bara såpass som du behöver och slänger inget

* För mycket tillagat kött? Skär i tärningar, styckfrys och lägg därefter i en kött-tärningslåda med blandade matchande köttbitar. Perfekt till pytten, omeletten, creps eller wraps.

* Storpack smörgåsmat? Dela och frys in, ta fram vid behov.

* Allt kan frysas!
Lunchlådor med pressad potatis (ej mosad dock), pasta etc blir utmärkt vid långsam tining och micro.
Ostkanter, skicka in löpande i frysen och ha till pizza, paj, kebab osv
Oanvänd grädde, använd sedan till gratänger, stuvningar osv
Mjölk, till deg osv och fryser du in fräsh mjölk så har du vips dessutom en kylklamp till frysboxen
Öl, vin och cocacola: frys in slattar, ev tärningar. Använd till såser och redningar. Öl är en väldigt god smakgivare och kan användas till det mesta. Cocacola är gott att marinera i och sås kan du göra på det också.

Svara

admin juli 19, 2011 kl. 12:36

Oj vad mycket bra tips. Tack!

Svara

lisa juni 23, 2011 kl. 08:44

vi brukar skiva och frysa vårat bröd så fort vi köpt det, vet inte vad andra har att säga om det men det håller länge! 15-30s i mikron ger härlig, nästan nybakad känsla när man sedan äter det 🙂

Svara

Pontus april 26, 2011 kl. 13:25

Organisera matvaror i genomskinliga backar/lådor så man snabbt kan överblicka vad man har hemma, även vad som gömmer sig bakom lådan. Man orkar sällan plocka ut 10 burkar, en i taget, för att se innanför men en back som rymmer 10 burkar flyttas i ett nafs! 🙂

Svara

Stina januari 13, 2011 kl. 09:52

Men va bra att ni lyfter frågan! Lycka till!

Svara

Lämna en kommentar

{ 9 trackbacks }