Tips & Trix

• Planera dina inköp – skriv inköpslista.

• Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.

• Undvik storförpackningar av färskvaror.

• Förvara maten på rätt sätt.

• Laga mat på rester.

• Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.

• Laga lagom mycket mat.

• Gör matlådor av överbliven mat.

• Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.

• Genomskinliga burkar i kyl och frys.

• Ge bort till grannen om du ska åka bort.

• Rekommenderad temperatur: Kyl +5°C, sval +6°C till +12°C,
frys -18°C.

• Lägg in en termometer i kylskåpet. Vissa kylskåp är kallast
längst ner medan andra är kallast längst upp. Förvara mjölk,
kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen
är högre.

• Alla frukter och grönsaker avger etengas, den gör att de
mognar. Tomat, plommon, äpple och melon avger mycket
etengas. För att påskynda mognadsprocessen för avokado,
kan man lägga dem i en påse tillsammans med äpplen.

• Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger.
Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad
lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.

• En grönsak som inte är tillräckligt snygg för en sallad kanske
kan platsa i en paj, eller en wok?

• Förvara brödet i plastpåse i rumstemperatur. Det åldras snabbare
om du har det i kylen.

• Tina den frysta fisken i mjölk så smakar den som färsk.

• Torrt bröd? Rosta eller gör varma mackor. Om du inte hinner värma upp ugnen
funkar det lika bra i mikron. Kör dem inte för länge bara.

• Förvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök.

Potatisen är känslig för lökens etengas.

• Nötter och frön ska nästan alltid förvaras i kylskåp.
Undantaget är cashewnötter som klarar sig i +8°C till +12°C.
Pekannötter och valnötter behöver bara förvaras i kylskåp
om de är skalade.

• Fett härsknar även i frysen. Det gör att frysta feta livsmedel
har kortare hållbarhetstid jämfört med magra. Det gäller alla
livsmedel med fett.

• Kyl ner din mat snabbt. Stora mängder kan kylas ner i kallt
vattenbad alternativt ställas ut på balkongen om det är kyligt
ute. Bakterier växer snabbt i mat som svalnar långsamt.

• Kokt pasta, ris och bönor går bra att frysa.

• Kött som förvarats i obruten kylkedja från butik till matlagning,
luktar fräscht och inte är kladdigt på ytan, går att tillaga
även efter bäst före-datum.

• Köttfärs, grytbitar och skivat kött ska frysas in i platta, tunna
paket. Tina långsamt i kylen för att förhindra att köttsaften
rinner ut.

• Välj frukt och grönt så att mognaden är anpassad till konsumtionsdagen. När det gäller exempelvis bananer kan man ta några som är mogna, några som är halvmogna och några som är omogna. Butiken slipper kassera och du får godare mat.

• Om butiken har manuell chark, be att få köpa stumparna som blir kvar när man skivar exempelvis skinka. Funkar perfekt i pastasåser, pajer och liknande.

• Fråga din handlare hur butiken hanterar färsk- och frysvaror som håller på att gå ut på datum. Säg att du gärna skulle vilja att de la varor med kort datum i en särskild kyl/frys. Köp dessa varor!

• Köp gärna mjölken med lite kortare datum om du vet att du ändå hinner använda den innan den blir dålig så slipper butiken slänga den.

Vilka är dina bästa knep? Kommentera gärna med dina egna tips.